Köp en Titanictavla

Tavlor med Titanic


Magnus Krooks konstnärsbakgrund

Redan vid sex-sju års ålder ritade Magnus Krook fantastiska båtar och skepp. Vid åtta års ålder målade han sin första riktiga tavla i akvarell som han fick såld direkt. Vid tolv års ålder var han redan en etablerad konstnär som slog konstvetare och konstprofessorer med häpnad. Fjorton år gammal hade han sin första internationella utsällning i Madrid, Spanien där allt såldes. Han fick då också en inbjudan att "låna" spanska nationalmuséets ateljéer under några år för att vidareutbilda sig.

Från början målade Magnus mest motiv och stämningar från sina hemtrakter Bunkeflostrand och det gamla fiskesamhället Limhamn utanför Malmö. Det blev fiskebodar, båtar, karga havsstränder och liknande motiv. Sedan blev det i många år realistiska och naturalistiska motiv innan han övergick till abstrakt expressionism ett antal år. Han fick många inbjudningar till utställningar på olika muséer, konsthallar, kommuner, rådhuset i Malmö och många gallerier i Sverige. Magnus har ställt ut tillsammans med ett flertal av Sveriges stora konstnärer som Ola Billgren, Gustav Rudberg och Anders Österlin. Magnus är representerad i Statens konstråd, kommuner och landsting. Han är vidare representerad i boken "60-talister" och boken "Kraft", 40 konstnärer/illustratörer."Magnus Krook och Titanic
Magnus Krook bredvid sitt senaste mästerverk Titanic.


1996, vid 28 års ålder började Magnus att hitta tillbaka till där det en gång började med båtar och hav. Just båtar som olika segelfartyg började fängsla och fascinera honom. Massor av böcker och skeppsmodeller studerades. Många marinmuséer besöktes för att studera och ta bilder på olika detaljer samt rigg och segel. Allt i syfte att lära sig marinmåleriets svåra konst.

Hans första utställning med marinmålningar blev en stor succé där i stort allt blev sålt. Han har sedan målat ett stort antal beställningsmålningar b.la till företag, skeppsredare och privatpersoner. Nästa sommar är han inbjuden till Göteborgs egen symbol och stolthet barken Viking för en stor utställning med enbart marinmåleri. Viking är ju idag hotell, restaurang-café samt konferensanläggning och där finns också en otroligt fin utställningslokal.

Klicka för större bild
Klicka för att se en större bild.
.Magnus målar Titanic

Tanken att måla av det legendariska fartyget Titanic har funnits det senaste året. Efter att ha läst ett antal böcker om katastrofen, studerat ett antal bilder mycket ingående och noggrant, var det dags att börja på målningen. Titanic är ett stort fartyg med otroligt mycket detaljer och nästan en mardröm för en konstnär att måla av. Det finns hundratals fönster och ventiler längs sidorna på fartyget och otaliga nitade plåtar som hela skrovet är uppbyggt av. Alltså inte helt släta sidor. Varenda plåt måste avbildas för att allt skall bli autentiskt.

Skorstenarna med alla sina stag måste placeras exakt rätt liksom masterna. Mycket svårt och tidsödande arbete. Det verkligt svåra är sedan att få till ett fint hav som passar in och ger en verklig känsla att fartyget plöjer fram i vågorna. Detsamma gäller himlen med molnen som skall matcha havet så att bilden blir fulländad. Här är det frågan om lite oväder som omger Titanic. Något som Magnus har fångat på ett fulländat sätt. Röken från skorstenarna är också perfekt och blåser bakåt både av fartvinden och blåsten i själva ovädret.

Resultatet blev en fantisk och vacker tavla av ett stolt skepp som plöjer fram i Atlanten mot sin undergång. Tavlan tog drygt fyra månader att fullborda och var en verklig kraftansträngning för Magnus. Denna vackra tavla är nu till salu och kommer att bjudas ut på Titanic Norden.

Av originalet skall det göras en numrerad serie signerade grafiska blad - Gicléetryck som också finns möjlighet att köpa via Titanic Norden både med och utan ram. Gicléetryck är ingen vanlig reproduktion utan sker genom en process som kostar flera hundra kronor att framställa. Tavlan framställs genom besprutning av oljefärger som skapar en oljemålning som är identisk originalet. Skicka ett e-mail om du är intresserad av en beställning (måtten på trycket är 54x43 cm). Om det finns någon som vill ha en egen Titanic-tavla målad i olja så kan en sådan beställas av Magnus efter överenskommelse om motiv, storlek och pris. Ett verkligt tillfälle för alla Titanicbeundrare-älskare att få en riktig tavla av ett fantastiskt skepp. Magnus målar även andra motiv som fullriggare och andra segelfartyg om någon önskar något sådant.

Magnus har nu i höst fått en tavla antagen av det fina sällskapet The Royal Society Marine Artists på MALL GALLERIES i London. Det är en jurybedömd utställning som äger rum varje år och som är mycket svår att komma in på. Magnus lyckades på första försöket. Ett mycket fint och meriterande erkännade på hans marinmåleri som bådar gott för framtiden.


Beställ ett exemplar

Tavlan kan skickas som ett försäkrat paket med spårningsbart kollinummer till en fraktkostnad av 125 kr. Alternativt kan du hämta den på plats i Skåne (maila för mer information). Vill du beställa en tavla eller ha mer information så maila till