Titanics Bakgrund

En bra början

Titanic i siffror. Snabbfakta.
Viktiga datum. En Titanic-kronologi        "I cannot imagine an event that would cause a ship to founder.
         Modern ship building has gone beyond that."
        - E.J. Smith, Titanics kapten
Rekommenderad läsning

Innan du börjar läsa på TitanicNorden vill jag rekommendera två böcker på svenska som är en bra början för dig som vill lära dig mer om fartyget och vad som hände 1912.Sagoskeppet : Titanics myter Titanics människor av Claes-Göran Wetterholm.
Sveriges störste Titanicexpert har släppt ännu en Titanicbok på svenska. Detta är idag den bästa Titanicboken som går att få tag i på det svenska språket. I den nya boken "Sagoskeppet: Titanics myter, Titanics människor", berättar han om människor ombord, människor som hade med händelsen att göra och de myter som skapats kring förlisningen för snart 100 år sedan.
Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.

Titanic - Katastrofen av Bengt Fredrikson.
Bengt Fredrikson bok är en faktabok om Titanic på svenska för barn i åldern 8-15 år. Här berättas det om vad som hände med Titanic 1912 på ett lätt språk anpassat för barn varvat med mängder av bilder. Detta är en bra bok för nybörjaren som vill veta mer om vad som hände med Titanic.
Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.
Bakgrund

Ingen annan katastrof i modern tid har framkallat samma fasa och fascination som Titanic. Varken någon jordbävning, vulkanutbrott eller flygplansolycka med flera hundra eller tusentals döda har skapat samma rubriker som Titanic. Hur började då det hela? Varför byggdes Titanic och hur kunde hon sjunka på sin allra första resa?

William James Pirrie, mannen bakom Titanic, föddes år 1847 i en förmögen familj i Kanada. Efter att fadern hade dött emigrerade familjen till Irland där William snabbt gjorde karriär. Vid 27 års ålder blev han delägare till skeppsvarvet och ingenjörsfirman Harland & Wolff i Belfast. Under de följande 50 åren blev skeppsvarvet det största i världen och födelseplatsen för Titanic. Williams mål var att anordna atlantresor till en kostnad av 2 pund och år 1907 kläckte han en idé om att bygga tre gigantiska atlantfartyg. Detta skulle ske tillsammans med skeppsrederiet White Star Line. I början av 1900-talet var emigrationen från den gamla världen i Europa till den nya i Amerika omfattande och behovet av transportfartyg växte hela tiden. Många skeppsvarv och rederier växte fram och konkurrensen ledde till att det behövdes snabbare och större fartyg. Harland & Wolffs samarbetspartner rederiet White Star Line i Liverpool köptes år 1867 upp av affärsmannen Thomas Henry Ismay. Från en början byggde rederiet segeldrivna fartyg, men Ismay förstod snabbt att segelfartygens tid var förbi och gick därför över till fartyg drivna av kol och ånga.

I Storbritannien fanns förutom rederiet The White Star Line också rederiet Cunard som år 1907 och 1908 hade sjösatt fartygen Lusitania och Mauretania. Dessa blev omedelbara succéer och deras fart och storlek var större än man hade sett någonsin tidigare. White Star Line och Cunard var inte de enda rederierna utan i Europa fanns det flera andra som också slogs om att bygga de största och bästa fartygen. Till exempel fanns det det tyska rederiet German Lines och det franska rederiet Compagnie Générale Transatlantique. Ledningen för The White Star Line insåg snabbt att de behövde bygga fartyg som var större och snabbare för att hänga med i utvecklingen.

Klicka här - Om du vill veta mer om White Star Line.Titanic påbörjas

Thomas Ismays son Bruce blev direktör för The White Star Line när fadern dog år 1899. I början av 1900-talet hade den amerikanske finans- och järnvägsmannen J.P. Morgan blivit intresserad av att vidga sina vyer och gav sig in i transatlantisk passagerartrafik Han började att köpa upp rederier för att sedan slå ihop dem med målet att krossa Cunard och German Lines. År 1902 köpte han The White Star Line och lät Bruce Ismay ha kontroll över den nya koncernen. Under en middag 1907 började William Pirrie och Bruce Ismay planera byggandet av de tre enorma atlantångarna. Dessa skulle vara vida överlägsna Cunards fartyg i storlek och med tre giganter skulle de sopa undan alla andra motståndare från havet.Bruce Ismay, White star lines chef
Bruce Ismay. Chefen för White Star Line.

De tre fartygen som planerades att byggas skulle vara identiska. Passagerarna skulle få möjligheten att resa över Atlanten i lyx samtidigt som det skulle gå att lösa en relativt billig biljett i tredje klass. Utvandringen till USA hade visserligen minskat i början av 1900-talet, men år 1912 utvandrade 0,8 miljoner européer, varav 14 000 svenskar. Europa var under denna tid i behov av fler atlantångare så förväntan på White Star Line var stor. För att få plats med byggandet av de enorma fartygen fick tre dockor på Harland & Wollf byggas om till två. I december 1908 påbörjades arbetet med Olympic och tre månader senare började byggandet på Titanic. Byggställningen blev 66 meter hög och byggandet sysselsatte tiotusentals arbetare i Belfast.Titanic börjar byggas
Byggandet av Titanic påbörjades år 1909.

Det första fartyget, Olympic, sjösattes 1910 och gjorde en lysande karriär, bl.a. som sjukvårdsfartyg under första världskriget. Fartyget hade en lång karriär, men monterades ner och skrotades år 1935 för att skapa arbetstillfällen under depressionen. 1935 var tiden för utvandringen till USA över och depressionen gjorde att ingen hade råd att resa längre. Titanic hade antagligen råkat ut för samma öde ifall hon inte hade kolliderat med isberget. När de de tre systerfartygen byggdes var meningen inte att göra dem så snabba som möjligt. Med så enorma fartyg skulle det inte vara ekonomiskt att satsa på hastighetsrekord. Istället satsades det på bekvämlighet och utrymme. Meningen var att förstaklasspassagerarna skulle få mer plats än på något annat fartyg. De tre fartygen som White Star Line byggde skulle hålla en fart runt 22 knop jämfört med Cunards fartyg, Lusitania, som kunde gå i 26 knop. Olympic och Titanic som byggdes samtidigt kom att bli kända som de två systerfartygen. Olympic som blev klar först gav erfarenheter till förändringar på Titanic. Därför kunde första klass på Titanic göras ännu lyxigare. När hon var färdig 1912 kunde White Star Line stolta säga att de hade det lyxigaste fartyget i hela världen. Uppståndelsen när Titanic sjösattes var inte lika stor som den hade varit över Olympic då Titanic ju bara kom att bli fartyg nummer två. Britannic, det tredje fartyget kom aldrig att användas i kommersiellt syfte. Hon användes som sjukvårdsfartyg under första världskriget, men sänktes av en tysk mina år 1916.


Titanic och Olympic i Belfast
Titanic och Olympic tillsammans i Belfast.

När The White Star Line började göra reklam för sina två nya fartyg i Europa använde de sig av reklam med budskap i stilen:

"Olympic och Titanic, fartyg som är så gott som osänkbara."

Detta med osänkbarheten spred sig snabbt i tidningarna som för att låta det ännu bättre strök "så gott som". Nu blev Titanic och Olympic istället kända för att vara helt osänkbara.
- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan