Ett besök på RMS Queen Mary
(nästan)
Ett besök på Titanic.

I september 2008 hade jag och min sambo nöjet att få spendera tre dagar och två nätter ombord på den före detta atlantångaren RMS Queen Mary. Queen Mary är idag framförallt känd för sin likhet med Titanic. Hon kom dock att bli 42 meter längre och över 30 000 ton tyngre än Titanic. Det har i många år varit tal om att det skulle byggas en ny Titanic som en turistattraktion, museum eller flytande hotell, men då detta antagligen aldrig kommer att bli av är ett besök på Queen Mary så nära du någonsin kan komma att gå på Titanics däck.Queen Mary från bron
I Long Beach fick vi äntligen syn på henne från bussen.Kort om Queen Marys historia

Rederiet Cunard började att bygga det nya fartyget år 1930, men bygget kom att bli försenat några år på grund av den stora börskraschen. Queen Marys sjösattes istället år 1934 och jungfrufärden blev av 1936, men därefter fraktade hon passagerare mellan Southampton och New York i hela 31 år. Under dessa 31 år innehade hon ”Atlantens blåa band” under flera år. Detta var den utmärkelse som den atlantångare fick som gjorde resan mellan Europa och USA på kortast tid. Queen Mary kom också att slå rekordet i flest transporterade passagerare över Atlanten. Under andra världskriget fraktade hon hela 16 683 personer under en resa. Detta är ett rekord som står än idag. 1967 började Queen Mary bli gammal och omodern och det var prat om att hon skulle skrotas. Under en tid när alla andra atlantångare förstördes på grund av olyckor, krig eller helt enkelt skrotades kom Queen Mary att överleva allihop. Stadsdelen Long Beach i Kalifornien köpte upp henne och byggde om henne till ett hotell. Queen Mary är idag den sista Atlantångaren med det klassiska utseendet som alla Atlantångare byggda före 1940-talet hade. Med sina långa skorstenar är hon mycket lik Titanic som i och för sig hade fyra skorstenar, men sedan vet ju alla att den fjärde skorstenen var en attrapp. Mer om själva fartyget Queen Mary finns att läsa om du klickar här. Här under kommer istället en liten reseberättelse.


RMS Queen Mary i Long Beach RMS Queen Mary i Long Beach Fartyget var större än vi hade kunnat föreställa oss.Resan till Long Beach

Så länge jag varit intresserad av Titanic har jag haft en dröm om att en dag få stå däcket av en nybyggd Titanic. Då en ny Titanic aldrig kommer att byggas fick det bli det nästbästa, ett besök på snarlika Queen Mary. Jag hade planerat en resa dit i flera år, men det hade aldrig blivit av. Hösten 2008 var vi ute och backpackade. Då vi skulle spendera tio dagar i USA såg jag till att det blev ett stopp i Los Angeles. Från Los Angeles centrum är det ca en timmes resa med MTR-tåg innan man kommer fram till Long Beach. Väl i Long Beach är det 45 minuters promenad till Queen Mary. För den som inte vill promenera finns deten gratisbuss som kör runt inom Long Beach. Spänningen när vi anlände i Long Beach var stor och vi tittade ut genom fönstret för att få en skymt av det enorma fartyget. Bussen passerade den berömda restaurangen ”Bubba Gumps Shrimps” och därefter Long Beachs akvarium. Sedan kom vi upp på en bro och då såg vi henne för första gången. Min första tanke var, Wow. Nu är det äntligen på riktigt. Den andra bilden på denna sida visar den utsikt vi såg från bron.


Queen Marys för sedd från bryggan
Queen Marys för sedd från bryggan.


Fem minuter senare anlände vi på Queen Mary Hotells parkering. Det första vi båda tänkte var att fartyget var större än vi kunnat föreställa oss. Det var magiskt att se den berömda jätten ligga där i hamnen och bara vänta på oss.


Queen Mary Hotel Queen Mary Hotel Queen Mary Hotel Queen Mary Hotel
Fotografier från bryggan, fören och fartyget sett från parkeringen.Äntligen ombord

Vi hade bokat vårt rum redan hemma i Sverige. Bokar man via hotellets hemsida blir det ganska dyrt, men det går att komma billigt undan genom att boka via www.agoda.se. Vi betalade endast 1300 kr för två nätter i en före detta förstaklass hytt. Detta priset kändes som rena rama fyndet med tanke på var vi skulle bo. Vi hade blivit rekommenderade att se till att begära en av de klassiska hytterna med runda fönster. Säger man inte till vid bokningen riskerar man att få någon av de moderna omgjorda hytterna i så kallad ”Disneystil”. Hytten var av största belåtenhet. Under fyra månaders backpacking kom vi aldrig att bo lika fint som vi gjorde på Queen Mary. Här under kan ni se en bild på vår hytt.


Vår hytt på Queen Mary QVår hytt på Queen Mary Korridoren utanför vår hytt Stora trappan på Queen Mary

Tre dagars utforskande

Med undantag för en tur till downtown Los Angeles downtown och sightseeing i Hollywood spenderade vi nästan all vår tid med att utforska fartyget. Vi började med att gå i den långa korridoren utanför vår hytt som är känd för sin längd. Då korridoren lutar lite nätt i slutet och i början så går det inte att se korridorens slut om man står i början av den. Det kändes som att man kunde gå hur långt som helst innan man kom någonstans. I hotellets reception bad vi om en karta och började göra vår rundvandring. Vi började med fören där vi kände oss som Jack och Rose när vi stod och spanade ut över Long Beach.


På Queen Marys däck På Queen Marys däck På Queen Marys däck På Queen Marys däck
Bilder från för, akter och soldäck. Solstolarna var 70 år gamla.


Något av det första vi lade märke till var hur lite folk det var på hotellet/museet. Vi kände ofta att vi hade hela fartyget för oss själva. Efter klockan 18.00 stänger dessutom fartyget som museum och då är det endast hotellgästerna som får gå omkring på däcken. På kvällen har man i princip hela fartyget för sig själv och på vissa ställen kan man sitta i timmar utan att någon kommer förbi. Fartyget är verkligen enormt. Storleken är något man inte kan få förstå genom att läsa i en text eller genom att se bilder. Man måste se Queen Mary i verkligheten för att kunna inse hur pass stor hon är. Första kvällen satt vi i aktern och tittade på när solen gick ner över däcket. Sedan fortsatte vi att utforska det upplysta fartyget.


Ombord på Queen Mary Ombord på Queen Mary Ombord på Queen Mary Ombord på Queen Mary
Vi upplevde tre dagars spännande utforskade av Queen Mary.


Första dagen ägnade vi åt att utforska fartyget själva och försöka lära oss att hitta. Det största nöjet är framförallt att gå omkring på däck och försöka känna det som att man åkt tillbaka i tiden och går på Titanic. Stora delar av fartyget är idag museum och bevarat som det såg ut när fartyget var i service. Man kan t.ex. besöka kommandobryggan och alla officerarnas rum. Man kan också besöka telegrafrummet och mycket annat. Längs det inglasade promenaddäcket finns en utställning med fotografier från fartygets historia. Queen Mary har flera restauranger varav en är en riktigt lyxig restaurang där det krävs finkläder bara för att få komma in. Då vi inte hade någon stor budget för vår resa blev det inget besök på någon av restaurangerna, men enligt ryktet ska maten vara mycket bra. Här under finns en bild tagen från kommandobryggan samt en från förstaklass matsal.


Matsalen i förstaklass Kommandobryggan på Queen Mary
Matsalen i förstaklass samt kommandobryggan.Utställningen i aktern

En stor del av akterdelen har byggts om till en utställning. Propellern som ni kan se här under är en del av denna utställning. På utställningen kan man lära sig allt om Queen Marys historia. Här finns mängder av föremål och informationsfilmer samt utställda hytter från alla olika klasser. Här finns också modeller av andra kända atlantångare så det går att jämföra storlek och utseende. Det mest spännande var dock att gå in i maskinrummet. Det var riktigt mörkt i det enorma maskinrummet och det fanns så många vägar att välja att vi faktiskt lyckades gå vilse. Vi hade dessutom riktigt stor tur under vårt besök för dagen efter skulle maskinrummet stängas av för en flera månader lång renovering. Vi fick veta att de skulle ha en ”spökutställning” där nere eftersom det enligt legenden skulle spöka i just maskinrummet. Vi mötte inga spöken, men det var ändå läskigt att gå omkring där eftersom det var stort, mörkt tyst och nästan folktomt.


Queen Mary äntligen färdig
Queen Marys enorma propeller.

Den sista dagen var vi med på en guidad tur som kallades för ”Behind the scenes”. Hotellet erbjuder flera olika guidade vandringar med olika teman. Vi tog en standardtur där vi blev guidade av en gammal sjökapten till utseendet mycket lik Titanics kapten E.J Smith. Guiden visade oss först runt i olika hytter och tog oss därefter vidare till matsalen i första klass. Flera av de rum vi blev visade är endast öppna för just guidningarna. Det tråkiga var att vi fick veta att stora delar av Queen Marys inredning hade blivit bortauktionerad 1967 innan fartyget gjordes om till hotell. De vackra lamporna och möblerna var borta med några få undantag, men tack vare gamla fotografier kunde vi få en inblick i hur det hade sett ut i matsalarna och salongerna. Hotellet erbjöd också en guidad visning av fler av Queen Marys stängda områden. Denna tur hann vi tyvärr inte gå utan det får bli nästa gång. Bland annat simbassängen hör till det vi aldrig hann se. Under guidningen fick vi höra om Queen Marys framtid. På flera ställen såg vi att hon var ganska rostig och inte alltid i det bästa skicket, men vår guide berättade att det fanns gott om pengar i olika fonder för bevarandet av fartyget. Han var övertygad om att hon fortfarande skulle ligga kvar i Long Beach om 50 år. En riktigt bra nyhet.


Queen Marys skorstenar Queen Marys skorstenar
Här är vi mellan Queen Marys skorstenar.

För att summera besöket på Queen Mary så var det en riktigt häftigt upplevelse som vi aldrig kommer att glömma. Vi backpackade totalt i fyra månader och Queen Mary kom att tillsammans med Angkor Watt bli resans höjdpunkter. Vi bestämde oss för att vi ska återvända till hotellet någon gång inom de kommande tio åren. Vi rekommenderar alla som är intresserade av Titanic att försöka ta er till Queen Mary. Närmare Titanic än så här kan ni inte komma. Enligt min mening finns det ingen anledning att bygga en ny Titanic så länge det går att besöka Queen Mary. Flygresan är lång, men det går att hitta billiga resor och hotellvistelsen behöver inte bli så dyr.
Vill du diskutera Queen Mary så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)Länkar

Queenmary Besök fartyget i Long Beach.- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan