Nomadic


Vikt utan last: 1273 ton
Storlek: 72,5 meter lång, 20 m bred


Nomadic är det minsta fartyget som finns med på Titanic Norden. Anledningen att Nomadic finns med är att hon är det sista fartyget som finns kvar från White Star Lines flotta. Hon användes dessutom till att frakta passagerare från land ut till Titanic 1912 så hon är en liten bit levande historia. Just nu håller hon på att restaureras i Belfast där hon ska ingå i en stor permanent Titanicutställning. Arbetet är idag år 2010 ännu inte färdigt, men planerna är att hon åter ska kunna ta emot besökare till Titanicjubileumet år 2012.


Nomadic och Titanic
Nomadic och Titanic © http://www.nomadic.fr.st


Nomadics historia

Nomadic sjösattes den 25 april 1911. Hon byggdes för att frakta förstaklasspassagerare, men även några i andra klass ut till White Star Lines större fartyg. Hon användes tillsammans med sin syster Traffic som tog tredjeklasspassagerarna och posten. Nomadics första uppdrag var att ledsaga Olympic på hennes jungfruresa den 14 juni 1911. Hon kom att hjälpa Olympic tolv gånger innan det var dags för Titanics jungfruresa. Några av förstaklass passagerarna som gick ombord på Nomadic den 10 april 1912 var sir Cosmo och Lady Duff Gordon, Benjamin Guggenheim och Margaret (Molly) Brown. Den dagen tog Nomadic totalt 172 passagerare ut till Titanic.

Nomadic fraktar passagerare till Titanic
Nomadic fraktar passagerare till Titanic den 10 april 1912.Fram till idag

Under första världskriget stationerades Nomadic och Traffic i Brest, Frankrike där de användes till att frakta amerikanska soldater mellan de större fartygen och land. 1919 återtogs hon i service i Cherbourg där hon fortsatte att frakta förstaklasspassagerare till 1927. Mellan 1919-1927 var hon med om en kollision med Hamburg-Amerika linjens Orinocho. Nomadic klarade sig dock utan större skador.

Nomadic i Brest
Nomadic fraktar soldater vid Brest.

Nomadic såldes till Compagnie Cherbourgeoise de Transbordement i Frankrike år 1927. Ett krav i köpet var att hon skulle få fortsätta att prioritera att frakta passagerare till White Star Lines fartyg. Sex år senare köptes Nomadic upp av Societie Cherbourgeoise de Remorque et de Sauvetage och hon döptes om till Ingenieur Minard.

Under andra världskriget användes Nomadic till att frakta iväg brittiska trupper från det ockuperade Frankrike. Syterfartyget Traffic köptes också upp av samma franska företag och döptes till Ingenieur Riebell. När tyskarna närmade sig Paris lät de sänka Ingenieur Riebell, men tyskarna bärgade henne och använde henne som ett beväpnat eskortfartyg. Den 17 januari 1941 sänktes Ingenieur Riebell dock av en torped.

Ombord på Nomadic
Porthål och bänk ombord på Nomadic. I samma stil som Titanic hade haft.

Ingenieur Minard överlevde kriget och fraktades till Cherbourg i ett väldigt dåligt skick. Hon restaurerades och fortsatte att frakta passagerare ut till de större fartygen. 1968 var hennes sista uppdrag att frakta passagerare till Cunards Queen Elizabeth.1974

Kort efter sista uppdraget köptes hon av en privat köpare som fraktade henne till en ny hamn. Här låg hon i flera månader och under denna tiden plundrade folk stora delar av fartyget. År 1974 köpte fransmannen Yvon Vincent Ingenieur Minard och döpte om henne till Nomadic igen. Yvon Vincent lät frakta henne försiktigt längs Seine. Han lät fylle henne med flera ton vatten för att hon skulle kunna passera de låga broarna längs floden. Tillslut lät han henne ligga i Seine strax intill Eiffeltornet. Den 25 juni 1977 öpnnades hon för allmänheten och användes bland annat som restaurang.

Nomadic i Seine
Nomadic i Seine vid Eiffeltornet.


Idag (2004)

Nomadics öde var länge osäkert. Först ville några göra henne till ett flytande museum i Seine, men dessa planer sprack. Nu har en brittisk organisation som heter Belfast Industrial Heritage Limited köpt upp Nomadic för att restuarera henne till hennes gamla utseende. Hon ska ligga vid Harland & Wolff i Belfast där Titanic byggdes. För att få ut henne genom Seine har man fått plocka bort de övre delarna av fartyget, men dessa kommer att återställas i Belfast. Nomadic kommer ligga i Belfast som ett sista minne av White Star Line som en gång ägde Titanic.
Bänk på Nomadic Bänk på Titanic
Bänkar tillverkade av White Star Line på Nomadic idag och på Titanics tredje klass 1912.


Vill du diskutera Nomadic så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)Länkar
Nomadics officiella sida med bilder.
- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan