RMS Queen Mary

Queen Mary

Vikt utan last: 81 235 ton
Storlek: 311 m lång, 36 m bred
Motor: ångturbiner, 4 propellrar
Hastighet: 29 knop
Byggare: John Brown & Co, Clydebank, Scotland.
Antal Passagerare: 2139
Klicka här - För att läsa om mitt besök på Queen Mary 2008.Ett besök på Titanic

I september år 2008 besökte jag fartyget RMS Queen Mary som till utseendet påminner om Titanic. Ett besök på Queen Mary är idag så nära det går att komma att stå på Titanics däck. Fartyget är idag den sista oceanångaren från den gyllene eran och väl värt att åka till andra sidan jordklotet bara för att få besöka. Mitt besök har resulterat i en artikel som du kan läsa genom att Klicka härQueen Marys historia

Mot slutet av 1920-talet började Cunards fartyg att bli gamla. Det innan så moderna Mauretania hade hunnit bli omodernt. Nu var det de franska fartygen som var de största. Île de France hade sjösatts 1927 för Compagnie Général Transatlantique i Frankrike och hon blev snabbt en av de mest populära atlantångarna. I Tyskland sjösattes Bremen och Europa 1929 och 1930. Cunard förlorade till slut atlantens blåa band som de haft sedan Mauretania sjösattes. Rederiet White Star Line började bygga ett nytt fartyg, Oceanic, som skulle bli världens längsta. White Star Lines förra Oceanic hade gått på grund och övergetts under första världskriget. Även i Frankrike planerades ett fartyg på över 300 meter. Cunard började därför också planera ett fartyg som även detta skulle mäta över 300 meter. Planerna var långt gångna när den stora börskraschen inföll och de brittiska rederierna fick lägga sina nya fartyg på is.

Queen Mary under byggnad
Queen Mary under uppbyggnad.

I Frankrike lyckades rederierna fortsätta som vanligt med stora lån från regeringen. White Star Lines jätteprojekt som redan var påbörjat fick byggas om till den mindre Britannic (den tredje med det namnet) som sjösattes 1930. Cunard hade haft turen att inte ha påbörjat sitt fartyg innan börskraschen kom. Cunard hoppades att om de blev klara med sitt nya fartyg innan ekonomin återhämtat sig kunde de kanske bygga till ett lägre pris. Byggnaden av det namnlösa fartyget började i december 1930 på John Browns skeppsvarv. Platsen där Queen Mary skulle byggas kallades arbetsplats 534. Cunards ekonomi var under en period mycket dålig och de hade inte råd att fortsätta byggandet. I december 1931 avslutades byggandet tillfälligt. År 1932 såg det ut som att det ultramoderna franska fartyget Normandie skulle bli det enda av de över 300 meter långa fartygen som skulle bli färdigt. Cunard hade fortfarande inte råd att fortsätta bygga. Desperata kontaktade de den brittiska regeringen om lån till att få bygga klart Normandierivalen. Regeringen hade hjälpt Cunard förut då fartygen Lusitania och Mauretania byggdes.

Byggandet av Queen Mary stoppades under en lång tid
Byggandet av Queen Mary stoppades under en lång tid.

För att fortsätta arbetet som hade stoppats fyra år tidigare fick Cunard först arbeta med att reparera byggarbetsplatsen. Rost hade bildats och det tog flera månader innan arbetsplatsen var tillbaka som den hade sett ut 1930. Fem månader efter att arbetet hade påbörjats var fartyget redo att sjösättas. Det föreslogs att hon skulle döpas efter drottning Victoria som ansågs vara landets största drottning genom tiderna. Cunard bad kung George V om tillstånd att få döpa fartyget efter "landets största drottning", men kungen missuppfattade vilken drottning det handlade om och han svarade att "min fru kommer bli förtjust". Cunard vågade inte rätta kungen utan döpte fartyget efter drottningen som då hette Mary. Den 26 december år 1934 hade många britter samlats för att se fartyget döpas av drottningen och sedan glida ut i Clydefloden.

Därefter fortsatte arbetet med att inreda fartyget. Allt handlade om att hon skulle överglänsa den franska Normandie. Normandie var dock ett mycket modernare fartyg. Queen Mary var mer som en större version av Aquitania från 1914. Cunard menade i alla fall att de lyckats bygga ett större fartyg än Normandie som sades väga 79 280 ton. Queen Mary i sin tur vägde 81 000 ton. Inte långt före att Queen Mary var klar för trafik gick fransmännen ut med att Normandie skulle byggas om till att väga 83 000 ton. När Queen Mary var färdig för trafik den 24 mars år 1936 hade Normandie redan seglat ett år på havet.

Queen Mary äntligen färdig
Queen Mary äntligen färdig.

Queen Mary begav sig till Southampton. Där skulle hon inspekteras av drottningen. I sin dagbok skrev hon senare:

"Inte så illa som jag trodde"Ombord

Queen Mary ansågs vara ett mycket vackert fartyg. Inuti hade över 50 brittiska träsorter använts. Skillnaden mellan Queen Mary och andra fartyg var att enligt det gamla tänkandet skulle passagerarna känna det som att de var ombord på ett flytande palats. Cunard ville att passagerarna på Queen Mary skulle känna att det var ombord på ett fartyg. Första klass salong var hela två däck hög. Stolar och bord stod grupperade mysigt runt små eldstäder. Förstaklass matsal var enorm i storlek och på dess vägg fanns en stor karta som visade var Queen Mary befann sig på havet. Tyvärr auktionerades mycket av Queen Marys vackra inredning bort då hon förvandlades till ett hotell år 1967, men dagens Queen Mary är fullt av fotografier som visar hur hon såg ut under glansdagarna.

Förstaklass matsal
Förstaklass matsal med kartan på väggen.

På Queen Mary användes det nya amerikanska systemet med tre indelningsklasser som enligt Cunard skulle vara billigare än de traditionella att använda sig av. Numera kallades klasserna för kabinklass, turistklass och tredje klass.Jungfruresan

Normandie hade lyckats ta Atlantens blåa band från det italienska fartyget Rex 1935. Atlantens blåa band var en utmärkelse som vanns av det rederi vars fartyg hade korsat Atlanten på kortast tid. Det var en stor ära att inneha detta pris och nu ville Cunard ta det från Normandie med hjälp av Queen Mary. Den första juli 1936 gav sig fartyget ut på sin jungfruresa. På grund av dimma missades rekordet med 38 minuter. Två månader senare, den 31 augusti lyckades Queen Mary som det första fartyget ta sig över atlanten på minde än fyra dagar och Cunard vann det blåa bandet. Kampen om bandet fortsatte, men efter att ha förlorat och vunnit tillbaka det en gång till under 1938 behöll Cunard det i ytterligare 15 år.

Queen Mary blev resenärernas favoritfartyg. Passagerarna reste hellre med henne än med franska Normandie. Hon blev det fartyg som fraktade flest passagerare, men snart kom andra världskriget och allt förändrades.Andra världskriget

Queen Mary och hennes systerfartyg Queen Elisabeth användes som transportfartyg under kriget. Queen Elisabeth blev färdig år 1940 hon var en förbättring av Queen Mary. Det nya fartyget var mer modernt och hade endast två skorstenar. 1940 låg de två fartygen tillsammans med Normandie i New York.

Under kriget
Normandie, Queen Mary och Queen Elisabeth tillsammans i New York.

Queen Mary målades om i grått och for sedan till Sydney. Här skulle hon byggas om för att kunna transportera 5000 soldater. Samma sak gjordes med Queen Elisabeth, men Normandie fick stanna kvar i New York och förstördes sorgligt nog i en brand 1942. Hon började brinna av en okänd anledning och när elden skulle släckas sprutade brandmännen in för mycket vatten vilket ledde till att fartyget kantrade. Efter att ha fått upp henne på rätt köl var fartyget helt utbränt. Trots försök att rädda Normandie ansågs det ganska snart att det blev för dyrt och hon monterades ner 1946.

Fram till Pearl Harbourattacken hade Queen Mary transporterat 20 000 amerikanska soldater till Australien. Nu skulle de båda Queenfartygen byggas om för att kunna ta 15 000 soldater mellan USA och Europa. Detta var ca 8 gånger mer människor än som hade blivit transporterade i fredstid. 1943 sattes rekord i att frakta flest personer på en gång över Atlanten, nämligen 16 683 människor. Detta är ett rekord som gäller än idag. Utan Queenfartygens hjälp hade de allierade aldrig lyckats få över soldaterna till Europa så snabbt som de gjorde.

Queen Marys brygga
Queen Marys brygga. Allt byggdes i dubbla uppsättningar ifall den ena skulle krångla.

Queen Marys snabbhet gjorde att ubåtar inte utgjorde någon fara för henne under kriget. På den europeiska sidan väntade alltid engelska krigsfartyg eller jagare på att få eskortera henne den sista biten. Hon gick ständigt i sicksackad kurs och de engelska jagarna var tvungna att gå på en rak linje för att hinna med henne. Vid ett tillfälle hann inte en av jagarna undan utan hamnade på kollisionskurs med Queen Mary. Det slutade med att Queen Mary rammade jagaren. Queen Marys ofantliga storlek och höga hastighet gjorde att jagaren klövs mitt i tu och sjönk strax därefter samtidigt som det knappt märktes att en kollision hade inträffat ombord på Queen Mary. Queen Mary hade order att inte under några som helst omständigheter stanna upp, så hon fortsatte ensam vidare till England medan de andra krigsfartygen fick rädda besättningen på den kluvna jagaren.

1945-1967

Efter kriget målades Queen Elisabeth i Cunards färger för första gången. Fartyget fick nu hålla sin jungfrufärd som tidigare hade missats på grund av kriget. Queen Mary fick också komma tillbaka till Cunard och fortsätta med transatlantiska resor. 50-talet var en bra period för de båda Queenfartygen som fortsatte att frakta passagerare mellan Southampton och New York. Queen Mary kom att åter bli ett mycket populärt fartyg. Många av dåtidens kändisar valde att resa med fartyget, bl.a Charles Boyer, Winston Churchill och Sveriges egen Greta Garbo valde att resa med henne.

Queen Mary
Queen Mary mot slutet av sin karriär.

1952 förlorade Cunard Atlantens blåa band till USA:s nya fartyg SS United States. SS United States kunde gå i 35 knop mot Queen Marys 30. På 60-talet kom flygplantstrafiken i gång på allvar och nu valde fler och fler att flyga istället för att resa via atlantångare. Många fartyg byggdes om till kryssningsfartyg. Queen Mary och Queen Elisabeth hann göra några kryssningsresor innan Cunard år 1967 bestämde sig för att de båda fartygen skulle sluta att användas för passagerartrafik. Queen Elisabeth såldes till Hong Kong för att användas som ett flytande universitet, men hon fick sorgligt nog samma öde som Normandie hade fått under kriget. Efter en brand ombord bestämdes det år 1973 att Queen Elisabeth skulle monteras ner.Queen Mary idag

1967 erbjöd en skrotfirma i Japan 3,2 miljoner dollar för att få köpa och nedmontera Queen Mary. Nu trodde alla att det var dags att säga adjö till det berömda fartyget, men i sista sekund erbjöd området Long Beach i Kalifornien 3,4 miljoner dollar för fartyget. Hon gjorde nu sin sista resa med passagerare och den 9 december år 1967 anlände hon till Long Beach. Här plockades hennes propellrar bort och fartyget byggdes om till ett hotell för en kostnad av 72 miljoner dollar. Hon ligger som hotell i Long Beach än idag. För några år sedan var hotellet i ekonomiska svårigheter och de japanska skrotnissarna visade åter sitt intresse för ett köp. Som tur var klarade Queen Mary sig ur svårigheterna.

Queen Mary idag
Queen Mary som hotell i Californien.

I dag har hotellet blivit populärt tack vare att fartyget till utseendet påminner om Titanic. Hon har också använts vid flertalet filminspelningar. Två kända exempel är 1970 vid inspelningen av "The Poseidon Adventure" och 1979 vid inspelningen av S.O.S Titanic. Den senaste Hollywoodfilmen där hon syntes var Pearl Harbour. Hösten 2008 hade jag nöjet att få bo ombord på fartyget i Long Beach. Om detta kan du läsa genom att klicka här. Vi betalade 1300 kr för två nätter i en före detta förstaklasshytt. Fartyget är smakfullt renoverat och har fått ett utseende som påminner om det hon hade under sin storhetstid på 30 och 40-talen. Kommandobryggan och befälens hytter är bevarat som museum liksom stora delar av fartyget. Man kan gå runt fritt på fartyget eller gå med en guidad tur. Det finns även ett flertal restauranger ombord samt en hel del butiker. Promenaddäck på båda sidor är intakta och väl bevarade.
Textens källor och rekommenderad läsning

Den mesta informationen till denna artikel kommer från mitt eget besök på Queen Mary 2008. Hotellet är också ett museum som är fyllt med information och historiska bilder. Förutom den information jag samlade på mig under besöket har jag också haft stor nytta av boken här under.


Queen Mary av James Steele.
Denna prisvinnande bok om Queen Mary är en mycket bra läsning. Den behandlar fartyget från tidigt 30-tal fram tills idag. Författaren bor i närheten av fartyget och har lagt ner stora delar av sitt liv på att forska om henne. Det finns även fler böcker om Queen Mary om du söker på Bokus genom att klicka här under.
Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.
Rekommenderade filmer


Ghost Ship
En grupp bärgare försörjer sig på att finna förlista skepp för att bogsera dem och sedan hämta ut hittelön eller sälja dem. När en pilot plötsligt dyker upp och säger sig ha sett ett övergivet skepp så ger de sig iväg på jakt. De finner ett skepp som varit borta i över 40 år, och det flyter än. Men detta är inte ett vanligt skepp, vilket de snart får erfara. Spännande spökfilm som utspelar sig på ett fartyg som ska föreställa Andrea Doria.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen på Discshop.

Poseidon Adventure
Oscarsnominerad katastroffilm med Gene Hackman i huvudrollen. På nyårsafton råkar världens största lyxkryssare Poseidon ut för en tsunami. Fartyget hamnar på fel köl och sjunker långsamt. Ett antal passagerare försöker desperat finna en väg ut. En spännande film med ett sjunkande fartyg i handlingen. Orginalet är från 1972, men 2006 kom det en nyinspelning.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen.

Vill du diskutera Queen Mary så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)  Bildgalleri (19 bilder)


Länkar

Queenmary Besök fartyget i Long Beach.- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan