Titanic Belfast


Titanic Belfast - ett Titanicmuseum värt att besöka

En regning helg i slutet av oktober 2013 mötte jag upp min bror i Dublin för en weekend i Titanics fotspår. Brorsan bor sedan några år i London och har därmed i princip cykelavstånd till grannön. Efter några Guinness i Temple Bar tog vi morgonbussen till Belfast. Den ca 17 mil långa resan mellan Dublin och Belfast tog 2 timmar och 25 minuter. Belfast är en trevlig stad med många sevärdheter, men för de som är intresserade av Titanic är det en sak som lockar mest. Det permanenta Titanicmuseet "Titanic Belfast Experience" öppnade lagom till 100-årsminnet av RMS Titanics förlisning 2012. Redan före öppnandet hade 100 000 personer i 20 länder bokat biljetter till museet. Det första året översteg alla förväntningar då museet besöktes av hela 807 340 personer, varav mer än hälften var turister från andra länder. Den forna industristaden Belfast har fått sig en sevärdhet som lockar till sig människor från hela världen. Titanic Belfasts talesperson Claire Bradshaw lät inför invigningen uttala:

"Det här handlar helt om en ny era. Det här är vårt Eiffeltorn, vårt Guggenheim, och det är vår tur att fullständigt förändra hur människor runtom i världen uppfattar vår stad."

Nomadic i Belfast
SS Nomadic i Belfast. White Star Lines sista kvarvarande fartyg.

Strax innan avresan kontaktade jag Titanic Belfasts pressansvarige. Jag tänkte att en utlovad artikel om besöket på Titanic Norden kunde ge oss möjlighet till ytterligare information och gratis inträde. Väl på museet kvitterade vi ut två presspass som inte bara besparade oss några hundralappar i inträde utan också ledde till att vi fick besöka den berömda trappan med egen guide. Hela området där museet ligger kallas Titanic Quarter och var fram till nyligen industrimark, men håller nu på att genomgå en liknande förvandling som västra hamnen i Malmö. När du kommer ner i hamnen väntar den syn som jag fotograferat i sidans översta bild. Museets speciella form sägs föreställa Titanics för multiplicerad fyra gånger. I den röda byggnaden direkt till höger om Titanic Belfast ritades White Star Lines fartyg. Ritkontoret kommer snart att öppnas och bli en del av museet, men var för närvarande under renovering. Vi kikade in genom fönstret för att försöka föreställa oss hur det kan ha sett ut när den berömde konstruktören av Titanic Thomas Andrews satt och studerade Titanics ritningar. Till höger om den röda byggnaden står en av skeppsvarvet Harland & Wolffs historiska kranar. Harland & Wolffvarvet var under en period Storbritanniens största varv, med som mest 40 000 anställda. Under kranen skymtar fartyget SS Nomadics skorsten.
Ett besök ombord på SS Nomadic ger en äkta känsla av White Star Line.


Ett besök på SS Nomadic. White Star Lines sista fartyg.

Innan vi berättar mer om besöket på Titanic Belfast kan det vara intressant att berätta lite om SS Nomadic. Nomadic är det sista fartyget som finns kvar från rederiet White Star Line som konstruerade Titanic. Nomadic användes dessutom till att frakta passagerare från land ut till Titanic 1912 så hon är en liten bit av levande Titanic-historia. Nomadic sjösattes den 25 april 1911. Hon byggdes framförallt för att frakta förstaklasspassagerare till White Star Lines större fartyg. Nomadic kom att transportera passagerare till Olympic tolv gånger innan det var dags för Titanics jungfruresa. Några av förstaklasspassagerarna som gick ombord på Nomadic den 10 april 1912 var sir Cosmo och Lady Duff Gordon, Benjamin Guggenheim och Margaret (Molly) Brown. Den dagen tog Nomadic totalt 172 passagerare ut till Titanic. Nomadic hade olika uppdrag fram till 1968. Därefter hamnade hon som restaurang i floden Seine strax intill Eiffeltornet i Paris. I början av 2000-talet var fartygets öde osäkert, men när planerna på att upprusta Titanic-kvarteren i Belfast uppkom blev Nomadic uppköpt av en förening, flyttad och kraftigt restaurerad under några år. I dag har fartyget återfått utseendet från 1912 och är en spännande plats att besöka. Det är lätt att känna historiens vingslag ombord.

rekonstruerad förstaklasshytt
En rekonstruerad förstaklasshytt med interaktiva passagerare.

En rundtur på museet.

Tillbaka till museet. Hur berättar man en historia som redan har berättats på så många olika sätt? Själva utställningen består av nio olika avdelningar som visar hela historiens förlopp med hjälp av journalfilmer, videobilder, interaktiva skärmar och rekonstruerade miljöer. Utställningens utgångspunkt är själva staden Belfast med avsikten att ge en bild av dess storhet för hundra år sedan. På grund av att museet ligger på den plats där Titanic byggdes finns det givetvis ett stort fokus på själva bygget, skeppsvarvet och de irländare som var med vid konstruktionen. Tidsandan förmedlas via ljud, film, specialeffekter, animationer och uppbyggda scener i svagt upplysta hörn.

Den kanske mest intressanta avdelningen handlar om livet ombord på Titanic. Besökarna får genom bilder föreställa sig hur det var när Titanic låg på plats för lite mer än 100 år sedan. Ungefär 100 000 människor var på plats för att se sjösättningen. Livet ombord på Titanic skiljde sig som alla vet beroende på vilken klass man reste i. Som besökare får man uppleva interiörer, design, arkitektur, möbler och mat & dryck som förmedlar lyxen i första klass. Kopior av hytter från andra och tredje klass visar hur en resa var för den mer vardaglige passageraren. Utställningens mest berömda inslag är den interaktiva animerade resan där du färdas genom Titanics olika däck visat på tre skärmar samtidigt. Upplevelsen är som att åka en hiss rakt igenom Titanic från maskinrummet upp till däcket.

en filmresa i 3D genom hela Titanic
En besökare upplever en filmresa i 3D genom ”Titanic”.

Precis som de välbesökta nordiska Titanic-utställningarna som har visats i Stockholm, Köpenhamn, Nyköping och Halmstad har utställningen ett stort fokus på olika passageraröden. Vilka var de 2207 personerna som var ombord under den ödesdigra natten? Vilka historier utspelades under Titanics sista timmar? Utställningen visar både hjältemod, fasa och skräck. För de flesta passagerare slutade katastrofen i tragedi, men det fanns också några lyckliga slut. En rekonstruerad livbåt visar hur trångt det måste ha varit i de oftast överfulla livbåtarna. En avdelning handlar om det efterspel som katastrofen mynnade ut i med domstolsförhör i jakten på en syndabock. Artiklar från dåtida dagstidningar, intervjuer med överlevare och utdrag från domstolsförhören blir en gripande läsning.

Titanics livbåt
Brorsan framför en rekonstruerad livbåt.

Därefter kommer vi in på avdelningen som tar upp myter och legender och berättar om hur Titanics minne har kunnat hållas vid liv genom böcker, filmer och medierapportering i över hundra år. Utställningen avslutas med jakten på vraket, upptäckten 1985 och bilder på föremål som har plockats upp. En biosalong visar film från vraket och längs golvet går det att se en enorm panoramabild av vraket sett uppifrån. Därefter avslutas besöket i den välsorterade Titanic-butiken där du kan inhandla allt möjligt som har med det berömda fartyget att göra.


Titanics berömda trappa.

De flesta med lite kunskaper om Titanic känner till den stora trappan. Här utspelar sig flera scener i James Camerons Titanicfilm. Flera rekonstruktioner av trappan har gjorts genom åren varav den mest berömda finns i det amerikanska museet Titanic Branson. Även Titanic Belfast har låtit rekonstruera den berömda trappan, men inte som en del av de permanenta utställningarna utan som en del av museets fest- och konferenssalar. För att garanterat få se trappan går det att boka in sig på Afternoon Tea på söndagar.


Något för enkelt klädda besökte vi den berömda trappan från första klass.

Vi frågade snällt om vi kunde få lov att ta några bilder till Titanic Norden och blev insläppta av en trevlig guide. När vi var där höll de på att dekorera lokalen till en bröllopsfest som skulle hållas senare på kvällen och vi fick hela trappan för oss själva. Dock kändes rekonstruktionen något plastig och de hade behövt bygga upp också områdena vid sidan av trappan för att ge området en mer enhetlig känsla (vilket gjordes i Titanic Branson). Hur som helst så var det en intressant upplevelse. Vi kände dock att vi i våra jeans inte var riktigt uppklädda i stil med de vackra omgivningarna. Guiden som visade oss rummet var mycket trevlig och tog sig också tid att berätta lite om Titanickvarterens uppfräschning samt besökarstatistik.


En historisk vy. Den exakta platsen där Titanic och Olympic byggdes.


Titanics exakta byggplats.

Museet och SS Nomadic är inte de enda Titanic-sevärdheterna i området. Efter att ha spenderat minst två timmar inne på museet har man sedan slipen där Titanic och Olympic byggdes precis utanför dörren. Det berömda fotografiet ovanför till höger visar hur Titanic och Olympic byggdes sida vid sida på denna plats. För att få grepp om fartygens storlek finns Titanics och Olympics former utmärkta längs marken. Bilden ovanför till vänster är tagen genom fönstret från stora trappans fest- och konferenssalar.


Torrdockan där Titanic färdigställdes ser likadan ut över 100 år senare.


Titanics torrdocka och pumphus

Nästa sevärdhet i Titanic-kvarteren är torrdockan där Titanic utrustades samt pumphuset som kunde tömma den stora bassängen på bara 100 sekunder. Pumphuset och torrdockan är ett separat museum med en separat biljett och det tar ungefär 15 minuter att gå dit från Titanic Belfast. Museet marknadsför sig som världens enda autentiska Titanicmuseum. Bilderna ovanför är tagna med hundra års mellanrum. Det färglagda fotografiet visar när Titanic låg på plats. I dag ser allt exakt likadant ut som 1912 förutom att Titanic fattas. Då vi började få ont om tid spenderade vi inte så mycket tid inne i själva pumphuset utan lade det mesta av tiden i själva torrdockan.


Porten till torrdockan är gjord av nitat
stål, precis som Titanics skrov.

Porten som håller vattnet ute från torrdockan är tillverkad av nitat stål precis som Titanics skrov. När man står på botten av dockan och tittar upp längs porten är det lätt att föreställa sig Titanic framför sig. Det var i torrdockan som proppellrar, ångpannor m.m. monterades och därefter bogserades Titanic till utrustningskajen som nu är igenfylld. Torrdockan kan inte beskrivas på annat sätt än enorm.

Titanic Memorial i Belfast
Titanic Memorial invigdes 1920 och ligger bredvid det vackra stadshuset.


Belfast - staden där minnen från Titanic finns överallt

Efter Titanickvarteren tog vi en stadsrundtur i Belfast där vi bland annat besökte de via murar separerade konfliktområdena. Det vackra stadshuset är en sevärdhet som inte bara är intressant för arkitekturintresserade utan här finns också Titanicträdgråden med monumentet Titanic Memorial. Titanic Memorial invigdes 1920 för att hylla alla Belfastbor som omkom i katastrofen. Sedan Titanics hundraårsminne 2012 finns numera också ett monument som hyllar samtliga omkomna med alla 1512 namn utskrivna.

Titanic Stout
En Titanic Stout, din belöning
efter en heldag i Titanics fotspår.

Var du än går i Belfast påminns du om Titanic. Alla restauranger och pubar vi besökte ville på något sätt kopplas till Titanic. Det är populärt att ha Titanic-fotografier på väggarna eller en utställd modell av fartyget. På restaurangerna kan du beställa en Titanic-meny och på pubbarna går det att beställa en Titanic-stout. Även vårt hotell hade Titanic-inredning. Titanic finns överallt så till slut är det lätt att bli mätt på det annars så intressanta ämnet. Därmed vill jag passa på att rekommendera en utflykt till det världsunika naturfenomenet Giant's Causeway norr om Belfast. Vi bokade in oss på en utflykt som också stannade till vid två slottsruiner och Bushmills whiskydestilleri. Din semester kan också lätt kombineras med en heldag i Dublin. Vi hann med allt detta på tre heldagar, men det blev en hektisk semestertur så fler dagar är att föredra. Glöm för övrigt inte att ta med regnkläder för det regnar nästan alltid på Irland.Nästa Titanicresa?

Det har blivit en hel del Titanicsemestrar i Storbritannien de senaste åren. Efter Southampton och Belfast bar nästa resa år 2014 av till Liverpool. Trots att Titanic aldrig kom till Liverpool har staden ändå många Titanickopplingar samt en mycket fin permanent Titanicutställning.

Klicka här för att läsa mer om besöket i Liverpool


Några länkar

• Titanic Belfast - Museets officiella sida
• All Aboard the SS Nomadic Belfast - Nomadicmuseets officiella sida
• Titanic Dock & Pump-House - Torrdockan och pumphusets officiella sida- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan