I början av 2000-talet levde ännu några av de som varit med ombord på Titanic, men den 31 maj 2009 gick den sista överlevaren bort. Därmed har en epok gått i graven och det finns inte längre någon i livet som befunnit sig ombord på Titanic. Information om några av de sista överlevarna kan du läsa här. De kom alla att bli kända bara genom att ha överlevt Titanickatastrofen och de flesta av dem har synts flera gånger i tidningarna eller genom intervjuer i olika dokumentärer.

1912-2009
Elizabeth Gladys ‘Millvina’ Dean

Elizabeth Gladys Dean, känd som Millvina, föddes 2 februari 1912. Hon var dotter till Bertram Fran Dean och Georgette Eva Light Dean. I april 1912 var hon endast 9 veckor gammal och skulle emmigrera tillsammans med sina föräldrar och sin äldre bror Bertram till Wichita i Kansas där hennes pappa hoppades att han skulle kunna öppna en tobaksaffär. Familjen gick ombord på Titanic i Southampton. Millvina, hennes bror och hennes mamma överlevde i
Livbåt 10. De återvände till England ombord på Adriatic. På Adriatic blev Millvina något av en kändis. Man undrade hur den lilla bebisen hade kunnat klara sig ur katastrofen helskinnad. Första och andra klass passagerare köade för att hålla henne och många fotograferade henne. Flera av bilderna publicerades i tidningar.

Den 12 maj 1912 kunde man läsa i Daily Mirror:

"She was the pet of the liner during the voyage, and so keen was the rivalry between women to nurse this lovable mite of humanity that one of the officers decreed that first and second class passengers might hold her in turn for no more than ten minutes"


Millvina Dean född 1912. Intervjuad 1998. Den högra bilden är tagen 1912

Millvina och hennes bror växte upp och utbildades på många olika ställen i södra England, men Millvina började senare på Greggs skola i Southampton. När hon var liten visste hon inte om att hon hade varit ombord på Titanic. Hon fick reda på det först när hon fyllde 8 och hennes mamma planerade att gifta om sig.

Millvina gifte sig aldrig. Under andra världs kriget arbetade hon bl a. som frivillig kartritare. Hon blev inte en Titanickändis förrän hon var i sjuttioårsåldern. Sedan dess har hon haft ett stor behov av att dyka upp på föredrag, utställningar, i dokumentärer, i radio, i TV, skriva autografer, berätta om Titanic på skolor. År 1997 blev hon erbjuden att åka till USA för att göra klart resan till Wichita som hon skulle ha gjort 1912. I april 1996 besökte hon Belfast som hedersgäst på Titanic Historical Societys möte. Millvina är idag den enda av de överlevande som fortfarande är aktiv inom Titanic. Hon bor fortfarande i Southampton.

I slutet av 2001 såg jag(webmaster) Millvina på SVTs nyheter. Hon var då i Sverige för att besöka den kringresande Titanicutställningen.

Det allra senaste är dock att hennes doktor har sagt åt henne att inte ge sig ut och resa så mycket som hon har gjort tidigare. En rolig sak med Millvina är att hon skickade en personlig hälsning till mig sommaren 2005. Jag hade berättat för henne om mitt arbete med Titanic Norden och Titanicintresserad som hon är skickade hon mig ett brev.
Klicka här för att se vad hon skrev

Tyvärr måste jag meddela att Millvina har gått bort den 31 maj 2009 vid 97-års ålder efter att ha haft lunginflamation.


dean.mpg
- Intervju. 18 sek. (mpeg)
dean2.mpg - Intervju. 23 sek. (mpeg)
(Intervjuad i Sverige år 2000)
1911-2007
Barbara Joyce West

Uppdatering 2007: Barbara har gått bort den 16 oktober 2007 vid 96 års ålder.

Barbara föddes i Bournemouth, Storbritannien, 11 mars 1911. Hon var ett av två barn till Edwy Arthur West och Ada Mary West. Barbara gick ombord i andra klass tillsammans med sin pappa, mamma och systern Constance Miriam West
. Hon överlevde antagligen i livbåt 10 tillsammans med sin mamma och syster. De återvände sedan till England på fartyget Celtic.


Barbara. Överlevaren jag kom i kontakt med 2004.
© Brian Ticehurst. Publicerad efter tillstånd.

Barbara gifte sig senare och fick efternamnet Dainton. I skrivande stund bor hon i Truro i Storbritannien. Hon är vid ganska god hälsa, men ser mycket dåligt. Hon har dessutom haft några hjärtattacker så det är tveksamt om hon kommer finnas kvar så länge till. Idag vägrar hon att diskutera katastrofen. Hon säger att hon inte vill ha något att göra med Titanicfolket, men hon är i kontakt med det brittiska Titanic sällskapet. Under min Titanicresa 2004 lyckades jag komma i kontakt med Barbara och få se hennes privata Titanicsamling. Om detta fantastiska historiska ögonblick kommer jag berätta om i framtiden. Då Barbara alltid hållt sig borta från media vill jag vänta tills hon inte längre finns med oss.

Uppdatering 2007:
Artikeln om samlingen finns nu upplagd. Klicka här om du vill veta mer1906-2006
Lillian Asplund

Lillian som gick bort under 2006 var den sista överlevande som mindes att ha varit på Titanic.


Lillian Asplund och hennes bror Felix.

Klicka här om du vill veta mer om Lillian Asplund
1904-2002
Winnifred Quick Van Tongerloo

Föddes i Plymouth, Storbritannien 23 Januari 1904. Dotter till Frederick Chales Quick(murare) och till Jane Quick och syster till Phyllis May Quick. Familjen hade emmigrerat till Detroit 1910. I början av 1912 återvände Winnifred till Plymouth tillsammans med sin mamma och syster för att besöka mammans familj. De återvände till USA som andra klass passagerare på Titanic. Winnifred var då 8 år. De räddades i
livbåt 11.

Winnifred hoppade av skolan och började arbeta på en chocklad fabrik och senare på ett bageri. När hon var 14 mötte hon Alois Van Tongerloo(1899-1987) som också hade emmigrerat 1912. De giftes senare och födde tre söner och två döttrar. Winnifred var medlem i Titanic Historical Society. En medlem på Encylopedia-Titanicas diskussionsforum berättade den 7 juli 2004 om när han träffade Winnifred för några år sedan. Hon berättade för honom att hon var mer rädd för att sätta på sig flytvästen än att gå i en livbåt eftersom hon trodde att det betydde att hon skulle kastas i vattnet. Väl i livbåten såg hon Titanics ljus gå ut innan hon försvann i vattnet. Sedan somnade Winnifred. Hon ville aldrig gå nära vatten eller flyga under sitt liv. Kanske ett men från katastrofen. I en intervju från 1987 berättade hon:

"As the years go by, things fade, but that was something
you couldn't forget. It was too bad, too terrible."

Den 4 juli 2002 avled Winnifred vid 98 års ålder på ålderdomshemmet Sparrow Hospital i Michigan. Hon efterlämnade 2 döttrar, en son, nio barnbarn och 5 barnbarnsbarn
1908-2001
Michel Navratil

Michel Navratil föddes 1908 i Frankrike. Han var den siste mannen som överlevde Titanic. Han överlevde i livbåt D.


Michel Navratil 1908-2001

Klicka här om du vill veta mer om Michel Navratil1910-1998
Eleanor Ileen Johnson Shuman

Eleanor föddes den 23 augusti 1910. Hon var dotter till Oskar Walter Johnson och Alice Wilhelmina Backberg. Mamman, Eleanor och brodern Harold hade varit och besökt Oskars föräldrar i Ramkvilla, Småland. De reste via Malmö där de köpte biljetterna och sedan vidare genom Köpenhamn till Southampton där de gick ombord på Titanic. De räddades antagligen i livbåt 15 där de fick plats genom att en man som nog var Gunnar Tenglin gav sin plats i båten. Gunnar fick dock tillslut också följa med. I New York fick familjen pengar så de kunde resa vidare till Oskar i St. Charles, Illinois. Eleanor gifte sig med Delbert Shuman och de fick en son, Earl. Hon avled den 7 mars 1998.


Eleanor Johnson 1910-1998.
© Encyclopedia Titanica: Third Class Passenger: Eleanor Ileen Johnson
[www.encyclopedia-titanica.org] Accessed Sat Jan 04 21:32:21 2003.

1910-1998
Louise Laroche

Louise föddes i Paris den 2 juli 1910. Hon kom ombord på Titanic i Cherbourg tillsammans med pappan Joseph, mamma Juliette och systern Simonne. Alla i familjen klarade sig i
livbåt 14 utom Joseph som omkom. Joseph var för övrigt den enda svarta passageraren på Titanic. Louise gifte sig aldrig. Hon dog den 28 januari 1998 i Paris.


Louise Laroche 1910-1998.
© Encyclopedia Titanica: Second Class Passenger: Louise Laroche
[www.encyclopedia-titanica.org] Accessed Sat Jan 04 21:41:58 2003.

1896-1997
Edith Eileen Brown Haisman

Edith Haisman föddes den 27 oktober 1896 i Kapstaden, Sydafrika. Hon var född samma år som Rose föreställer vara född i James Camerons
Titanicfilm. Edith var dotter till Thomas William Solomon Brown och Elizabeth Catherine Ford. Familjen gick ombord i Southampton som andra klass passagerare. De var på väg till Seattle i USA. Edith räddades i livbåt 14 tillsammans med mamma Elizabeth medan pappa Thomas omkom.

Efter katastrofen återvände de till Kapstaden och bodde hos släktingar. I maj 1917 träffade hon Frederick Thankful Haisman. Sex veckor senare gifte de sig. 1918 födde hon deras första son. Senare flyttade familjen till Southampton. 1938 föddes den sista sonen David som jag själv haft kontakt med. Han berättade för mig i ett brev nyligen om hur det var att växa upp med en mamma som överlevt Titanic. David växte upp som yngst av 10 syskon, men familjen pratade inte så mycket om Titanic under deras uppväxt. De såg det mer som en privat familjeangelägenhet, men ibland berättade Edith gonattsagor om Titanic.

David har skrivit boken "The Courage of a survivor" som finns att köpa på familjens egen hemsida. Under en expedition till Titanic 1996 försökte man bärga "the big piece". Då var bland annat Edith och Michel med och beskådade expeditionen från ett kryssningsfartyg. Under denna expedition lyckades man bärga Ediths fars klocka efter 84 år på botten. Edith blev mycket rörd över att få se den igen eftersom den hade varit en kär ägodel till hennes far som släkten pratade mycket om. Expeditionen avslutades med att Edith kastade i en krans i vattnet till minne av sin far. Den 20 januari 1997, kort efter expeditionen, avled Edith 100 år gammal.


Edith Haisman 1896-1997.
© David Haisman
1905-1996
Eva Miriam Hart

Eva Miriam Hart reste till Winnipeg i Canada med mamma Esther och pappa Benjamin. Dem gick ombord Titanic i Southampton. I en intervju berättar hon att hennes mamma hade föraningar om att något skulle hända med Titanic:

"We went on the day on the boat train... I was 7, I had never
seen a ship before... it looked very big...everybody was very
excited, we went down to the cabin and that's when my mother
said to my father that she had made up her mind quite firmly
that she would not go to bed in that ship, she would sit up
at night... she decided that she wouldn't go to bed at night,
and she didn't!"

När Titanic kolliderade med isberget låg Eva i sängen. Pappa Benjamin rusade in i rummet och bar ut henne. Hon grät eftersom hon ville ha sin nalle, men de vände inte tillbaka. Benjamin sa att Eva skulle klara sig och att han skulle ta en annan livbåt. Esther och Eva räddades i
livbåt 14, men Benjamin omkom. När James Cameron höll på att spela in sin film rådfrågade han bland annat Eva. James lät också en liten flicka spela Eva i filmen, men hon hann aldrig se den själv eftersom hon avled den 14 februari 1996.


Eva Hart 1905-1996.
Fler intervjuer finns att höra som mp3 här1910-1995
Beatrice Irene Sandström

Beatrice Irene Sandström föddes den 9 augusti 1910 i San Francisco. Hon var dotter till Hjalmar och
Agnes. 1912 hade Agnes hade besökt sina föräldrar i Hultsjö, Småland tillsammans med Beatrice och systern Marguerite. På väg hem till USA gick familjen ombord på Titanic i Southampton som tredjeklass passagerare. Mamman och döttrarna klarade sig i livbåt 13.

Senare i sitt liv kom Beatrice inte ihåg någontin från katastrofen eftersom hon hade varit så ung, men hennes mamma som var 25 år gammal 1912 levde enda till 1985. Hon har gett flera intervjuer på svenska vilka du kan höra här på hemsidan. Beatrice levde sitt liv i Motala, Östergötland där hon dog den 3 september 1995.

Intervjuer med Beatrice mamma finns att höra här

Ytterligare 2 överlevande


Förutom de överlevande här ovanför finns det två personer vars mamma var gravida med dem när de var ombord på Titanic. Maria Salvata Del Carlo född 14 november 1912 i Montecarlo, Italien. Ellen Mary (Betty) Phillips född 11 januari 1913 i England.

Ellen Mary är fortfarande aktiv i Titanicsammanhang. Hon kom som hedersgäst till Titanicmötet i Stratford on Avon i England 11-13 oktober 2002.


Uppdaterat 2008

Ellen Mary gick bort i november 2005 och Maria Salvata Del Carlo gick bort den 31 oktober 2008.
Källor:
Information om de överlevande har jag hittat i Claes-Göran Wetterholms bok Titanic. Jag har också använt Encyclopedia Titanica


Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan