Mauritz Ådahl med hustrun Emelie

- Sveriges enda Titanicmuseum.


Sverige har ännu inget egentligt Titanicmuseum, men i Växjö finns det i alla fall en permanent Titanicutställning. Det är Utvandrarnas Hus i Växjö i samarbete med Svenska Emigrantinstitutet som fått ta del av personliga tillhörigheter från en svensk Titanicresenär. I maj 2007 var jag på besök i museet för att ta en titt på dessa Titanicklenoder. Utvandrarnas Hus ligger centralt vid Växjösjön och innehåller utställningar, bibliotek, arkiv och forskarrum. Här finns i skrivande stund utställningar om utvandringen till Amerika, Vilhelm Moberg och Titanic.

Titanicutställningen på Utvandrarnas Hus i Växjö
Mauritz Ådahls personliga saker från Titanic.


Förutom amerikaner var den största nationella gruppen i Titanics passagerarlista svenskar. Mauritz Ådahl var en av de ca 1 500 som omkom i katastrofen. De föremål räddningsmanskapet fann i Mauritz kläder, bl.a. ett fickur och en lyckoamulett, har släktingar skänkt till Titanic-utställningen i Utvandrarnas Hus.

Mauritz föddes 1881 och gick i faderns fotspår som snickare. 1901 träffade han Emelie under ett snickarjobb i Västerbotten och de blev förälskade. De tänkte emigrera tillsammans, men när Emelies familj motsatte sig det återvände han 1903 till Asarum och samma år emigrerade han till Brooklyn, USA. Emelie jobbade under tiden på Umeå-lasarett. 1906 åkte Emelie också över och gifte sig med Mauritz. De fick döttrarna Wera 1908 och Georgia 1910. 1910 reste Emelie hem till Mauritz barndomshem i Asarum och året efter kom Mauritz också. Hans pappa Ola hade då gått bort och mamman hade svårt att klara sig. Emelie hade dessutom vantrivts i USA. Emelie och Mauritz hade dock inte så gott om pengar så Mauritz bestämde sig för att återvända till Brooklyn tillfälligt där lönerna var höga. Han reste tillsammans med vännen John Holm (sjökapten från Karlshamn) och 22-åriga Adelia Landergren också från Karlshamn. De bokade in sig hos American Line, men på grund av en kolstrejk ombokades de till White Star Lines Titanic. Den 9 april skrev Mauritz ett sista brev hem till sin hustru:

Ja lilla älskling jag är ännu i Southampton, dät har varit drygt att ligga här. Även alla Americalinjens båtar är upplagda till följd af kolstrejken. Så vi blef öfverflyttade till White Star linjen. Vi skall lämna här imorgon middag med Titanic. Där är en ny båt den första resan den gör öfver Atlanten. Och är den största White Star linjen har. Hoppas allt går mig väl och jag snart kan komma hem till mina Älsklingar, midt allt på jorden

Sällskapet höll ihop när Titanic sjönk, men Adelia som överlevde berättade senare att "Mina kamrater voro särskilt lugna, men till slut sade kapten Holm till mig att det var bäst att jag gick i räddningsbåten". Adelia avled först 1947 i New York, men den 24 april 1912 hittades Mauritz ihjälfrusen i sin livväst. Sedan man undersökt hans kläder och tagit reda på det som ansågs värdefullt sänktes liket i havet enligt bestämmelserna för Titanics omkomna tredjeklasspassagerare. Man hittade följande föremål på Mauritz kropp:

Klockan från Titanic
Mauritz Ådahls klocka som stannat 02.34 (14 minuter efter Titanic undergång) .


Ett fickur som stannat på 02.34 (14 minuter efter Titanic undergång), klockkedjan med en hästsko och ett hästhuvud av ben, en guldring, 2 st manschettknappar, ett läderband med spänne och klips, en pennkniv och en anteckningsbok. Värdesakerna sändes hem till hustrun Emelie som lade dem jämte breven från Southampton i en pappask. När barnbarnen bad att få titta på "morfars ask" brukade Emelie sitta i rummet intill. 1995 beslöt sig barnbarnen för att donera klenoderna till Utvandrarnas Hus.


Utvandrarnas Hus - Klicka här för att besöka museets hemsida



Källor:
Utvandrarnas Hus, Växjö
Breven från Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 2000, ISBN 91-973472-4-8)


Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan