Titanicfilmer

1912 - Saved from the Titanic

Exakt 1 månad efter katastrofen spelades denna film in. Dorothy Gibson som var en överlevande från Titanic berättade i 10 minuter för sina föräldrar om hur katastrofen hade gått till. Det unika med denna film är att Dorothy hade katastrofen i färskt minne när filmen spelades in. Den spelades in ombord på en oceanångare i New Yorks hamn. Tyvärr har alla kopior av denna film försvunnit.

1912 - I natt och is (In nacht und Eis)
En kostsam dramatisk skildring av katastrofen. Man trodde länge att det inte fanns några kopior kvar av denna film, men från och med 1999 har den blivit restaurerad och går att se igen. Enligt dåtidens reklam hade över 500 personer medverkat vid inspelningen. Filmen var ungefär 40 minuter lång vilket var tre gånger så lång som dåtidens filmer brukade vara.

1929 - Atlantic

En av de första ljudfilmerna. Dagens Nyheter beskrev filmen som "stark, gripande och suggestiv". När denna film spelades in fanns Titanics systerfartyg Olympic fortfarande kvar. Om filmen hade spelats in ombord på Olympic hade den varit guld värd för alla tusentals Titanicfans runt om i världen. Problemet var att White Star Line var emot filmen som tvingade igenom ett beslut där fartyget i handlingen fick heta Atlantic istället för Titanic.


Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris1943 - Titanic

Denna film var en nazistisk version. Den gjordes på propagandaministern Joseph Goebbels order. Britterna pekades ut som korrumperade kapitalister och styrmannen var en tysk. Dessutom pekades Bruce Ismay ut som den skyldige till katastrofen. Filmen spelades bl.a in på skeppet Cap Arcona som två år efter inspelningen bombades och blev en av de största fartygskatastroferna någonsin.

1953 - Titanic

Denna film var den första Hollywoodproduktionen om Titanic. Titanics undergång var bara en del av handlingen. Den handlade dessutom om konflikten i ett äktenskap. Filmen kritiserades bl.a för att det hela tiden var så tydligt att bilderna på Titanic var från en modell.


Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris1958 - En natt att minnas

Denna film bygger på Walter Lords bok Titanics undergång - En natt att minnas. Den kom att bli en dyr produktion. Mycket arbete lades ner på att få filmen att bli så verklig som möjligt. Man valde att inte låta enskilda individer bli alltför framträdande. Andre Styrman Charles Lightoller var dock ett undantag. Stora delar av fartyget byggdes upp i en studio utanför London. Joseph Boxhall, Titanics fjärde styrman, deltog som teknisk rådgivare vid inspelningen. Producenten James MacQuitty är född 1905 och lever än idag (2003). I maj 1911 vid 6 års ålder tog hans pappa med honom till hamnen i Belfast för att se Titanic. Detta ledde till ett livslångt intresse om fartyget. Vid 42 års ålder köpte William rättigheterna till Walters Lords bok för 7000$. Den 3 juli 1958 hade den premiär och blev en oerhörd succé i Storbritannien. Många Titanicentusiaster anser att denna film är den bästa skildringen av katastrofen.
Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris1979 - S.O.S. Titanic

Även denna film spelades in i London och ännu en gång byggde man upp delar av fartyget. Denna film var ingen exakt återgivning av katastrofen. Här utnyttjade man istället föreställningen om hur det såg ut. Delar av filmen spelades in på Queen Mary.

1980 - Lyft Titanic

Denna film handlade om en påhittad bärgning av fartyget. Lyft Titanic är Clive Cusslers miljonsäljare. Det är den dyraste filmen i brittisk historia med en budget på 360 000 000 kronor. Den modell som byggdes till inspelningen kom att kosta omkring 30 miljoner svenska kronor. amerikanska forskare inser att det i lastrummet finns en stor mängd byzantium - en sällsynt metall som ska ge armén ett effektivt försvar mot atombombsattacker. USA's flotta iscensätter nu en otrolig aktion för att bärga lasten, samtidigt som spioner från en främmande makt och det häftiga ovädret gör allt för att kullkasta planerna. Därför bärgar man hela Titanic som visar sig vara i perfekt skick. Förutom att det är lite smutsigt ser det nästan ut som det gjorde 1912. Till och med allt trä var intakt vilket ju senare visade sig vara långt ifrån sanningen när vraket hittades fem år senare.


1980 bärgas Titanic och förs till New York i filmen Lyft Titanic.


Köp på DVD
Bildformat: Anamorphic widescreen 2.35:1
Region: 2
Längd: 115 minuter
Pris: 39 kr
Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris
BOKEN SÄLJES FÖR 99 KR hos BOKUS, KLICKA HÄR
1996 - Titanicserien

En miniserie i 4 delar om Titanic med Catherine Zeta Jones i huvudrollen. Filmen är som en liten såpopera. Den handlar om den rika gifta tjejen som möter sin ungdoms kärlek. Den handlar också om den fattige tjuven som möter en dansk flicka och blir förälskad.


TITANICSERIEN SÄLJES PÅ DVD FÖR 39 KR hos DISCSHOP, KLICKA HÄR1996 - Störst av allt är kärleken

No Greater Love (1996). En Titanicfilm efter en bok av Danielle Steel. Året är 1912. Ombord på Titanic firar familjen Winfield både dottern Edwinas förlovning och lillasystern Alex sexårsdag. Men Titanic når aldrig sin destination. Edwinas föräldrar och fästman följer med båten ner i djupet...
Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris1997 - Titanic

James Camerons Titanicfilm är den mest realistiska Titanicfilmen hitills.
- Läs mer
Titanic SPECIAL EDITION
Nu kan du köpa Special Edition med bl.a en timme extra scener.

Innehåll: Filmen + massa extramaterial
Region: 2
Längd: Ca 4 timmar
Pris: Endast 99 kr
Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris


2000 - Titanic2: Britannic

Denna film spelades in efter James Camerons Titanicfilm. Den spelades in strax efter dykningarna till vraket som uppmärksammades rejält i media. Handlingen utspelar sig under första världskriget när Britannic var ett lasarettsfartyg. Under ett uppdrag för att hämta upp sårade soldater utanför Grekland sjunker fartyget. En tysk spion har tagit sig ombord på Britannic. Tyskarna tror att britterna smugglar vapen på fartyget och vill därför sänka det då det utgör ett hot. Filmen är baserad på verkliga händelser, men stora delar är fiktiva för att utöka spänningen. I verkligheten fanns det ingen spion ombord och man vet inte om det var en mina eller en torped som sänkte fartyget. Huvudrollen är en tjej som överlevde Titanic. Nu jobbar hon för den brittiska underrättelsetjänsten och är ombord Britannic för att hon misstänker att sabotage är på gång. Under färden med Britannic får man se återblickar till hennes vistelse på Titanic. Denna tjej är baserad på Violet Jessop som överlevde både Titanic och Britannic.

Vill du veta mer om Violet så rekommenderar jag hennes bok survivor.
Den finns på Bokus. Klicka här för att komma dit.

Britannic är en lågbudgetfilm utan någon känd skådespelare. Samma kulisser som användes i miniserien Titanic från 1996 användes för inspelningen av denna film. Bilderna av Brannic är ganska dåliga dataanimationer. Ett plus i kanten får filmen eftersom den i början har med flera autentiska klipp från 1914 då Britannic sjösattes. Dessa var i mycket bra kvalite. Det fanns dessutom med bilder från Britannics vrak i slutet av filmen.


Britannic som sjukhusfartyg under första världskriget.
2001 - Titanic The Animated Movie

Efter James Camerons succéfilm var det bara en tidsfråga innan det skulle komma en tecknad version. I filmen får vi följa Sir William i första klass som blir kär i unga Angelica från tredje klass. Angelica är en emigrant som är på väg till USA för att hitta sin stora kärlek. Vi får också följa en detektiv som är ombord för att fånga en diamanttjuv. Tillslut får vi också följa djur som var ombord på fartyget, som talande hundar, katter, möss. Dessa är på väg för att prova livet i den nya världen. Filmen är inspelad med en låg budget och det märks på de ryckiga scenerna och den bristfälliga handlingen.Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris

Dokumentärer.

1986 - Secrets of the Titanic, Titanics Hemlighet.
Denna dokumentär spelades in under Bob Ballards expedition 1986. Då var kunskaperna om vraket inte så stora så mycket nytt kom fram. Dokumentären är mycket bra och har bra bilder från vraket som år 1986 var i mycket bättre skick än det är idag. Mycket nytt har dock kommit fram sedan denna dokumentär spelades in.


Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris

1991 - Titanica
Efter en expedition av Kanada och Ryssland filmades 12 190 meter film. Resultatet blev en IMAX-film av vraket med mycket bra bilder.
Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris

1996 - Titanic: Anatomy of A Disaster
Dokumentär om expeditionen till Titanic år 1996 som du kan läsa om på vraksidan. Denna dokumentär hade mycket bra bilder från inuti Titanics vrak. En intressant sak är de intervjuer med överlevande som spelas upp under filmen. Titanics fjärde styrman Joseph Boxhall och andre styrman Charles Lightoller intervjuas.

1997 - The "unsinkable" R.M.S. Titanic
En 1.30 timmar lång dokumentär som behandlar katastrofen från början till slut. Här är dessutom intervjuer med överlevande och många bildklipp och filmklipp från Titanic och Olympic.

1997 - Titanic - De överlevande berättar
Titanicdokumentär som speciellt utgår från intervjuer med de överlevande som fanns kvar under 1990-talet. Här finns intervjuer med ungefär 8 överlevande.

1999 - Heart of the Ocean: The making of Titanic
Dokumentär om hur man gjorde Titanicfilmen.

2003 - Ghosts of the abyss
En ny dokumentärfilm som hade premiär i april 2003. Efter Titanicfilmen ville James återvända till vraket för att filma mer. Hans team utvecklade nya miniubåtar med inbyggda kameror och ett nytt belysningssystem. Resultatet har blivit de bästa bilderna från Titanics vrak.
- Läs mer


Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris


2006 - LAST MYSTERIES OF THE TITANIC
Nya Titanicfilmen från 2006. Uppföljaren till filmen ovanför. Du får se ännu fler hytter än vad man hann filma i Ghosts of The Abyss. Du får bland annat se hytten som Rose hade i Titanicfilmen samt de turkiska baden. En mycket spännande film där även en bonusDVD med en till Titanicdokumentär ingår.
- Klicka här för att läsa mer om filmen.Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris

Köpa filmerna

De filmer här ovanför som inte har direktlänk under sig går bara att få tag på genom att handla från utlandet. Jag har en sida där jag länkar till de utländska nätbutiker som har de bästa priserna på Titanicfilmer. Det är här jag köpt de flesta av mina egna filmer. Det är inga problem att köpa filmer från utlandet. Vill du inte betala med kontokort går det ofta bra att betala när du hämtar ut paketet på posten eller via faktura.

Klicka här - Klicka här för mer information.

Vill du diskutera filmerna så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan