Titanics Salong

Ett besök i Titanics Salong


I staden Alwnick, England finns det ett hotell som heter White Swan Hotel. Detta hotell är mycket speciellt för Titanicentusiaster då matsalen här är uppbyggd på inredning från Titanics systerfartyg Olympic. Denna salong var identisk med den som fanns ombord på Titanic vilket innebär att ett besök på White Swan Hotel är som att besöka Titanics salong. När Olympic monterades ner år 1935 lät ägarna auktionera ut inredningen. White Swan Hotel köpte då loss salongen från första klass samt delar av stora trappan. Jag besökte själv hotellet under en Titanictripp som jag gjorde sommaren 2004. Då var jag runt i hela Storbritannien och White Swan Hotel i Alnwick var självklart ett måste. Mer om dessa resa kan du läsa genom att klicka här. Att besöka White Swan Hotel kändes nästan lite magiskt. Dels föreställde jag mig tanken på hur det måste ha varit ombord på Titanic, men jag försökte också föreställa mig känslan av hur salongen måste se ut i Titanics vrak nere på 4000 meters djup. Salongen befann sig just i det område som bröts mitt itu när Titanic sjönk och denna itubrytning har James Cameron valt att ha med i sin berömda Titanicfilm från år 1997.


Däckplan
Salongen låg på A-däck. © Encyclopedia Titanica (www.encyclopedia-titanica.org) 2003

Ombord på Olympic låg salongen A-däck (översta däcket) och var ett avkopplingsrum i Louis Quinzestil för passagerarna i första klass. White Star Line som byggde Titanic och Olympic lät sig bland annat insprireras av Versaillepalatset i Frankrike för inredningen.


Från Titanic
Från Titanic. Jämför de tre inringningarna med bilderna på sidan.

Här ovanför kan du se hur salongen såg ut ombord på Titanic. I salongen brukade passagerarna koppla av med att läsa, konversera, spela kort, dricka te eller andra sociala evangemang.

Salongen idag  onMouseOver=
White Swan Hotel. Jämför med den mittersta fyrkanten från Titanicbilden.

Salongen var 18 meter lång, 19 meter bred och nästan 4 meter hög.

Salongen på Titanic
Foto från salongen på Titanic.

Under 20-talet lät White Star Line installera en biograf i salongen på Olympic, vilket var till stor uppskattning för passagerarna under den rörliga filmens barndom.

Salongen idag
Jämför med den lilla fyrkanten.

White Swan Hotel lät också köpa upp några delar av den stora trappan från första klass på Olympic. Denna trappan blev mycket berömd i James Camerons Titanicfilm då stora delar av handlingen utspelades här.

Salongen idag
Jämför med fyrkanten på trappbilden.

Stora trappan sträckte sig flera våningar både i främre och bakre delen av Titanic. I James Camerons film utspelade sig flera scener här. Det var bland annat för denna trappa som Jack gick ner då han skulle äta middag i första klass och det var där som slutet av filmen utspelades när alla Titanics passagerare återförenades i livet efter detta. Idag kan man se en kopia av Titanics stora trappa på Titanicmuseumet i Branson, USA.

Däckplan
Stora trappan på Titanic.

Ett besök på White Swan Hotel är väl värt den tid det tar att komma dit. Alnwick ligger ungefär en timmes tågfärd söder om Edingburg. Här ligger dessutom Alnwick Castle som har använts vid inspelning av flera kända filmer såsom Robin Hood - Prince of Thieves, Elizabeth och nu senast i Harry Potterfilmerna.

Stora trappan på Titanic
En till del av Titanics stora trappa.

Här under kan du se ett filmklipp som jag filmade inne på hotellet. Personalen på White Swan Hotel var snälla och lät mig ta lite bilder under besöket. Vill du själv besöka hotellet så är det bara att begära tillstånd i receptionen.

Klipp från salongen idag
swan.wmv
- Klipp från hotellet (bra kvalite)
41 sek - 10 mb- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan