Min Titanicsamling

Min Titanicsamling


Den sista tiden har jag fått många e-mail där folk har önskat att få veta mer om min egen Titanicsamling. Under den tid som jag har varit intresserad av Titanic har jag köpt på mig en del intressanta samlarobjekt såsom reproduktioner, autografer m.m. När jag den 4 februari år 2005 blev intervjuad av Sydsvenska Dagbladet om mitt Titanicintresse hade jag hela samlingen framlagd. Då passade jag själv på att fotografera några av mina samlarprylar för denna artikel som är skriven den 6 februari 2005. Att samla Titanicprylar var aldrig någon självklarhet för mig, men under arbetet med denna hemsida började det strömma in Titanicrelaterade saker från alla möjliga håll. Jag började då spara en hel del samtidigt som jag bytte med andra Titanicsamlare.

Det finns idag en stor marknad för Titanicrelaterade prylar där reproduktioner kan kosta allt från några hundralappar till flera tusen kronor. De som äger något äkta från Titanic kan ibland sälja det för flera miljoner. Biljetter och personliga saker har sålts dyrt på auktioner, men enligt lag är det förbjudet att sälja föremål från Titanics vrak. Det som säljs är därför oftast sådant som överlevarna tog med sig. Marknaden för reproduktioner är också stor och det finns flera företag som specialiserar sig på att tillverka Titanicrelaterade prylar. Autografer från överlevarna har också ett högt samlarvärde och det kostar ofta mer än 1000 kronor att köpa en bild av Titanic signerad av en överlevare. Då det finns så få överlevare kvar i livet har priserna på de autografer som finns ute stigit mycket de senaste åren.


Mina två Titanicmodeller

Jag har två stycken modeller av Titanic. Den lilla har jag byggt själv. Den är ca en halv meter lång. Mer information om det bygget kan du läsa genom att klicka här. Den stora modellen är ungefär dubbelt så lång och mer detaljerad. Den har jag dock inte byggt själv utan hittade den på Blocket julen år 2004.

Mina Titanicmodeller
Mina två Titanicmodeller.


Titanic på DVD

Något som det finns gott om är olika Titanicfilmer på DVD. Det finns ett tiotal spelfilmer och dessutom mängder av dokumentärer samt filmer om andra fartygskatastrofer. På bilden här under är större delen av min DVD-samling. Jag har i skrivande stund ca 25 filmer på DVD varav 8 är spelfilmer och resten dokumentärer. De flesta av dessa filmer finns att köpa i Sverige genom att klicka här. Några finns bara att köpa i USA. Vill du beställa dessa så har jag lagt upp länkar till bra butiker i USA här.

Mina Titanicfilmer
Mina Titanicfilmer på DVD.


Titanicböcker

Något som det finns gott om i Titanicsammanhang är böcker. Det släpps mängder av Titanicböcker varje år och då både faktaböcker och romaner. Jag äger själv två äldre böcker som är utgivna redan år 1912. Dessa är några av dyrgriparna i min samling. Vill du själv köpa Titanicböcker så rekommenderar jag att du klickar här för några tips.

Mina Titanicböcker
Några av mina Titanicböcker.


Autografer

Jag har själv samlat på mig en del autografer från de som överlevde katastrofen. Runt om i världen finns det ett stort samlande på dessa så priserna är tyvärr mycket höga. Man får ofta betala minst 1000 kronor beroende på vem personen var och när den är skriven. Själv har jag autograferna från 8 överlevare samt Robert Ballard, Kate Winslet, Leonardo Dicaprio, Gloria Stuart plus andra Titanicrelaterade autografer. Det senaste nu när överlevarna har börjat gå bort är att anhöriga till överlevarna har börjat skriva autografer. Flera Titanicutställningar har sålt bilder av Titanic som varit signerade både av barn och barnbarn till överlevare.

Mina Titanicautografer
Några av mina Titanicautografer.


Titanicföreningars tidningar

Jag är med i två Titanicföreningar. Dessa är den Skandinaviska Titanicföreningen samt Titanic Historical Society. Vill du själv bli medlem i en förening så finns det länkar under länkgalleriet. Som medlem får jag hem tidningarna Atlantångaren och The Commutator som innehåller de senaste nyheterna och bra artiklar om Titanic.

Några av föreningstidningarna
Några av föreningstidningarna.


Titanictidningar

Något som är intressant för den Titanicintresserade är att läsa är dagstidningar som utgavs år 1912. Man kommer historian närmare genom att läsa färska artiklar från dagarna efter att Titanic sjönk. Originalen av dagstidningarna från 1912 har fått ett högt samlarvärde så jag har bara reproduktioner i min samling.

Mina Titanictidningar
Några av mina Titanictidningar.


Titanicvykort

Något annat som är kul att samla på är Titanicvykort från 1912. Jag har lyckats få tag på ett svensk vykort som skickades från USA till Sverige bara någon dag efter att Titanic sjönk. Brevskrivaren beskriver vad som hände med Titanic samtidigt som det innehåller en del faktafel. Jag har även gamla vykort med bilder på Olympic, Lusitania och Titanics föregångare Oceanic.

Mina Titanicvykort
Några av mina Titanicvykort.


Frimärken och mynt

Det finns också gott om frimärken och mynt med Titanicmotiv. Jag har inte så många i min samling, men jag har ett jubileumsmynt från Liberia som påstås vara i silver.

Frimärken och mynt
Frimärken och mynt.


Bärgat kol

Egentligen får man inte sälja något som har bärgats från Titanic. Dock har företaget som har ensamrätt på att bärga föremål från Titanic (för utställningar) fått tillåtelse att sälja kolbitar från Titanics pannrum. Då vraket bröts mitt itu är hela området kring vraket fyllt med stora kolbitar. En del av dessa har bärgats och huggits i småbitar som sålts i små boxar med äkthetscertifikat. Är du intresserad av att köpa en egen kolbox så klicka här.

Bärgat kol
Kol bärgat från Titanic.


Reproduktioner

Något som jag också har en del av är reproduktioner av Titanicrelaterade saker som menyer, biljetter, ritningar, reklam m.m.

Titanicreproduktioner
Reproduktioner av menyer, biljetter, ritningar m.m.


Titanicfotografier

Vid ett Titanicintresse är det kul att ha ett eget litet arkiv med fotografier. Jag har några tryckta fast de flesta bilder i min samling är digitala. En del av dessa kan du se i bildgalleriet om du klickar i menyn.

Titanicfoton
Titanicfotografier.


Spel och andra interaktiva CD-romskivor

Det har producerats en del spel och andra interaktiva CD-romskivor som handlar om Titanic. Det finns äventyrsspel som utspelar sig ombord på Titanic och rena faktaskivor som innehåller fakta, filmer, bilder, intervjuer m.m. Dessa kan du läsa mer om genom att klicka här.

Titanic på CD
Titanic på CD.


Starta din egen samling

Det här var det mesta ur min Titanicsamling. I alla fall det mest intressanta. Att samla på Titanicföremål kan bli ganska dyrt. Då jag är student och därmed inte har så mycket pengar försöker jag byta till mig det mesta med andra samlare. I min samling har jag också en del dubbletter som jag gärna byter bort eller säljer. Har du något intressant föremål så hör gärna av dig. Vill du själv starta en samling så läs här om Titanicprylar som är till salu.