Den danska överlevaren Carla  Andersen Jensen
Den danska Titanicöverlevaren Carla Andersen Jensen

Titanicutställning i Köpenhamn


Titanicutställning fokuserar på svenskarna

Klicka här för dansk version

För första gången lägger utställningen ”Titanic The Exhibition” om världens mest berömda fartyg till i Köpenhamn. Titanicutställningen visar berättelsen om undergången och mötet med vissa människor som fanns ombord på atlantångaren. Fokus ligger på de nordiska passagerarna, varav det fanns 231 ombord. Detta var ungefär en sjättedel av alla passagerarna och 123 av dessa var svenskar. Utställningen kan ses på H.C.Andersens slott vid Tivoli från den 10 april 2011.

”Titanic – The Exhibition” bjuder på en unik inblick i livet ombord på det legendariska fartyget och besökaren får till exempel uppleva återskapade interiörer, brev från omkomna och se ovärderliga originalföremål från det förlista fartyget. Man får också lära känna vissa människor som fanns ombord på ångaren för 99 år sedan. Vid ingången får alla besökare en mp3-spelare som guidar genom utställningen. Denna guidning sker på önskat språk, bland annat svenska.

Ödesdiger natt för ett svenskt par
En av de mest gripande berättelserna på utställningen är den om det äkta paret Edvard och Gerda Lindell från Helsingborg. Strax innan Titanic försvann under ytan kastade sig Gerda och Edvard i det iskalla vattnet och simmade till den sista livbåten. En annan svensk, August Wennerström, nådde också fram till båten. Både han och Edvard lyckades att klättra upp i den. I paniken som rådde när livbåten sjösattes lyckades man inte få upp båtens segeldukssidor och de som hade klättrat upp på denna träköl stod nu med vatten upp till knäna. Edvard frös ihjäl efter en lång kamp. Gerda var helt utmattad, men klamrade sig fast vid relingen till livbåten. Wennerström försökte hålla fast henne men också han var utmattad och till sist tappade han taget om Gerda som försvann i vattnet. Långt senare när ett annat fartyg hittade och undersökte den drivande livbåten fann de en sammanlödd guldring på dess botten. Den visade sig ha tillhört Gerda Lindell och skickades sedermera till hennes familj i Skåne.

Överlevde Titanic och gifte sig i Amerika
En annan av de överlevande tredjeklasspassagerarna var Velin Öhman från Mariestad. Hon var en av de relativt få från tredje klass som klarade sig när hon kom med i en av de sista livbåtarnas. I samma livbåt satt en annan svenska, Hilda Hellström från Borlänge. Hon berättade att Velin Öhman tagit fram en flaska konjak i båten som de två delade på för att lugna nerverna. Velin berättade att hon reste till USA för att besöka sin morbror Henry Forsander, men i själva verket var det inte hennes morbror utan hennes fästman. De två gifte sig sedermera och Velin bytte senare namn till det mer amerikanskklingande Vivian.

Rakt på sak
På utställningen på H.C.Andersens slott finns också ett brev från Vita Stjärnlinjens danske agent Joachim Parahl i Nyhavn, Köpenhamn. Det är skickat till familjen efter den svenske tredjeklasspassageraren August Sigfrid Karlsson i Dagsås i Halland. Vita Stjärnlinjen meddelar helt kort att Karlsson inte finns på listan över de räddade, punkt och slut. Inget beklagande eller medkänsla, endast några korta ord.

Se filmen om utställningen Länk på Youtube
Priser, se: Länk till utställningen

Pressvisningen sker den 7 april klockan 11.00, då det finns möjlighet att se utställningen och träffa Titanicexperten Claes-Göran Wetterholm. Vi är tacksamma om du/ni anmäler deltagande till oss.

Med vänliga hälsningar
Tivoli
Mikkel Pedersen, pressemedarbejder