a
fröken HILDA Maria HELLSTRÖMSWE
3:e klass 22 år

Född: 1889-12-07 Stora Tuna, Borlänge, Dalarna, Sverige
Far: August Hellström
Mor: Carolina Johnson
Bosatt: till 1912 Stora Tuna, Borlänge, Dalarna, Sverige
Biljett: 7548 Pris: £8 19s 3d
Hytt: D-135
Destination: Evanston, Illinois, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Räddad i livbåt C
Steg av från Carpathia: 1912-04-18 New York City, New York, USA
Dog: 1962-03-16 Streator, La Salle, Illinois, USA    Orsak: Cancer
Begravd: 1962-03-19 Memorial Park, Skokie, Cook, Illinois, USA (Sektion C, Lot 515, Grav 2)


Noteringar

Ogift. Hade två bröder och två systrar.

Var på väg till sin moster, änkan Johanna Eriksson på 1032 Florence Avenue i Evanston, Illinois. Hon hade länge funderat på att resa, men det hade inte blivit verklighet av planerna eftersom hennes mor var sjuk och Hilda måste sköta hushållet. I början av mars 1912 avled dock modern och eftersom en syster åtog sig att se till att fadern klarade sig, så kunde Hilda resa.
   Resan bokade hon hos Carl Eriksson på White Star Lines kontor i Göteborg och hon skulle egentligen ha rest med Adriatic, men på grund av kolstrejken förflyttades hon till Titanic.

Ombord på Titanic delade hon hytt 135 på D-däck med andra ogifta kvinnor. Hon var med i den grupp som bestod av ungefär 17 emigranter som leddes av Oskar Hedman, eftersom han var den ende av dem som var kunnig i engelska.

Vid kollisionen med isberget den 14 april hade Hilda ännu inte gått och lagt sig. Hon gick ut på däck men såg inget oroväckande. När hon hade återvänt till hytten kände hon sig ändå obehaglig till mods och klädde sig ordentligt och gick tillbaka upp på däck. Någon tog tag i henne och ledde henne till en livbåt; hon kom i en av de sista, med största säkerhet den hopfällbara livbåten C tillsammans med Velin Öhman, som tog fram en flaska konjak och delade den med Hilda för att lugna nerverna. (Hilda berättade att hon räddades i en båt med sidor av kanvastyg och att några av de cirka 35 passagerarna var "italienare".)

Hon skrev i ett brev hem att hon var "utfattig, blek och mager, vi blev stuvade som grisar på Carpathia". Väl framkommen i New York fick hon tillfälligt husrum på Lutherska Emigranthemmet.

Hilda fick $25 från "The Women's Relief Committee" men det finns ingen uppgift på att hon skulle ha fått skadestånd.

Hon blev så rädd för vatten efter katastrofen med Titanic att hon aldrig reste hem till Sverige eller träffade sina släktingar igen.

Hon bodde hos sin moster i Evanston fram till sitt bröllop. Den 7 december 1915 gifte hon sig i Waukegan med John Edward Larsson och de bosatte sig på 1870 Green Bay Road, Highland Park, Chicago, Illinois. Paret fick en dotter vid namn Ellen. Bara några veckor innan Hilda dog flyttade hon till Streater, Illinois, tillsammans med dottern. Hon dog i cancer i dotterns hem vid 72 års ålder. Hon hade genom brevkorrespondens hållit kontakt och haft en vänskap med Anna Nysten ända fram till sin död.(Inga felaktigheter är rättade i nedanstående översättningar)


Ur passagerarlistan över de överlevande, via Carpathia:

Helstrom, Hilda 22 Kvinna Ogift;
Nationalitet: Svensk; Ras: Svensk;
Senast bosatt: Sverige, Domnarvet;
Närmaste släkting: Far: Per Helstrom, Hnohagen #32, Domnarvet, Sverige;
Slutlig destination: Il, Evanston;
Ska till: Faster: fru Johanna Ericsen, 1032 Florence Ave, Evanston, Ill;
Född i: Sverige.
"Jag var en tredjeklasspassagerare ombord på Titanic, och vi var hopträngda i den lägre kojen... Jag var alltid nyfiken på hur det var i resten av skeppet, jag drogs till ljudet av orkestermusik som kom uppifrån, jag tog mig upp genom andra klass, förbi män i ett rum som rökte och spelade kort... Jag tog mig upp till stora balsalen och fann mig själv vara omgiven av underbar musik som spelades, och jag stannade kvar där utan att upptäckas av någon."


Memorial Park, Skokie, Illinois
Memorial Park, Skokie, Ill.
© David M. Habben

Memorial Park, Skokie, Illinois
Memorial Park, Skokie, Ill.
© David M. Habben

Memorial Park, Skokie, Illinois
Memorial Park, Skokie, Ill.
© David M. HabbenKällor och tack:
David M. Habben (för fotografierna från Memorial Park i Skokie, Ill.)
Encyclopedia Titanica
Family Search
Find A Grave
GLTS - Illinois's Titanic Gravesites
Immigrant Ships Transcribers Guild
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan