Den sista överlevaren som minns Titanic


SENASTE NYTT: 7 maj 2006
Jag måste tyvärr meddela att Lillian Asplund har gått bort idag några månader innan sin 100 årsdag.
Läs artikel i Aftonbladet härLillian Asplund är född den 21 oktober 1906 och är idag (2004) den sista som minns att hon har varit på Titanic. Det finns två överlevande till kvar i livet, men de var för små 1912 för att minnas katastrofen. Lillians föräldrar hette Carl och Selma Asplund. Pappa Carl Oscar Vilhelm Gustafsson var från Alseda by i Jönköping. 1906 gifte han sig med Selma Augusta Emilia Johansson. De gifte sig i USA efter att ha bott där några år. Inte långt därefter föddes Lillian och hennes tvillingbror Carl Edgar. Familjen valde att resa tillbaka till Sverige för att stanna där, men äldste sonen Filip ville dock tillbaka. Han hotade med att så småningom resa ensam om de inte åkte tillsammans till Worcester i USA igen. Carl sålde därför gården så att hela familjen skulle få råd att åka tillsammans, till stor glädje för Filip. De kom att resa med Titanic.


Lillian Asplund och hennes bror Felix.


När Titanic kolliderade med isberget blev Selma Asplund och flera andra passagerare ytterst förvirrade. Först blev de väckta och ombedda att ta på flytvästar, sedan fick de beskedet att det inte var någon fara och att de skulle gå och lägga sig igen. Carl Asplund kände på sig att det var lika bra att väcka de fem barnen. Selma klädde på dem och Carl letade efter livbälten. När passagerarna kom upp på däck skildes familjer åt - kvinnor och barn skulle till båtdäck. För barnfamiljer var det ett smärtfyllt ögonblick. Selma Asplund ville inte skiljas från sin man, men bara Selma och två av barnen överlevde. Trots att Selma Asplund bestämt visste att de haft en stor summa pengar med sig från den sålda gården vägrade White Star Line att betala ut något skadestånd. Selma och de två överlevande barnen fick istället viss hjälp ur en stödfond.

Lillian har aldrig gift sig. Katastrofen har satt djupa spår i henne då hon fortfarande minns hur det var att bli skild från sin pappa och sina 3 bröder. Hon har aldrig velat bli intervjuad och har försökt att undvika all publicitet. En amerikansk Titanicvetare ringde henne dock 1989. Han berättar att hon inte verkade ha någonting emot att diskutera Titanic över telefon. Lillian berättade för honom vad hon minns:

Hon mindes när familjen kom upp på båtdäcket och stod vid livbåten. Mamma Selma tog yngsta brodern Felix i famnen och klättrade ner i livbåt 15 genom ett fönster. Det blev tumult och livbåten började hissas ner innan alla barn hade kommit i den. Selma skrek efter sin man som snabbt skickade ner Lillian i båten. Lillian minns sedan att hon såg sin pappas ansikte när båten sänktes ner. Hon såg också sin tvillingbror Carl Edgar som höll pappa Carls hand. Hennes två äldre bröder stod och kikade över relingen, men pappa Carl hittade aldrig någon ny livbåt till sina söner. De omkom alla fyra och har lämnat Lillian att sörja dem i över 90 år. Felix som var född 1909 mindes aldrig katastrofen. Han dog som ungkarl efter att ha hjälpt sin mamma fram till 1964 då hon avled vid 90 års ålder. Felix själv dog 1983.


Lillian Asplund som vuxen. AP.


1992 fick Lillian besök av samma Titanicvetare som hade ringt henne 3 år tidigare. Han visade då fotografier av hennes pappa som hon aldrig tidigare hade sett. Titanicvetaren berättar att hon såg mycket yngre ut än hon var, men hon gav samtidigt intrycket av att vara en mycket sorgsam människa. När James Camerons Titanicfilm kom 1997 var det många som började höra av sig till Lillian för att be om autografer och få frågor om Titanic besvarade. 1998 bad hon en amerikansk tidning skriva att hon ville vara i fred. Lillian bor idag i USA. Hon körde fortfarande bil till alldeles nyligen. Det senaste från hösten 2003 är tyvärr att hon har blivit mycket sjuk. Hon bor hos släktingar i Massachusetts.Källa:
Encyclopedia Titanica


Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan