a
herr ERNST Gilbert DANBOMSWE
3:e klass 34 år

Yrke: Jordbrukare och emigrantvärvare Ernst Danbom
Född: 1877-10-26 Stanton, Montgomery, Iowa, USA
Far: Magnus August Danbom
Mor: Anna Katarina Jonsdotter
Syskon: Fem helsyskon, två halvsyskon
Bosatt: till 1911 Stanton, Montgomery, Iowa, USA
            från 1911 till 1912 Sverige (Kisa? Göteborg?)
Biljett: 347080 Pris: £14 8s
Hytt: någonstans akterut
Destination: Stanton, Montgomery, Iowa, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Dog: 1912-04-15
Kropp nr: 197
Begravd: 1912-05 Mamrelund Cemetery, Stanton, Montgomery, Iowa, USA

Medresenärer:
Sigrid Danbom (hustru)
Gilbert Danbom
(son)
Anders Andersson
(hustruns svåger)
Alfrida Andersson
(hustruns syster)
Sigrid Andersson
(hustruns systerdotter)
Ingeborg Andersson
(hustruns systerdotter)
Ebba Andersson
(hustruns systerdotter)
Sigvard Andersson
(hustruns systerson)
Ellis Andersson
(hustruns systerdotter)
Anna Nysten


Noteringar

Ernsts far August Danbom (f.1837-02-22) erhöll sitt tillstånd för utvandring till Nordamerika den 5 maj 1867. Så småningom gifte han sig med den svenska änkan Anna Katarina Jonsdotter (f.1835-10-16) som hade sönerna Ludvig och Frank. Familjen bodde först i Fairfield, Iowa men de flyttade till Stanton 1873 när August köpte land i närheten av staden och började bruka jorden. Omkring sekelskiftet flyttade de in i själva staden Stanton.

Ernst var amerikansk medborgare och hade fem syskon, plus de två halvsyskonen, bosatta både i Stanton och andra delar av Amerika. Ernst och brodern Alfred var år 1908 två av de första i området runt Stanton att äga varsin automobil med höga hjul.
   Fadern August dog den 14 juli 1909.

Ernst och Sigrids vigsel i Chicago den 30 oktober 1910Ernst var engagerad i den svensk-amerikanska grupp som fanns i Stanton. Han förlovade sig sannolikt den 6 juni 1910 med svenska Sigrid Brogren (syster till Alfrida Andersson). En ingravering i ringen som han bar och som hittades på den bärgade kroppen är markerad "S. B. T. E. G. D., June 6, 10", vilket troligen står för Sigrid Brogren till Ernst Gilbert Danbom, 6 juni 1910. Senare samma år, den 30 november, gifte de sig i Chicago.
   De for på en årslång bröllopsresa, som dock blev lite längre än så, till Sverige. Sonen Gilbert föddes i Kisa i Östergötland under vistelsen där.

Förutom att bruka jord hemma i Stanton var Ernst också emigrantvärvare. Det innebar att han dels fick sin egen biljett till rabatterat pris, dels fick han provision från White Star Line för biljetterna som såldes till de personer han kunde övertala att emigrera. Vid tiden för återresan till Amerika hade han tjänat ihop en hel del och hade summan med sig i kontanter. Ernst ägde en fruktfarm i Turlock i Kalifornien, och familjern planerade att bosätta sig där.

Ernst övertygade Sigrids syster Alfrida och hennes familj att emigrera, trots att de var ganska välbärgade, och de sålde sin gård och bokade biljetterna. Hemma hos Alfridas och Sigrids bror Axel Brogren och dennes hustru Hilda i Långebro utanför Kisa anordnades en avskedsfest innan avresan. Förutom släktingar till familjerna Andersson och Danbom och Anna Nysten, en bekant som också valde att emigrera, var också medlemmar ur Bränntorps missionsförsamling närvarande, totalt drygt 60 personer. Det bjöds på sång och musik och Ernst tog tillfället i akt att göra reklam för både White Star Line och Titanic.

Tidigt på morgonen på långfredagen den 5 april gav sig hela sällskapet av med tåg till Göteborg och därifrån lade Calypso ut klockan 13:00. Det var grått och kyligt med regn och nordvästlig vind och inte mer än sex grader varmt. Calypso gick till Hull, där man övernattade och följande dag tog tåget till Southampton. Där fick de vänta ytterligare några dagar innan Titanic lade ut.

Efter kollisionen den 14 april lyckades både familjen Danbom och Andersson ta sig upp till båtdäck, liksom Anna Nysten, som såg dem där. Det var bara Anna ur det stora resesällskapet som överlevde.

Kroppen bärgad av Mackay-Bennett som nummer 197. På kroppen hittades en check på 1 315.79 dollar (från Security Bank i Sioux City), 276 dollar i kontanter och 30 dollar i guld samt en diamantring. En engelsk journalist vid namn Michael Davie reagerade över den stora summan och spekulerade vilt i Ernsts yrke. Spelare eller juveltjuv tyckte han skulle ha passat bra!
   The Washington Post rapporterade den 1 maj 1912 att Ernsts lik fanns bland de kroppar som bärgats.
   Den 3 maj skickades Ernsts kropp från Halifax till brodern Alfred Danbom i Stanton. Han begravdes där, på Mamrelund Cemetery.

Ernsts mor blev allvarligt sjuk på grund av sorgen över att förlora inte bara sin son utan också svärdottern och sonsonen som hon aldrig hade fått träffa, så allvarligt att hon nästan inte överlevde. Hon klarade sig dock några år till och dog den 30 juli 1915.

Det finns inga uppgifter om utbetalningar från välgörenhetsfonden eller skadestånd till modern eller andra släktingar i USA.(Inga felaktigheter är rättade i nedanstående översättningar)

FAMILJ PÅ VÄG TILL ST. JAMES LED SAMMA ÖDE SOM MAJORITETEN

Två Winnipegfamiljer vars namn inte ännu har rapporterats från företaget, tros ha varit passagerare på den olycksaliga Titanic. Den första av dessa var A.G. Andersons med hustru och fem barn, samt Ernest Danbom med hustru och ett litet barn. Mrs Anderson och mrs Danbom är systrar till mrs Zachrisson på Harcourt Street, St. James.
   I ett brev från mrs Anderson, skrivet en kort tid innan de gav sig av från Sverige, uttrycker hon sin åsikt om att det kanske inte är så bra att resa med ett nytt skepp som ännu inte har korsat oceanen, men gav inget skäl till sin underliga fruktan. Det är inte troligt att några föraningar som hon kan ha haft var starka nog för att förhindra att hon åkte med det fina nya skeppet, som i så mycket var som ett palats. Det enda hoppet som mrs Zachrisson hyser angående sina systrars och deras familjers säkerhet är att något oförutsett inträffade som i sista minuten hindrade dem från att resa, eftersom deras biljetter till Titanic var köpta.
   Mr och mrs Anderson var på väg till Winnipeg med sina fem barn, Elizabeth, Engeberg, Ebba, Sigurd och Elice, medan mr och mrs Dandom med baby var på väg till Kalifornien för att senare återvända till sitt hem i Stanton.

Gifta i Winnipeg
Mr Danbom är amerikansk medborgare och gifte sig för två år sedan i Winnipeg med miss Sigrid Brogren. Sedan giftermålet har de tillbringat sin smekmånad på besök i Europa och var på väg tillbaka till sitt hem i Stanton. Medan de var i Sverige föddes en liten flicka. Miss Brogren bodde här i flera år tillsammans med sin syster mrs Zachrisson, och var djupt intresserad av kyrkarbete. Hon var en allmän favorit hos de yngre, som hoppas att det fortsatta utlämnandet av namn från passagerarlistan innebär att sällskapet inte reste med Titanic, utan med ett senare skepp, och att hon snart meddelar att hon är i säkerhet. Mrs Zachrisson själv hyser föga hopp om detta. Hon anser det omöjligt att något skulle ha kunnat hindra hennes systrar och deras familjer från att resa med Titanic.
   Familjen Danbom fanns på passagerarlistan som mottogs på White Star Lines kontor i Winnipeg, och inget spår har blivit funnet av dem på listor över överlevande.

Manitoba Morning Free Press, lördag 20 april 1912 (sida 7)


FÖRLORADE MED TITANIC

IOWA-INVÅNARE PÅ VÄG HEM FRÅN SMEKMÅNAD OMKOM TILL HAVS

EN KROPP BÄRGAD

Stanton. Släktingar här meddelas via telegram från White Star Lines kontor i New York att kroppen av Ernest G. Danbom från den här staden, som gick under med Titanic, has bärgats. Mr Danbom och han hustru var på väg hem efter en 18 månader lång smekmånad som de tillbringat i Sverige, Norge och andra europeiska länder, och med sig hade de en 5 månader gammal baby. Med dem fanns mr och mrs Andrew Anderson och fyra barn, mrs Anderson och mrs Danbom varandes systrar. Alla nio omkom med fartyget, och mr Danboms kropp är den enda som rapporterats bärgad. Arrangemang gjorde omedelbart för att ta emot kroppen för begravning här. Mr Danboms mor ligger nära döden i sitt hem här, på grund av sjukdom och oro.

The Iowa Recorder, onsdag 8 maj 1912 (sida 8)
NIO IOWA-INVÅNARE DOG PÅ TITANIC

Två Stanton-familjer med fem barn drunknade - var på väg hem från vistelse utomlands

Stanton. Ingen mer smärtfylld händelse vid Titanickatastrofen inträffade än den som bringats till hemmen hos flera Iowa-familjer. Det är nu känt att nio invånare och blivande invånare i den här staten, alla medlemmar av samma familj, gick till sin [otydbar text].
   Ernest Danbom, som är härifrån, och tillsammans med sin hustru och spädbarn var på väg tillbaka från en lång smekmånad som tagit dem till många främmande länder, gick alla förlorade. Med dem var mr och mrs Andrew Anderson och deras fyra barn. De gick också alla förlorade. Mrs Anderson var syster till mrs Danbom. Förlsten av de fem barnen är ett gripande inslag i drunknandet av dessa två familjer.
The Marble Rock Journal, torsdag 9 maj 1912 (sida 6)

Alfred Danbom i Stanton har mottagit ett telegram från New York som bekräftar hans farhågor att hans bror, Ernest G. Danbom, dennes hustru och deras barn, var ombord på Titanic. Alla gick förlorade. De tre var på väg hem från ett besök i Europa.

The Oxford Mirror,
torsdag 9 maj 1912 (sida 4)


White Star Line har informerat de svenska myndigheterna att kropparna av följande passagerare på den förlorade Titanic har blivit bärgade, identifierade och begravda i Halifax, N.S.: Carl, Asplund, E. Danbom, Malcolm Johnsson, Gustaf Johnasson och J. H. Kvillner.

Manitoba Morning Free Press,
lördag 1 juni 1912 (sida 23)
                       197


Man, uppskattad ålder: 40, mycket ljus och mustasch

Klädsel: Svart överrock, mörk kostym, vit veckad skjorta, svarta stövlar.

Tillhörigheter: Vigselring märkt "S. B. T. E. G. D., June 6, 10", guldklocka och kedja, kniv, nycklar, ring med opal och rubin, reservoarpenna, armband, damklocka och kedja, 3 anteckningsböcker, ring med solitärdiamant, saxar, amerikanska medborgarpapper, check på $1315.70 Security Bank, Sioux City, plånbok, juvelskrin, nål, $266 i sedlar, $30 i guld.

Tredjeklassbiljett no. 347080

Namn: E. Gilbert Danbom


Familjen Danbom
Familjen Danbom strax före avresan 1912.
Taget av fotograf Adolf W. Stahre i Kisa.
© Kindabild.se


Tack till:
Barbro Behrendtz
Kindabild (för vänligt tillmötesgående med porträttfotografiet)

Källor:
Encyclopedia Titanica
Family Search (äktenskapsbeviset)
Find A Grave
Horn kyrkbok (C:10)
Kindabild
Public Archives of Nova Scotia
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           
Titanic Newspaper Archive
+ en släktforskningssida som inte finns längre och som jag inte har någon titel på


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan