TitanicNorden


UPPDATERINGAR UNDER
2011

Här presenteras allt som har uppdaterats på Titanic Norden under det gågna året. Vill du läsa om tidigare uppdateringar så kan du klicka på tidigare årgångar nederst på sidan. Denna sida är till för att du ska kunna ha koll på allt nytt som har tillkommit sedan ditt senaste besök.


NYTT UNDER 2010

99-ÅRS DAGEN I APRIL
Då är det i dagarna 99 år sedan Titanic sjönk och 100-årsdagen närmar sig med snabba steg. Det är svårt att tänka sig att det snart har gått 100 år sedan, men snart är det dags för det stora minnesåret där Titanic kommer att uppmärksammas mycket. Det pratas ännu en gång om att det ska byggas en ny Titanic och flera företag erbjuder minneskryssningar till katastrofplatsen. James Cameron har också lovat att ge ut sin Titanicfilm i 3D. I dagarna har det dessutom kommit ut en ny bok om Titanic som du kan läsa mer om här på sidan.
Klicka här för att läsa mer OM boken.

TITANICUTSTÄLLNING I KÖPENHAMN
I April 2011 är det 99 år sedan Titanic sjönk. Detta uppmärksammas på Tivoli i Köpenhamn med en Titanicutställning i Köpenhamn som fokuserar på de svenska och danska passagerarna.
Läs mer utställningen.

DANSKA, NORSKA OCH ENGELSKA
Under 2011 har delar av Titanic Norden översatts till danska och norska. Sidan har också blivit tillgänglig på engelska tack vare Google Translate. Översättningen blir inte perfekt, men fullt läsbar. Syftet är att också utländska besökare ska hitta till sidan.

QUEEN MARY 2 I SKÅNE
Den 11 maj 2010 kom Cunards berömda fartyg Queen Mary 2 till Helsingör utanför Helsingborg i Skåne. Jag var där och tog några bilder till hemsidan.
Läs mer här.

TITANICKONST
I slutet av sommaren 2010 lärde jag känna en skånsk Titanickonstnär som har specialiserat sig på att måla vraket. Nu har vi tillsammans satt ihop en sida där du kan se och beställa hans vackra tavlor.
Läs mer om och titta på tavlorna här.

SVENSK ÖVERLEVARE
I början av 2010 blev jag kontaktad av barnbarnsbarnet till en svensk Titanicöverlevare. Här kan du läsa om hur svensken August Wennerström överlevde katastrofen genom ett stort stycke tur.
Läs mer här.

NYTT FARTYG
Min medskribent Anders Ljung har skrivit om ännu ett fartyg. Denna gången har han skrivit ihop en artikel om fartyget Normandie som fick ett tragist slut under andra världskriget.
Läs mer om Normandie här.

ARTIKEL OM CUNARD
Min medskribent Anders Ljung har skrivit en artikel om rederiet Cunard. Cunard var White Star Lines största konkurrenter och har byggt många berömda fartyg.
Läs mer om Cunard här.

UPPDATERINGAR 2010
Under 2010 kommer jag att gå igenom mycket av Titanic Nordens material. Detta då många av texterna skrevs för tio år sedan när jag endast var 18 år gammal och sedan dess har mitt språk så klart utvecklats. Jag ber er därför att ha överseende med eventuella språkliga eller grammatiska felaktigheter och vore tacksam för inrapportering av dessa. Alla källor som har använts kommer att läggas upp efter hand och texterna ska åter läsas igenom och förbättras efter hand. Dessa uppdateringar kommer att leda till att det skrivs färre nya artiklar under 2010, men kommer i längden ge Titanic Norden högre kvalité.

BESÖKARSTATISTIK
Titanic Norden fortsätter att locka ungefär 130 000 besökare om året och närmar sig nu den miljonte besökaren. Jag har sammanställt årets besökarstatistik i ett diagram där du kan jämföra med tidigare år.
Läs mer om besökarstatistiken här.Här under kommer uppdateringar från 2009SISTA ÖVERLEVAREN HAR GÅTT BORT
Den siste överlevaren från Titanic har tyvärr gått bort den 31 maj 2009 vid 97-års ålder efter en lunginflammation. Detta bara några veckor efter att hon varit omskriven i tidningarna inför 97-årsdagen av Titanickatastrofen.
Läs mer om Millvina Dean här.

ETT BESÖK PÅ TITANIC
I September 2008 besökte jag fartyget RMS Queen Mary som till utseendet påminner om Titanic. Ett besök på Queen Mary är idag så nära det går att komma att stå på Titanics däck. Här kan ni läsa en artikel och se bilder från mitt besök på fartyget.
Läs mer om Queen Mary här.

TITANIC UTSTÄLLNING I STOCKHOLM
Mellan 29 maj till 1 november pågår den största utställningen om Titanic som visats i Norden.
Läs mer om utställningen här.

97-ÅRSDAGEN I APRIL
Då var det dags för 97-årsdagen av Titanickatastrofen. Titanic har åter blivit aktuell i svenska medier då en finsk finansman gått ut med att han planerar att bygga upp en kopia av Titanic i norra Finland. Vi har också kunnat läsa om den kommande Titanicutställningen på Sjöhistoriska museet i Stockholm samt om de pågående Titanicauktionerna där ägodelar från en svensk Titanicresenär ska auktioneras bort. Från Encyclopedia-Titanica rapporteras det att Millvina Dean, Titanics sista överlevare, mår bra trots sin höga ålder. På Titanic Norden inväntar vi 97-årsdagen med spänning för att se om besökarrekordet från förra året ska slås.

NY TITANICBOK
I slutet av år 2008 släppte Sveriges mest kände Titanicexpert en helt ny bok om Titanic på svenska.
Läs mer om den nya boken här.

TITANIC SOM KONST
Nu till 97-års jubileumet har du chansen att beställa ett exemplar av Magnus Krooks fina Titanictavla till din vägg. Det är den första riktigt vackra oljemålningen av Titanic som gjorts i Sverige.
Läs mer om och titta på tavlan här.

NY VRAKBOK
Boken "Vrak i Östersjön" handlar om en expedition som skedde sommaren 2007 till några av de mest välbevarade vraken i Östersjön. SVT sände serien "Vrakletarna" i höstas, men nu har boken om expeditionen kommit. Den innehåller mängder av vrakbilder tagna av svenska Deepsea Productions i mycket hög kvalité.
Läs mer om boken här.

NÄST SISTE ÖVERLEVAREN HAR AVLIDIT
En tråkig nyhet i Titanicvärlden har uppmärksammats mycket i media de senaste dagarna. Barbara Dainton som var Titanics näst siste överlevare avled den 16 oktober 2007 vid 96 års ålder. Nu finns endast överlevaren Millvina Dean 95 år gammal kvar i livet. Jag kom själv i kontakt med Barbara under min Titanicresa till Storbritannien 2004 vilket gör detta extra tråkigt.
Läs mer om Barbara Dainton här.
Läs mer om hur jag kom i kontakt med Barbara.
Läs mer om Barbaras titanicsamling.

NYTT TITANICSPEL
Nyligen kom det ett nytt Titanicspel där du tar på dig rollen som Titanics kapten. Spelet innehåller den mest exakta datamodellen av Titanic som någonsin gjorts. Du får chansen att ta Titanic i hamn.
Läs mer här.

FLER PASSAGERARBIOGRAFIER
Titanic Nordens medarbetare Maritha har gjort en stor sommaruppdatering med många nya passagerarbiografier.
Läs om Maritha här.
Läs om Marithas senaste uppdateringar här.

TITANIC-RINGEN
Läs om den svenska Titanicringen som hittades i en livbåt och dess färd fram till idag.
Läs mer här.

TITANICMUSEUM I SVERIGE
Under maj 2007 var jag på besök i Sveriges enda museum som har en permanent Titanicutställning.
Läs mer om utställningen här.

SISTA TITANICVITTNET HAR AVLIDIT
Överlevaren Lillian Asplund vars familj kom från Småland har tyvärr avlidit den 7 maj 2006. Av de tre sista överlevande från katastrofen var Lillian som var född 1906 den enda som hade minnen från när Titanic sjönk.
Läs mer om Lillian Asplund här.

UPPLEV TITANIC
Ett museum i USA har under 2006 byggt upp flera delar av Titanic för att ge besökarna en möjlighet att uppleva hur det var ombord på Titanic.
Läs mer här.

TITANIC NORDEN I TIDNINGEN
I början av februari 2005 blev jag uppringd av Sydsvenskan som är en av Sveriges största dagstidningar. De hade sett att jag är från Lund och ville skriva om mig och min Titanicsamling. Den fjärde februari blev jag intervjuad och fotograferad och den 14 februari var jag med i tidningen. Jag hamnade till och med på förstasidan i DEL C och artikeln blev både stor och fylld med bilder. Detta var roligt eftersom jag aldrig tidigare varit med i media. Tyvärr gör copyrighten att jag inte får publicera artikeln, men vill du läsa den så finns den på biblioteket.


Klicka här för att läsa andra års uppdateringar på Titanic Norden:
• 2011
• 2010
• 2009
• 2008
• 2007
• 2006
• 2005
• 2004
• 2003
• 2002
• 2001