a
James Camerons Titanicfilm
Sant eller påhitt?


Rose
titanic Rollfigur: Rose DeWitt Bukater
Spelad av: Kate Winslet
Sann/Påhittad: Påhittad!

Titanics kvinnliga huvudroll. 17 åriga Rose är påhittad av James Cameron för att kunna införa en kärlekshistoria i handlingen. Rose med sin mamma och Cal representerar tidstypiska personer från den rika klassen.

Titanic Rollfigur: Jack Dawson
Spelad av: Leonardo Dicaprio
Sann/Påhittad: Påhittad!

Titanics mannliga huvudroll Jack Dawson är påhittad av James Cameron för att kunna återspegla en fattig passagerare från tredje klass.

Titanic Rollfigur: Ruth DeWitt Bukater
Spelad av: Frances Fisher
Sann/Påhittad: Påhittad!

Rose mamma är också påhittad. Eftersom Rose inte uppför sig som en tidstypisk förstaklass kvinna så finns Ruth med för att visa en tidstypisk kvinna från den övre klassen.

titanic Rollfigur: Cal Hockley
Spelad av: Billy Zane
Sann/Påhittad: Påhittad!

Cal är en typisk förstaklassman som vill visa att det är mannen som bestämmer och att kvinnan inte har något att säga till om. Både Cal och hans betjänt Lovejoy är påhittade av James Cameron.

Titanic Rollfigur: Fabrizio DeRossi
Spelad av: Danny Nucci
Sann/Påhittad: Påhittad!

Fabrizio är Jacks påhittade kompis. Han har fått kritik att han inte bröt som en riktig italienare hade gjort.

Rollfigur: Bruce Ismay
Spelad av: Jonathan Hyde
Sann/Påhittad: Sann!

White Star Lines chef Bruce Ismay fanns på riktigt och gick ombord på en livbåt precis som i filmen. Dock har man förlöjligat honom lite mot hur han var i verkligheten.

Rollfigur: Captain E.J. Smith
Spelad av: Bernard Hill
Sann/Påhittad: Sann!

Titanics omtyckta kapten fanns på riktigt och har blivit berömd eftersom han följde med sitt fartyg i djupet. Bernard Hill är dessutom väldigt lik den riktige Smith.

Rollfigur: Thomas Andrews
Spelad av: Victor Garber
Sann/Påhittad: Sann!

Thomas Andrews var Titanics konstruktör. Dock gav man honom inte den breda Belfastdialekten som han hade i verkligheten. Han sågs stå vid klockan i rökrummet precis innan Titanic sjönk precis som i filmen.

Rollfigur: Archibald Gracie
Spelad av: Bernard Fox
Sann/Påhittad: Sann!

Archibald Gracie överlevde på en upp och nedvänd livbåt. Efter katastrofen skrev han en bok som har blivit känd, men han hann dö innan 1912 var slut.

Rollfigur: Margaret ‘Molly’ Brown
Spelad av: Kathy Bates
Sann/Påhittad: Sann!

Margaret Brown fanns på riktigt. Hon var en mycket jordnära människa som blivit "nyrik" precis som i filmen. Hon kom att kallas "the unsinkable molly brown" efter sin död.

Rollfigurer: Ida och Isidor Strauss
Spelade av: Elsa Raven, Lew Palter
Sann/Påhittad: Sanna!

Strauss var ägare av varuhuset Macy i USA. Isidore hade varit med i amerikanska inbördes kriget. Att de dog i sin hytt är inte sant eftersom man senare hittade Isidores kropp.

Rollfigur: John Jacob Astor IV
Spelad av: Eric Braeden
Sann/Påhittad: Sann!

Överste John Jacob Astor var ombord. Han var en av de mest kända ombord och uppståndelsen blev stor när han dog. Man hittade senare hans kropp i vattnet.

Rollfigur: Benjamin Guggenheim
Spelad av: Michael Ensign
Sann/Påhittad: Sann!

Benjamin Guggenheim fanns i verkligheten och var dåtidens rikaste man. Precis som i filmen sa han "We've dressed in our best and are prepared to go down like gentlemen." och försökte inte rädda sig.

Rollfigur: Countess of Rothes
Spelad av: Rochelle Rose
Sann/Påhittad: Sann!

Grevinnan av Rothes har funnits på riktigt. Dock så kunde hon prata i verkligheten och nickade inte bara på huvudet som i filmen. Hon gifte sig senare med överste Claude MacFie.- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan