R.M.S Olympic

Olympic

Titanics mindre kända systerfartyg

RMS Olympic var ett av Titanics två systerfartyg. Hon byggdes och sjösattes före Titanic och uppståndelsen över Olympic var till en början mycket större än över Titanic då hon ju bara var nummer två. Idag är det dock inte så många som känner till den äldre systern och detta beror på att hon aldrig var med om någon större dramatik under den långa karriären som atlantångare. Titanics tredje systerfartyg Britannic har precis som Titanic kommit att bli känd bara för att hon sjönk. Olympic blev istället känd som "den gamla pålitliga" och trafikerade haven i många år innan hon monterades ner under den stora depressionen på 30-talet. Den långa karriären var inte helt utan dramatik utan Olympic kunde ha sjunkit under dramatiska händelser både år 1911 och 1918, men ödet ville annorlunda och idag finns resterna av Olympics vackra utsmyckning utspridd runt om i hela världen. År 2004 besökte jag ett hotell i Storbritannien som hade inretts med utsmyckning från Olympics salong. Mer om detta besök och bilder kan du läsa genom att klicka här.Olympic sjösätts
Olympic sjösätts. Lägg märke till det vitmålade skrovetDet brittisk-amerikanska rederiet White Star Line gav sig i början av 1900-talet in i kampen om att bygga världens största passagerarfartyg. White Star Line ville bygga tre fartyg som skulle vara ännu större än rivalen Cunards. Cunard hade år 1907 och år 1908 sjösatt fartygen Lusitania och Mauretania. Dessa blev omedelbara succéer och deras fart och storlek var större än man hade sett någonsin tidigare. White Star Line sjösatte Olympic, det första av tre systerfartyg år 1910. Olympic blev nu det största flyttbara objektet i hela världen så visst var det var något alldeles speciellt med det nya fartyget. Det rådde en stor stolthet i Belfast där fartyget hade byggts på varvet Harland & Wolff. Vid invigningen lät White Star Line vitmåla fartyget för att det skulle se bättre ut på film och bild. Det finns mycket filmat material kvar från Olympic än idag som ger en bra inblick i livet ombord på fartyget. I dokumentärfilmer om Titanic är det oftast klipp från Olympic som syns då det endast filmades 20 sekunder från Titanic. Resten är från Olympic som var i service i många år, men de båda fartygen var nästan identiska. Den enda större märkbara skillnaden var att promenaddäcken var inglasade på Titanic, men inte på Olympic.


Kollisionen med Hawke

Olympic blev snabbt en succé på sträckan mellan Southampton<->New York. De fyra första resorna gick perfekt, men på den femte råkade Olympic ut för en olycka. Fartyget hade lämnat Southampton med kapten E.J. Smith (samma man som var kapten på Titanic ett halvår senare). Strax efter klockan 12 den 20 september 1911 rundade Olympic Bramble revet vid Isle of Wight i 19 knop. Där fick besättningen syn på det 7350 ton tunga brittiska fartyget HMS Hawke. Båda fartygen bytte genast riktning och Olympic började röra sig mot Spitheadkanalen. Fartygen var ca 200 meter från varandra när Hawke plötsligt började vända sig mot Olympic. En kollision gick inte att undvika och Hawke träffade Olympic i styrbordssidan.

Hawke efter kollisionen Olympic efter kollisionen
Hawke och Olympic efter kollisionen

Hawkes bog skadades svårt. Olympic fick två djupa hål i skrovet och styrbords propeller skadades svårt. Propellern fick senare bytas ut. Som tur var dog ingen i kraschen på något av fartygen som båda lyckades ta sig tillbaka i hamn. Efter flera följande domslut fick Olympic skulden för kollisionen. Fartyget beskylldes för att genom sin enorma storlek ha skapat ett sug som drog det mindre Hawke mot det störe Olympic. Olympic fick föras tillbaka till Belfast för att repareras och många av de som arbetade med att bygga Titanic fick då gå över till att reparera Olympic. Om olyckan inte hade inträffat hade Titanics jungfrufärd antagligen blivit tidigarelagd.


Olympic under första världskriget

Olympic fortsatte att användas i kommersiellt syfte i början av första världskriget. Vid ett tillfälle räddade hon passagerare från det brittiska slagsskeppet Audacious som hade kört på en mina strax utanför Irlands kust. År 1915 beordrades Olympic till militärtransport som hon sedan fortsatte med under hela kriget. Fartyget målades i bländande färger med ljusa geometriska former på en gul bakgrund. Dessa färger var menade att förvirra fiendeubåtar.

Olympic under kriget
Olympic transporterar trupper under kriget.
Lägg märke till kanonerna och målningen av fartyget.

Olympic överlevde 4 ubåtsattacker under kriget. I mars 1916 återvände hon tillfälligt till White Star Line. Under den tiden monterades kanoner på fartyget som skulle användas mot ubåtar. I maj 1918 råkade hon ut för sin allra största drabbning då hon attackerades av den tyska ubåten U-103. Torpeden missade Olympic som då valde att vända och ramma ubåten. U-103 sjönk snabbt och de som överlevde plockades upp av ett amerikanskt krigsskepp.


Efter kriget

Efter kriget hade Olympic transporterat rekordmånga människor över Atlanten. Totalt hade hon transporterat 41 000 civila passagerare, 66 000 soldater (amerikanska och kanadensiska) och 12 000 kinesiska arbetare. Hon hade gått 114 00 mil och bränt 347 000 ton kol. På grund av detta framstående rekordet fick hon smeknamnet "Old Reliable" (Den gamla pålitliga).

Olympic, old reliable
Olympic, Känd som den gamla pålitliga

Efter kriget återvände Olympic till White Star Line och återfick snabbt sin popularitet. Från 1920 och 15 år framåt gjorde hon hundratals resor över Atlanten. Fartyget råkade ut för två större olyckor under denna tiden. Den 22 maj 1924 kolliderade Olympic med fartyget Fort St. George från Furness Bermudalinjen. Kollisionen ledde till att stora delar av Olympics akter fick bytas ut. En liknande reparation hade aldrig tidigare gjorts på ett så pass stort fartyg. Efter kollisionen klarade sig Olympic i 10 år innan det var dags för nästa olycka. År 1934 rammade hon fyrskeppet Nantucket i dimma. Skeppet sjönk och 7 av de elva 11 besättningsmännen dog. Samma år gick White Star Line ihop med Cunard och blev Cunard White Star. En annan händelse med Olympic som också är värd att nämnas är när hon den 18 november år 1929 nästan exakt passerade den position där Titanic hade sjunkit för över 17 år sedan. Plötsligt började fartyget skaka oavbrutet i 2 minuter. Det visade sig att Olympic hade passerat precis 4 km ovanför den stora Grand Banks jordbävningen. Då denna jordbävning skedde så nära Titanics vrak trodde många senare forskare att den hade förstört Titanics vrak. Flera misslyckade expeditioner på jakt efter Titanics vrak skyllde på jordbävningen då vraket inte gick att hitta.

Olympic under reparation
Olympic under en annan reparation i slutet av 20-talet.


Olympic monteras ner

I början av 30-talet började Olympics åldrande att märkas av. Fartyget och dess maskineri fungerande i stort sett som det brukade göra, men slitage hade börjat märkas och Olympic fick ofta genomgå olika reparationer. Olympic fick fortsätta i service i ytterligare 5 år innan det var dags för den sista färden. År 1935 ställde schemat för sommarturerna in och i mars samma år efter att ha förlorat passagerare till nyare fartyg gjorde Olympic sin sista vända till New York. Totalt hade hon då varit i aktiv service i 24 år och gjort 257 lyckade turer mellan Storbritannien och USA. Väl Tillbaka i Southampton fick hon stanna i 6 månader i hamnen innan hon såldes till miljonären och riksdagsmannen sir John Jarvis för 500 000 dollar. John Jarvis var orolig över att det fanns så få arbeten i landet på grund av depressionen och insåg hur många arbetstillfällen det skulle bli om fartyget monterades ner. Han sålde henne vidare till "Thomas Ward and Sons Ship Breakers" i Jarrow, Storbritannien Där monterades hon ner under två år tillsammans med Cunards också åldrande fartyg Mauretania. 1937 fraktades det som var kvar av Olympic till Inverkeithing i Skottland för slutgiltig nedmontering. Mycket av Olympics inredning och hennes föremål såldes och finns nu i privata hus i framförallt Storbritannien eller på museum. Första Klassens salong köptes upp av White Swan Hotellet i Alnwick, England. År 2004 hade jag nöjet att besöka detta hotell och tog några bilder för Titanic Norden. En artikel om detta besök kan du läsa genom att klicka här.

Sir Bertram Hayes var den styrman som spenderat flest år på Olympic. När han senare skulle sammanfatta sin karriär på Olympic sa han:

"The finest ship in my estimation that has ever built or ever will be"

Vi som är intresserade av Titanic ser så klart Olympics nedmontering som en sorglig händelse. Det tål att tänka på hur det hade kunnat bli om Olympic inte hade nedmonterats utan överlevt fram till idag precis som Cunards fartyg Queen Mary. Queen Mary är idag ett flytande hotell och är idag så nära det går att uppleva hur det måste ha känts att vara passagerare på Olympic eller hennes systerfartyg.

Olympic som hotell Olympic som hotell
Olympic som hotell Olympic som hotell
Inredning från Olympics salong på The White Swan hotell i England.
Jämför med längst nere till höger. © Jag själv.

Under mitt arbete med Titanic har jag kommit i kontakt med en äldre man (född 1908) som reste med Olympic som barn. Hans familj skulle resa från USA till Europa under hösten 1912 och han skriver att de skulle ha rest med Titanic, men nu fick han istället resa med Olympic då Titanic hade sjunkit under våren. År 2001 skrev han i ett brev till mig:

       "Vi som kom hem till Bergslagens landsbygd hösten 1912
       med Olympic, en ångare som efter Titanics undergång återtagit sin
       roll såsom "världens största", vi betraktades som underverk av
       våghalsighet, som vågat oss över de vida vattnen. Man skall
       komma ihåg, att katastrofen med tusentals människor i havets
       djup, den hade lagt sig som ett dok över folklivet"

Olympic nedmonteras
Olympic nedmonterades i städerna Jarrow och Inverkeithing, Storbritannien, 1935-1937.
Rekommenderad film


Olympic, Titanic, Britannic
Den ultimata dokumentären om framförallt Titanic, men även hennes två systerfartyg Olympic och Britannic.
Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris


  Bildgalleri
  Filmklipp

Länkar
British Pathe - Sök efter "liner olympic" så hittar du flera filmklipp från Olympic. Bland annat ett från 1935 i jättehög kvalité där Olympic filmas innan hon ska nedmonteras. Här finns också ett nyhetsklipp från 1934 när Olympic kolliderade med ett fyrskepp som sjönk.
Youtube - Ännu fler filmklipp finns så klart på youtube.


Vill du diskutera Olympic så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)
- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan