Arbetet med att spela in Titanicfilmen var ett fantastiskt arbete som kan beskrivas som ett riktigt äventyr. Det finns flera böcker skrivna om inspelningen och dessa kan köpas på näthandeln Bokus. Under inspelningen av filmen togs det många bilder som jag gärna skulle vilja publicera här på sidan, men tyvärr är detta inte tillåtet enligt lagen om copyright. Därför har jag valt att endast visa de bilder som släppts fria att använda i artiklar. Vill du sedan veta mer eller se fler bilder så rekommenderar jag att du köper en av ovan nämnda böcker om inspelningen

Klicka här för att gå till BOKUSProduktionen påbörjas

Bakom produktionen av Titanicfilmen ligger ett flera år stort arbete. James Cameron fick sina första idéer till filmen redan år 1985 efter att han hade hört nyheten om att Titanic hade återupptäckts. James kontaktade då Don Lynch som är författaren till bestsellern "Titanic - An Illustrated History".

Det slutade med att Titanicexperten Don Lynch blev James Camerons högra hand i arbetet med att producera filmen. James Cameron ville att filmen skulle bli så historiskt korrekt som möjligt och därför var det nödvändigt att samarbeta med experter.

Titanics däck
Titanic uppbyggd på nytt.

När idén var kläckt var nästa steg att skriva ett manus. Samtidigt fick en grupp experter hjälpa till med att efterforska vilka kläder och rekvisita som skulle användas för att göra filmen så historiskt korrekt som möjligt. Vilka scener som var möjliga att spela in med riktig rekvisita och vilka som behövde dataanimeras var också frågor som behövde besvaras. James Cameron ritade upp ett storyboard vilket innebar att han tecknade på papper hur han ville att filmen skulle se ut.Titanic byggs upp på nytt

Då James Cameron ville att filmen skulle bli så realistisk som möjligt beslöt han att stora delar av Titanic behövde byggas upp i full skalla. År 1995 lät han påbörja bygget av en enorm vattenbassäng vid Rosario Beach i området Baja, Mexico. Vattenbassängen blev 180 x 180 meter med plats för 64 miljoner liter vatten. Bassängen byggdes intill havet så att det skulle bli möjligt att utnyttja det riktiga havet i bakgrunden. Den enorma bassängen i Fox Baja har en egen hemsida där man kan se bilder på rekvisita som användes i Titanicfilmen. Mycket av Titanicrekvisitan går att se på ett museum på plats i Mexiko. På hemsidan kan du också se vilka filmer som har spelats in i bassängen efter Titanic. Två av de mest kända är Deep Blue Sea och Master & Commander.


building.mov - Byggandet av en ny Titanic. Filmklipp.
45 sek - 5.8 meg

James Cameron lät bygga upp en skalenlig kopia av stora delar av Titanic i bassängen. Arbetet med Titanickonstruktionen kom att kallas för "100 dagars bygget" eftersom det tog exakt på dagen 100 dagar att bygga. Först schaktades sanden vid havet bort. Därefter byggdes bassängen och sedan påbörjades bygget av den nya Titanic. Ungefär 500 personer var involverade i detta bygge.

Titanic sedd från vägen
Konstruktionen sedd från vägen i Baja, Mexico.


Byggnadsområdet kom till slut att bli som en mindre stad. Det byggdes också upp många studiolokaler. Många av dessa skulle användas till att bygga upp kopior av Titanics interiörer. Det byggdes också upp lägenheter, omklädningsrum och förråd till alla anställda och skådespelare. James Cameron lät också tillverka två enorma väggar som skulle dölja fastlandet vid scener ombord på Titanic. Han lät också anlägga en helt ny väg till inspelningsområdet.

För att spara pengar byggdes endast den ena sidan av Titanic. Vid scener som utspelade sig på motsatt sida så spegelvändes helt enkelt filmen. För att inte allt skulle se spegelvänt ut tillverkades spegelvända kopior av t.ex. skyltar och kläder. Detta användes bland annat i scenen när passagerarna går ombord i Southampton. Denna teknik lånades från den äldre Titanicfilmen A night to remeber.Två historiska fel.

I scenen vid Southampton hade endast en lastkran blivit uppbyggd vid kajkanten, men i verkligheten fanns det två. Det var dessutom inte så mycket folk vid kajkanten när Titanic lämnade hamnen som James Cameron valde att beskriva i filmen. Möjligtvis var det så på systerfartyget Olympics jungfrufärd ett år tidigare där uppståndelsen var större då Olympic byggdes först.

Det kom att bli mycket dyrt att bygga upp denna kopia av Titanic och all dess rekvisita. James Cameron menar att det inte bara var för realismens skull. Det sparades också in pengar på delar som inte behövde bli datoranimerade. Dessutom ville Cameron att filmen skulle bli verklighetstrogen när han nu spenderat så mycket tid och pengar på att dyka ner till det riktiga vraket. Inuti Titanickonstruktionen fanns tusentals kablar för belysning. Cameron ville belysa upp hela fartyget precis som det hade sett ut i verkligheten. Titanics belysning fungerade till endast två minuter innan hon sjönk.

Konstruktionen med belysningen installerad
Konstruktionen med belysningen installerad.


För att kunna sänka fartyget ner i vattnet lät James Cameron bygga flera kranar och hydrauliska system. Tack vare detta gick det att filma mycket verklighetstrogna bilder av fartygets lutning. För att Titanics sjunkande skulle bli så verklig som möjlig användes otroliga mängder av vatten. Containrar fick släppa ner vatten på fartyget och i interiörerna. Tack vare att fartyget gick att höja och sänka gick det att ta om tagningarna hur många gånger som helst tills de blev perfekta.

Till scenerna i Titanics akter konstruerades en specialversion av akterdelen. Denna akterdel var nästan 50 meter hög när den stod upp. I en intervju berättade Leonardo Dicaprio att han och Kate Winslet satt ordentligt fast i räcket längst upp. Där tittade de ner på marken nedanför och var nära att få svindel. Samtidigt satt James Cameron 30 meter ovanför i en krankorg.

Efter inspelningen av filmen monterades Titanickonstruktionen ner. Den var konstruerad i tunt trä, plast och metall och skulle bli alldeles för dyr att underhålla. Bassängen behövdes dessutom för nya filminspelningar. Det enda sättet att vandra omkring på Titanickonstruktionen idag är via CD:n Titanic Explorer.Interiörerna

James Cameron ville inte bara att utsidan av fartyget skulle se verklighetstroget ut utan också alla detaljer skulle vara som det hade sett ut år 1912. För tillverkningen av mattorna anlitades samma tillverkare som hade gjort mattorna år 1912. Likadant för livbåtsdäverterna och trappan i första klass tillverkades i riktig ek. Varenda detalj i fartyget gjordes enligt noghranna efterforskningar. Fartygets interiörer byggdes upp i byggnader runt bassängen.

Titanic stora trappa
Titanic stora trappa uppbyggd i riktig ek.


Det lades ner ett stort forskningsarbete på historiska detaljer. James Cameron lät intervjua de få personer som kunde minnas Titanic och hur hon såg ut. Vid valet av klädernas färger fanns endast överlevarnas ord att gå efter då alla gamla foton från ombord på Titanic så klart var svart och vita. Skådespelarna fick också utbilda sig i vett och etikett ala 1912. Detta behövdes framförallt i middagsscenen.

Totalt införskaffades ca 100 ton rekvisita till filmen. Mycket av detta förstördes under inspelningen, men en del har idag hamnat hos olika samlare runt om i världen och på museum. Även vid tillverkandet av porslin, bestick och så vidare anlitades samma företag som hade gjort sakerna år 1912 åt White Star Line. Det är inte förrän man läser om allt detta arbete som det går att förstå hur väl genomarbetad filmen verkligen är.Dykningarna till vraket

James Cameron var fast besluten att ha med riktiga bilder från Titanic vrak i filmen. Totalt gjordes 12 dykningar som varade ca 16 timmar styck. Att ta sig ner till vraket tog ca två timmar och att ta sig upp tre. James Cameron hyrde det ryska forskningsfartyget Keldysch och begav sig till vrakplatsen år 1995. Med hjälp av en specialbyggd ubåt och specialbyggda kameror kunde han filma inuti vraket. Totalt filmades 2 tim och 24 minuter material. James Cameron lyckades filma de bästa bilderna av Titanics innandöme som hade gjorts dittills. James Cameron blev så intresserad av Titanic att han återvände till vraket år 2001 för att filma en ny dokumentär med ännu bättre vrakbilder. Denna film släpptes på DVD 2004. Mer om den kan du läsa under dokumentärsidan.Modeller

Även modeller av fartyget användes i filmen. Datoranimationer och den fullskaliga Titanickopian kunde inte användas till allt. Alla scener från vraket var t.ex. inte autentiska utan flera var filmade på en modell. Detta för att få vraket att se mer upplyst ut. En annan scen där en modell användes var när Titanic kolliderade med isberget vilket gjordes helt med modeller. I scenen när Rose dricker te med sin mamma i Titanics salong användes också en modell. Salongen byggdes bara upp som miniatyr och klipptes sedan in i bakgrunden.

Kollisionen med isberget
Kollisionen med isberget filmas.Datoranimationer

Många scener fick datoranimeras och då framförallt helbilder av Titanic. Scenerna där en kamera glider över Titanic i Southampton och scenerna ute till havs hade inte gått att göra på något annat sätt. Scenen där fartyget bryts mitt itu och fören stiger upp i luften är också filmad med "green screen". Detta för att det sedan skulle gå att klippa in datasimuleringar av t.ex. stjärnor och vatten. Dessa gröna skärmar kom att användas flitigt under inspelningen. Bland annat för att dölja land vid filmandet i bassängen. Samtidigt gjordes en del missar som du kan läsa om under Missar i filmen.

Rose och Jack i fören
Scenen i fören spelades in på greenscren.

När man läser om hur mycket arbete som lades ner på Titanicfilmen så blir det mer förståeligt hur fantastisk filmen verkligen är. Tack till James Cameron för ett mycket väl utfört arbete.


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan