Modellbygge

I början av år 2002 började jag bygga denna plastmodell av Titanic. Den är i skala 1:570 och är ungefär en halvmeter lång. Jag fick idén efter att ha sett en 2 meter lång titanicmodell på en Titanicutställning i Köpenhamn som pågick under hösten 2001. Själv hade jag aldrig byggt någon modell tidigare så jag valde att bygga en enkel modell med en byggtid på ca 50 timmar.

Byggandet

Den modellsats jag köpte bestod av kartor med ett hundratal småbitar som skulle klippas ut, målas och klistras ihop. När jag först öppnade paketet med modellen trodde jag det skulle bli enkelt och gå på några timmar. Det tog inte så lång tid att sätta ihop de stora bitarna, men det som tog tid var alla småbitar som skulle målas och klistras fast. Ibland kunde det dessutom vara svårt att blanda exakt rätt färg vilket syns både på min Titanics rödfärg, de lite för gula skorstenarna samt det alldeles för bruna däcket. Själv har jag nog inte riktigt det där tålamodet som krävs för att få till det 100 % exakt. Jag skippade också att ha med de allra minsta detaljerna som Titanics flaggor, måla alla fönster samt fästa miniatyrer av alla rep och vajrar som hängde på Titanic.

Det färdiga resultatet

Från att jag packade upp modellsatsen till att arbetet var färdigt tog det ungefär 2 månader. Jag arbetade med den någon timme då och då och totalt lade jag ner ungefär 50 timmar i byggtid. Jag har aldrig varit intresserad av att bygga modeller förut, men det var intressant att bygga just Titanic. I och med att modellbyggande består av att mycket tid spenderas på små detaljer så lär man sig sin modell in i minsta detalj. Jag känner därför att modellbyggandet har gett mig en djupare kunskap i hur Titanic såg ut. Riktiga modellbyggare köper inga halvfärdiga Titanicmodeller som jag gjorde utan bygger sina själva i trä och metall. Frågan är hur mycket tid man vill spendera på sitt byggande. Jag spenderade 50 timmar medan modellen på Titanicutställningen som blev min inspiration hade tagit 5 år att bygga. Jag känner mig ändå nöjd med mitt resultat. Modellen som jag köpte på Hobbex kostade mig totalt 500 kr sammanlagt i materialkostnad. Kanske kommer jag att bygga en större och mer avancerad modell i framtiden, men jag betvivlar att modellbyggande är min sak.


Vill du bygga en egen modell?

Är du intresserad av att bygga en modell av Titanic? De finns att köpa i de flesta hobbyaffärer såsom Hobbex, men också i vanliga leksaksaffärer.Andra modeller

På en tysk sida kan du se bilder på två modeller som webbmastern byggt under flera år. Dessa modeller är mycket detaljrika och välgjorda. Se http://www.titanicmodell.de. Kolla även in http://www.titanicmodel.com vilket är en amerikansk sida med modellbyggare från hela världen.


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan