Mrs Margaret J.J. (Molly) Brown 1867-1932.

Margaret Tobin eller the unsinkable Molly Brown som hon är känd som föddes den 18 Juli 1867. Hon föddes i Hannibal, Missouri, USA av föräldrarna John Tobin och Johanna Collins som båda var irländska invandrare. Hon växte upp i en liten by precis vid Mississippifloden. Som tonåring arbetade hon med att rensa teblad vid Garths Tobacco Company i Hannibal.

1886 mötte Molly gruvarbetaren James Joseph ("J.J.") Brown och de gifte sig samma år. James Brown var även han en irländsk invandrare. 1893 hittade James Brown guld i Little Jonnygruvan och började bygga en förmögenhet på 5 miljoner dollar. 1887 föddes parets första barn, Lawrence Palmer och 1889 föddes Catherine Eleen. Som så kallad "nyrik" ville Molly bli en societetsdam. Hon började gå på många samhälls- evangemang, skänka pengar till välgörenhet och gick för att lära sig tala på rätt sätt. Hon reste mycket med sin son Lawrence till Europa och lärde sig att prata flera språk. 1909 skilde hon sig från James Brown efter 23 års äktenskap.


Molly Brown. Den "nyrike" damen på Titanic.


1912 hade Molly Brown varit på en långresa runt om i världen där hon bland annat hade köpt antikviteter i Egypten. När hon var och besökte dottern i Paris fick hon ett telegram att hennes sonson Lawrence Palmer Jr var sjuk. Molly valde då att åka tillbaka till USA med Titanic på hennes jungfruresa.

När Titanic sjönk hjälpte Molly till att få ner passagerare i livbåtarna tills hon tvingades ner i livbåt 6 klockan 0.55. Väl i båten försökte Molly få kvartersmästare Robert Hitchens att vända livbåten och plocka upp överlevande, men Hitchens vägrade eftersom han menade att dem skulle få båten att kantra. För att inte frysa lärde hon de andra kvinnorna att ro samtidigt som hon lånade ut sina kappa till de som frös mest. När Robert Hitchens påstod att en nödraket från Carpathia var en stjärna hotade Molly att kasta honom överbord. Hon tog över kommandot på livbåten och fick kvinnorna att ro till Carpathia. Väl ombord på Carpathia hjälpte hon till med räddningsarbetet. Hennes språkkunskaper kom till nytta och hon startade en kommite för de överlevande. Innan de var i hamn hade hon redan samlat ihop 10 000 dollar. Molly själv förlorade ett halsband som var värt 325 000 dollar i katastrofen samt 13 par skor. När hon kom i land utbrast hon:

"We're unsinkable"Molly Brown i hennes ungdom.


Den 26 oktober 1932 dog Molly Brown efter att ha råkat ut för två hjärnblödningar. Hon kom inte att kallas för Molly eller "The Unsinkable Molly Brown" förrän efter hennes död. Hennes liv kom senare att dramatiseras i en musikal och senare i filmen "The Unsinkable Molly Brown" från 1966 med Debbie Reynolds som Molly.


Rekommenderad läsningUnsinkable Molly Brown av Ruffin, Frances E. .
En bra bok om Molly Browns spännande liv. Det finns även andra böcker om The Unsinkable Molly Brown som du kan söka efter på Bokus genom att klicka här under.
Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.


Källor:
Molly Brown House Museum
Encyclopedia-Titanica