Empress of IrelandVikt utan last: 14 191 ton
Storlek: 174 m lång, 20 m bred
Motorer: Kvadrupellmotorer som styrde 2 propellrar.
Hastighet: 18 knop
Byggare: Fairfield Shipbuilding & Engineering Company i Glasgow
Antal Passagerare: 1580Förhistoria

Det kanadensiska företaget Canadian Pacific Railway inriktade inte sig bara på järnvägar utan var också en av de främsta företagen som inriktade sig på ångfartyg i början av 1900-talet. Företaget som låg i Kanada var ledande inom transporter med olika färdmedel runt jorden. Det gick att resa med ångfartyg från Storbritannien till östra Kanada och där fanns det sedan järnväg som väntade med anslutande resor över hela Nordamerika. Det gick att resa tvärs över Kanada för att sedan ta ett av företagens ångfartyg som kunde nå Asien. Canadian Pacific var mycket berömt för sina Empressfartyg vilka var deras kännemärke. Redan år 1889 hade de låtit bygga de tre fartygen Empress of India, Empress of China och Empress of Japan.


Empress of Ireland
Empress of Ireland.

I början av 1900-talet hade konkurrenterna börjat komma ikapp Canadian Pacific Railway i kampen om havet runt Kanada. I december år 1904 beställde Canadian Pacifics chef Thomas George därför två nya fartyg. De beställdes från det brittiska varvet Fairfield Shipbuilding & Engineering Company och dessa 14 500 tons fartyg skulle kunna ta över 1500 passagerare. Fartygen skulle också fungera som postfartyg under namnen Empress of Austria och Empress of Germany. Namnen byttes senare till Empress of Britain och Empress of Ireland. Empress of Ireland sjösattes den 27 januari 1906. Hon kom att bli identisk med systern Empress of Britain, men systern blev två ton större. Eftersom fartygen var menade att bära post var det viktigt att de kunde hålla tidtabellerna. För att de skulle kunna hålla 17 knop även i storm byggdes ett högre fribord än på dåtidens fartyg. Efter att Empress of Ireland hade inretts skedde fartygets jungfruresa den 29 juni år 1906.

Empress of Ireland
Empress of Ireland.

Hon kom snabbt att visa sig vara ett dugligt fartyg och hon höll sina tidtabeller på rutten mellan Liverpool och Quebec. Empress of Ireland var inget jättefartyg med sina 174 meter vid en jämförelse med de samtida fartygen Mauretania och Lusitania som var 241 meter långa. Hon var ju inte heller först på sin egen sträcka då systerfartyget Empress och Britain trädde i tjänst först så hon kom aldrig att bli ett känt fartyg. Empress of Ireland var i aktiv tjänst utan några problem i 7 år. År 1907 slog hon Empress of Britain hastighetsrekord när resan över Atlanten tog 5 dagar, 8 timmar och 18 minuter.

Empress of Irelands matsal
Matsalen i första klass.Kollisionen

Klockan 16.30 den 29 maj 1914 lämnade Empress of Ireland Quebec med 1477 passagerare ombord. Ombord fanns bland annat Laurence Irving och hans fru Mabel Hackney. De var populära underhållare som hade rest genom hela Kanada. Ombord fanns också den brittiske politikern Sir Henry Seton-Karr, 170 medlemmar av frälsningsarmén och 138 barn. Kapten ombord var Henry Kendall. När fartyget började gå längs St. Lawrencefloden uppstod en tjock dimma. Under natten såg utkiken ett annat fartyg som kom mot Empress of Ireland. Detta var före radarns tid så möte i dimma kunde vara komplicerat. Det mötande fartyget var det norska kolfartyget Storstad. Båda fartygen såg varandra och Empress of Ireland signalerade med sin mistlur efter att ha sett Storstads signalljus. Empress of Ireland ändrade då kurs. Det fanns speciella regler för hur fartyg skulle uppträda vid möte i dålig sikt. Efter vad som antagligen var ett missförstånd for Storstad rakt in i Empress of Irelands sida. Det blev ett hål under vattenlinjen precis vid maskinrummet vilket kom att bli en riktig otursträff. Maskinrummet fylldes så snabbt med vatten att besättningen inte hann stänga de vattentäta dörrarna. Eftersom fartyget nu inte hade någon ström gick det inte att sätta henne på grund trots närheten till land.

Kollisionen med Storstad Kollisionen med Storstad
Kollisionen med Storstad enligt dåtida tidningsklipp.Handlingskraftiga telegrafister

Empress of Ireland hade två radiotelegrafister. Under kollisionen hade andre telegrafist Edward Bamford vakt i radiohytten. Vid kraschen vaknade förste telegrafist Ronald Ferguson som rusade in i radiohytten där han tog över lurarna. Vanligtvis väntade telegrafisterna på något högre befäl innan de började sända efter hjälp, men Ferguson hade förstått hur allvarligt det var och började genast sända. Han skickade det allmänna anropet CQ där beskrev att MPL som var Empress of Irelands igenkänningssignal höll på att sjunka. Ferguson sände långsamt eftersom han visste att det oftast var ungdomar som höll på att lära sig yrket som hade vakten mitt i natten. På radiostationen uppfattade den nittonårige Crawford Leslie nödmeddelandet. Han svarade och lät förste telegrafisten W. J. Whiteside ta över när han förstod situationens allvar. Medan han ringde efter hjälp fick en annan radiotelegrafist syn på lotsbåten Eureka som höll på att förtöja. Eureka hade endast 30 minuter tidigare hämtat lotsen från Empress of Ireland. Whiteside telefonerade ner till Eureka:

"Empress sjunker. Gå ut och hjälp henne."


Empress of Irelands radiotelegrafister hade glömt bort att ta reda på den exakta positionen i kaoset som rådde. Eureka hade ju hämtat lotsen bara 30 minuter tidigare så det uppskattades att hon var 20 distansminuter förbi Rimouski. Whiteside telegraferade till Ferguson ifall det kunde stämma. Ferguson hann svara "ye" och två av de tre punkterna i bokstaven s innan strömmen tog slut.Stor slagsida

Från kollisionen till att fartyget sjönk tog det endast 14 minuter. Fartyget fick genast stor slagsida och öppna porthål gjorde att hon sjönk mycket snabbare. Många passagerare låg och sov och hann inte ens ut ur sina kabiner. De flesta hann knappt förstå vad som hade hänt innan det var för sent. Passagerarna i första klass som var vakna kunde snabbt gå ut på båtdäcket, men det var svårare för de i tredje klass som befann sig långt under däcket. När fartyget började luta mer föll de som hade tagit sig ut på däcket överbord i det kalla vattnet. Hundratals av passagerarna klamrade sig fast på fartygets sida.

Empress of Ireland sjunker Empress of Ireland sjunker
Fartyget fick snabbt slagsida och sjönk på endast 14 minuter.

När Empress of Ireland låg helt på sidan stannade hon plötsligt till och det verkade som att hon hade hamnat på grund, men en kort stund senare reste sig aktern upp i luften och fartyget sjönk. De passagerare som hade hunnit ta sig ur fartyget hamnade nu i det kalla vattnet. Endast fyra livbåtar hade hunnit bli sjösatta i kaoset. En som hade tur att komma ner i en av dessa var kaptenen Henry Kendall. Han förstod sitt ansvar och satte genast igång ett organiserat räddningsförsök med de fyra livbåtarna. De plockade upp överlevande ur vattnet och lämnade av dem på Storstad som var allvarligt skadad, men hade klarat sig från att sjunka. Efter flera rundor i vrakområdet gick det inte att hitta fler överlevande. Många frös ihjäl i det iskalla vattnet och de som inte hann få på sig flytvästar drunknade. Totalt överlevde 465 personer medan 1012 dog. Klockan fyra på natten anlände räddningsfartygen till katastrofplatsen.

Storstad
Storstad skadades allvarligt, men klarade sig från att sjunka.Sjöförhör

Sjöförhöret leddes av Lord Mersey som hade lett Titanic sjöförhör två år tidigare. 61 vittnen kallades och skulden lades på Storstad som menades inte ha agerat enligt vad som ska göras vid möte i svår dimma. I Norge höll Storstads ägare inte med utan menade att kapten Kendall bar skulden. Storstads ägare A. F. Klaveness blev dömda att betala två miljoner dollar för katastrofen till Canadian Pacific, men när de inte kunde betala fick de sälja Storstad för att få råd.Vraket

Vraket ligger kvar där hon sjönk i St. Lawrencefloden fem sjömil öster om Father Point. En röd vrakboj markerar fortfarande platsen. Dykare har besökt vraket flera gånger som ligger på 40 meters djup. Hon ligger på styrbords sida med ett stort hål i skrovet. Detta hål sprängdes upp av Canadian Pacific kort efter katastrofen då de ville plocka upp silver värt 150 000 dollar och posten från Kanada till England samt så många kroppar som gick att plocka upp. Totalt bärgades 90 kroppar, 318 postsäckar, purserns kassaskåp och 212 silvertackor värda 1,1 miljoner dollar. Hålet som gjordes fungerar idag som dykarnas ingång till första klassens matsal. I vraket finns det en del som kallas för "The Boneyard. Det är rummet där 60 uppassare sov under katastrofnatten. Där ligger skeletten och påminner om alla omkomna. Empress of Ireland är idag ett ganska bortglömt fartyg trots den stora katastrofen. Katastrofen skedde så snabbt och de flesta ombord var vanliga människor till skillnad från när Titanic sjönk två år tidigare. Titanickatastrofen var fortfarande i färskt minne bland folk och det blev därför inte lika mycket uppståndelse som när Titanic sjönk. Empress of Ireland var ju inte heller något utmärkande fartyg då det fanns många som var mycket större. Tre månader senare började första världskriget och katastrofen hamnade i skymundan av kriget. Dean 15 maj 1995, 81 år efter katastrofen, dog Grace Hanagan Martyn som var den siste överlevande från katastrofen.

Empress of Irelands vrak
Empress of Irelands vrak.
(Målning © Ken Marschall. Publicerad efter tillstånd.)
Källor:
• Losing the Empress: A Personal Journey: The Empress of Ireland's Enduring Shadow av Creighton, David
• http://www.greatships.net
• http://www.greatoceanliners.net
Rekommenderad läsning


Losing the Empress: A Personal Journey: The Empress of Ireland's Enduring Shadow av Creighton, David.
En spännande bok om den hemska katastrofen. Den är mycket detaljrik och behandlar förutom katastrofen även författaren David Creightons farmor och farfar som omkom när fartyget sjönk. Det finns även fler böcker om Empress of Ireland om du söker på Bokus genom att klicka här under.
Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.
Rekommenderad film


Ghost Ship
En grupp bärgare försörjer sig på att finna förlista skepp för att bogsera dem och sedan hämta ut hittelön eller sälja dem. När en pilot plötsligt dyker upp och säger sig ha sett ett övergivet skepp så ger de sig iväg på jakt. De finner ett skepp som varit borta i över 40 år, och det flyter än. Men detta är inte ett vanligt skepp, vilket de snart får erfara. Spännande spökfilm som utspelar sig på ett fartyg som ska föreställa Andrea Doria.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen på Discshop.

Poseidon Adventure
Oscarsnominerad katastroffilm med Gene Hackman i huvudrollen. På nyårsafton råkar världens största lyxkryssare Poseidon ut för en tsunami. Fartyget hamnar på fel köl och sjunker långsamt. Ett antal passagerare försöker desperat finna en väg ut. En spännande film med ett sjunkande fartyg i handlingen. Orginalet är från 1972, men 2006 kom det en nyinspelning.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen.
Hade du hört talas om Empress of Ireland före du läste här?Se resultat

Vill du diskutera Empress of Ireland så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan