a
Titanics Avresa

Sjökaptenen Edward J Smith hade fått hedersuppdraget att vara kapten på Titanics jungfrufärd. Han hade varit kapten hos White Star Line i 32 år och hela hans långa sjökarriär hade varit utan olyckor hittills. Den 2 april 1912 bogserades Titanic från hamnen i Belfast för att avresa till Southampton utanför Englands sydkust. Där skulle de första passagerarna plockas upp.

E J Smith, Titanics kapten
Kapten E Smith. Titanics kapten.

En biljett i tredje klass kostade 181 kronor, vilket kan räknas om till ca 6000 kronor idag. I andra klass kostade den 320 kronor, ca 11 000 kronor idag. I första klass kostade de dyraste biljetterna ca 16 000 kronor vilket kan räknas om till en halv miljon kronor idag (Källa: Wetterholms bok "Titanic"). En vanlig svensk arbetare tjänade mellan 20-50 öre i timmen 1912 vilket innebar att det kunde ta flera år att få ihop tillräckligt med pengar för att kunna resa över Atlanten.

Den 10 april avseglade Titanic från Southampton med de första passagerarna ombord. Tusentals människor hade samlats för att vinka farväl till sina släktingar och för att få se det enorma fartyget. Redan här var Titanic mycket nära att råka ut för en olycka. När Titanic lämnade hamnen så fick det undanträngda vattnet det mindre fartyget New York att lossna från sina förtöjningar. Strömmarna gjorde därefter att New York sögs ut mot Titanic, men i sista sekund lyckades en kollision att undvikas. Efter en mindre försening på grund av den nära kollisionen plockade Titanic upp passagerare från Cherbourg i Frankrike. Därefter gjorde fartyget ett sista stopp i hamnstaden Queenstown (dagens Cobh) i Irland. Här smet en 24-årig eldare från arbetet på Titanic och detta räddade troligen hans liv eftersom det inte var många av eldarna som överlevde katastrofen. När fartyget hade lämnat Queenstown började telegram strömma in från andra fartyg. Det var lyckoönskningar, men också isbergsvarningar som det inkom 6 stycken av redan i resans startskede.

Titanic vinkas av
Människor vinkar av Titanic.Titanics storlek

Alla som såg Titanic imponerades av hennes storlek då hon var dåtidens största fartyg. Titanic var lika lång som fyra stadskvarter och var 11 våningar hög med 9 däck. Tusentals arbetare hade arbetat med byggandet av fartyget och kostnaden blev totalt 60 miljoner kronor vilket kan räknas om till ca 4 miljarder kronor idag. Titanic var 269 m lång, 28 m bred och 53 m hög och utan last vägde hon 46 000 ton. Fartyget hade en konstruktion med dubbla bottnar och 16 vattentäta skott som skulle hålla henne flytande. Turbin och kolvmotorer gjorde henne snabb och effektiv. Titanic hade 29 ångpannor och ett ankare som vägde 15,5 ton. Om man hade lagt Titanics fyra skorstenar efter varandra hade de blivit tillräckligt långa för att rymma två tåg. Den fjärde skorstenen hade ingen funktion utan sattes dit för att ge ett mäktigare intryck.

Titanic, världens största fartyget på sin tid
Titanic var det största skeppet någonsin.

Inför jungfruresan lastades Titanic med ca 38 ton färskt kött, 12,5 ton fågel och vilt, 200 tunnor mjöl, 5 ton socker, 40 ton potatis, 7000 salladshuvuden, 600 kg sylt och marmelad. Med all last blev Titanic det största rörliga föremål som någonsin hade funnits. Hon blev totalt 1000 ton större än systerfartyget Olympic. Om man läser reklam för Titanic från 1912 skrivs fartyget oftast ut med förkortningen RMS före namnet Titanic. Detta beror på att The White Star Line hade ett avtal med det brittiska postverket. För 70 000 pund om året skulle deras fartyg frakta post mellan USA och Europa. Därav kommer förkortningen RMS som stod för "Royal Mail Steamer".Ombord på Titanic

Titanic har med tiden kommit att bli en symbol för överflödet. När förstaklasspassagerarna gick ombord på fartyget fascinerades de direkt av lyxen. Det första man såg efter att ha gått ombord var alla korridorer och eleganta trappor med utsökta målningar. Hytterna i första klass var som på ett fint hotell och mycket rymliga. Även i tredje klass var hytterna rymligare än på något annat fartyg. Passagerarna delades upp i sina respektive klasser med olika ingångar. Vackrast var så klart första klass där de rika och berömda reste. I andra klass reste vad vi idag skulle kalla medelklassen, men som 1912 inte var speciellt utbredd i Europa då de flesta var fattiga bönder. De som reste i andra klass var människor som ägde en större gård eller kanske bodde i en stad och hade en egen affär. I tredje klass reste de fattiga emigranterna som ofta sålt allt de ägde för att få råd med sina biljetter.

Titanic hade en enorm lyx
Lyxen i första klass var enorm.

Första klass på Titanic var som ett flytande palats. För att komma till den stora matsalen gick man via en mycket utsmyckad trappa. Denna trappa har kommit att bli mycket känd och har återskapats flera gånger i nutid. Det går bland annat att se den på Titanicmuséet i Branson, USA. På varje trappavsats hängde en guldpläterad kristall-ljuskrona och på ekväggarna hängde vacker konst. Ovanför översta trappan fanns det en stor glaskupol. I första klass kunde passagerarna välja sina hytter efter många olika stilar. Hytterna var inredda i olika stilar som empir, italiensk, renässans, georgiansk, old Dutch, Queen Anne, Louis XIV, XV och XVI m.fl. Det fanns fyra separata matsalar varav den största också var det största rummet ombord på Titanic och rymde hela 500 personer. Maten som serverades här var den lyxigaste gourmetmat som fick att beställa på restauranger under den tiden.

I första klass reste många kända personer. Några av de mest kända var:

• Överste John Jacob Astor, en av dåtidens rikaste personer. Han omkom i katastrofen och när man senare hittade hans lik innehöll hans jackficka 10 000 pund i engelska banksedlar.
• Benjamin Guggenheim, känd miljonär och oljemagnat. Han valde att inte ens försöka rädda sig utan sägs ha yttrat "We've dressed in our best and are prepared to go down like gentlemen."
• George D. Widener, amerikansk järnvägsmagnat. Omkom
• Major Archibald Gracie Butt, militär rådgivare till de amerikanska presidenterna Roosevelt och Taft. Överlevde
• Isadore Strauss med fru, delägare i en amerikansk affärskoncern och kongressman. Omkom båda två.
• Illustratören Samuel Ward Stanton. Omkom.
• Sir Cosmo och lady Duff-Gordon, berömda modeskapare. Överlevde.
• Margaret Brown, miljonärska som blev känd som "Den osänkbara Molly Brown" då hon tog kommandot över en livbåt. Överlevde.
• Francis Davis Millet, känd amerikansk konstnär. Han är känd för att ha målat tavlan Between Two Fires. Omkom.

Mycket av passagerarnas tid spenderades i restaurangerna, men efter måltiderna fanns det många sätt att fördriva sin tid ombord på fartyget. På promenaddäcken i första klass gick det att gå flera kilometer. Efter mat och promenader kunde passagerna koppla av med ett bad i inomhusbassängen vilket inget tidigare fartyg hade haft ombord. Det fanns dessutom ett turkiskt bad. Titanic hade också ett gym med både fria vikter, roddapparat, motionscyklar och det fanns till och med ett rum med en squashplan. Många spenderade kvällarna med dans eller genom att lyssna på orkestern. Andra spelade kort eller läste och skrev. Titanic hade också ett sjukrum med läkare och personal. Fartyget hade egna frisörer och tjänare och varje korridor hade en egen steward.

Andra klass var lika lyxigt som första klass på många äldre fartyg. Rummen var inredda med 2-4 bäddar per rum. De hade vattenbehållare och vattentoalett som tömdes och fylldes på varje morgon. I andra klass fanns också ett bibliotek, en röksalong och ett eget promenaddäck. Emmigranterna i tredje klass bodde mycket enkelt, men det var ändå i vissa fall högre klass än vad många var vana vid hemifrån. Det fanns två öppna däck för promenader och frisk luft. Hytterna låg långt nere i fartyget vilket gav en högre ljudnivå från motorerna. Nere i de allmänna rummen spenderades tiden bland annat med allsång och kortspelande. Ett undantag där folk i andra och tredje klass fick se en glimt av lyxen i första klass var under gudstjänsten då matsalen i första klass var öppen för alla.

Det sägs att många passagerare hade onda aningar inför Titanics jungfruresa. I dokumentärfilmen "Titanic - De överlevande berättar" berättar en överlevare om en kvinna som kände på sig att något skulle hända. Det finns flera sådana historier och även historier om folk som avbokade sina biljetter efter att ha drömt att fartyget skulle sjunka. Resan började dock bra. Folk gick omkring och njöt på promenaddäcken eller roade sig med något av allt som fanns ombord. Redan första dagen kom dock telegram med isbergsvarningar. Kapten Smith valde då att ta en annan kurs tio sjömil längre söderut. Ett tillfälligt avbrott i telegrafrummet gjorde dock att kapten Smith gick miste om ett telegram som förklarade att det fanns isberg även på den nya kursen.
- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan