Titanic i Liverpool


Liverpool - En Titanicstad väl värd ett besök

Det har blivit en hel del Titanicsemestrar i Storbritannien de senaste åren. Huvudsyftet med resorna har inte varit Titanic utan att besöka brorsan som bor i London, men jag har samtidigt försökt passa på att besöka olika Titanicsevärdheter när jag ändå har varit i närheten. Det började 2004 där jag under en resa bland annat besökte Olympics gamla salong i staden Alnwick. Sedan blev det ett besök i Southampton 2011 följt av Titanichuvudstaden Belfast 2013. År 2014 bestämde vi oss för att åka till Liverpool. En stad som aldrig besöktes av Titanic.


Titanicmonumentet i Liverpool samt White Star Lines huvudbyggnad.

Trots att Titanic aldrig kom till Liverpool har staden ändå många Titanickopplingar samt en mycket fin permanent Titanicutställning. Som bekant stod det "Liverpool" med stora bokstäver i Titanics akter. Detta berodde på att fartyget var registrerat i Liverpool då White Star Lines huvudkontor låg där. Alldeles bredvid låg också konkurrentens Cunards huvudkontor. Båda byggnaderna finns kvar idag och är fortfarande oerhört pampiga. I närheten av dessa byggnader ligger ett ståtligt Titanicmonument som hedrar de besättningsmän vilka arbetade i Titanics maskinrum.


White Starpuben samt en flytväst från Titanic.

Det permanenta Titanicmuseet i Liverpool.

Sjöhistoriska museet har en permanent Titanicutställning som kallas "Titanic and Liverpool: the untold story". Utställningen tar upp hela Titanickatastrofen, men ett visst fokus ligger ändå på Liverpools koppling till Titanic. Nyligen utökades utställningen med inlånade bärgade föremål från vraket. Det går bland annat att se White Starporslin, men också bärgade personliga föremål. Utställningen innehåller också en enorm Titanicmodell, brev från passagerare, Carpathiatelegram, m.m.


Bärgade föremål från Titanic samt en däckstol från Lusitania.

Det finns också många utställda föremål från Cunards fartyg Lusitania. Förutom en däckstol och en livboj går det att se den enorma bärgade propellern till allmän beskådan utanför museet.


Den enorma propellern som har bärgats från Lusitanias vrak.


Liverpools främsta Titanickopplingar


1. Thomas Ismay, White Star Lines grundares hem. Sonen Bruce Ismay som var med ombord när Titanic sjönk växte upp i detta hus.

2. Kapten Edward Smiths hem mellan åren 1898-1907.

3. Gatan med namnet "Scotland road" i Liverpool namngav också den långa passagen på Titanics E-däck.

4. Thomas Ismays grav.

5. White Star Lines huvudkontor.

6. Kapten Stanley Lords grav. Stanley Lord var kapten på Californian, fartyget som aldrig undsatte Titanic.

7. Titanicmonumentet dedikerat till "hjältarna från maskinrummet".

8. I katedralen finns ett dekorerat fönster som är dedikerat i kapten Smiths ära. Katedralen innehåller också flera andra minnesreferenser till Titanic.

9. I Royal Liverpool Philharmonic hall finns ett bronsplakat som hyllar Titanics orkester.

10. På Castle Street fanns de musikagenter som rekryterade och anställde Titanics orkester.

11. Den permanenta Titanicutställningen som öppnade 2012.


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan