TITANIC av James Cameron


En stor succé

Det tog 12 år för James Camerons dröm om att göra en Titanicfilm att bli till verklighet. Det hela började år 1985 när han satt och tittade på nyheterna om den återupptäckta Titanic:

"Jag satt och tittade på TV när de visade att en viss
Robert B. Ballard tillsammans med ett forskarteam
hade hittat vraket av Titanic utanför New Foundlands
kust. Direkt slog det mig att historien redan från
början var ett perfekt filmmanus."
- James Cameron

Titanic kostade nästan 1,6 miljarder kronor att producera och är den hittills dyraste filmproduktionen genom historien. James Cameron fick satsa hela sin lön i projektet för att det skulle kunna förverkligas. Inspelningen av filmen var lång och det tog nästan 1,5 år att fullborda mästerverket. Skådespelarna fick i genomsnitt infinna sig på inspelningsplatsen i 7 månader. Arbetet med filmen var ett jätteprojekt som pågick i över fem år. Att spela in en ny Titanicfilm var en ganska vild satsning av James Cameron, men filmen har idag dragit in kostnaden många gånger om. Filmen blev dessutom nominerad till 14 och vann 11 oscars på 1997 års oscarsgala. De oscarsstatyeter som filmen vann var för bästa ljudeffekt, ljud, originalmusik, bildeffekt, kostymer, klippning, filmmusik, scenografi, film, foto.

Rose och Jack i fören
Den berömda scenen med Rose och Jack i Titanics för.

Efter att ha visats i bara tre veckor i USA hade filmens kostnader redan betalats av. Detta är ett rekord som ingen film har kommit nära under de åren som har gått sedan filmen hade premiär. Intäkterna för Titanic ligger idag nära 20 miljarder. Titanic ligger nästan dubbelt så långt före den näst mest inkomstbringande filmen som är Jurassic Park från 1993.

1998-02-16: 7 451 000 000 kronor
1998-05-01: 9 875 000 000 kronor
1998-09-10: 10 376 000 000 kronor
1998-12-03: 16 467 866 000 kronor
2001-05-04: 18 353 000 000 kronor

För att kunna göra en modern och bra film om Titanic ville James Cameron ha med en gripande bihistoria. Han valde att göra filmen till en kärlekshistoria med det klassiska temat av kärlek mellan klasserna.Handlingen

Handlingen börjar år 1996 när ett lag dykare (ledda av Bill Paxton) undersöker Titanics vrak. De letar efter en försvunnen diamant som kallas för "Oceanens Hjärta". Till hjälp för att hitta diamanten har de fått tag på Rose som är en 101 årig överlevare från katastrofen. Rose anländer till dykexpeditionen och börjar berätta om när hon var med på Titanic.

År 1912 var Rose (Kate Winslet) en olyckligt förlovad 17-årig överklassflicka. Hon ska resa till Amerika tillsammans med sin elake och rike fästman Cal (Billy Zane) för att gifta sig. I början anländer de till Southampton i en Renault (det fanns en sådan på Titanic även i verkligheten). Rose blir inte det minsta imponerad av Titanic. Hon tycker att hon redan har sett allt som är värt att se och kan beskrivas som en mycket uttråkad bortskämd flicka.

Ombord på Titanic möter Rose den fattige konstnären Jack Dawson(Leonardo Dicaprio). Jack har vunnit sin biljett i Poker mot ett gäng svenskar i Southampton alldeles precis innan Titanics avgång. Slumpen leder till ett möte mellan Jack och Rose som trots sina klasskillnader blir blixtförälskade. De har allt emot sig och många som vill stoppa deras romans. Jack är endast en fattig tredje klass passagerare medan alla i Rose omgivning vill att hon ska gifta sig rikt. Handlingen följer Jacks och Rose kärlekskamp samtidigt som den verkliga handlingen från 1912 spelas upp i bakgrunden. James Cameron har lagt ner mycket arbete på att låta filmen handla om vad som verkligen hände år 1912. Rose, Jack, Cal, Lovejoy och Rose mamma är fiktiva, men vi får träffa kapten Smith, White Star Line chefen Bruce Ismay, miljonären Benjamin Guggenheim, fartygets officerare och många andra verkliga personer som var viktiga ombord på Titanic.Rose och Jack flyr genom det sjunkande fartyget.

Cameron har också lagt in en del myter om Titanic i handlingen för att utöka spänningen. En myt som filmen fått kritik för att ha med är när förste styrman William Murdoch sköt passagerare i tumultet för att sedan skjuta sig själv i huvudet. Det hände aldrig i verkligen. Också myten om att kapten Smith ökade hastigheten på Titanic för att kunna slå hastighetsrekord finns med samt den kända myten om att musikerna spelade psalmen "Närmare Gud till dig" när fartyget sjönk.

Titanic är en mycket välgjord film. Först och främst måste den berömda filmmusiken av James Horner och ledmotivet av Celine Dion berömmas. Det mest imponerande är det så lyckade återskapande av den riktiga Titanic som James Cameron lyckats göra. Under filminspelningen lät han bygga upp nästan hela Titanic som han sedan lät sänkas i en enorm bassäng i en studio i den mexikanska staden Rosarito. James Cameron har också använt sig av datorgrafik. För att göra datoranimationerna av Titanic så verkliga som möjligt har Cameron utnyttjat de gamla svartvita bilderna från 1912 i som inspiration.
En jämförelse mellan Titanic 1912 och 1996.

James Cameron har inte bara lyckats återskapa fartyget utan också känslan av skräck och lidande när Titanic går under. Aldrig förr har så många människor brustit ut i gråt på en gång i en biosalong som i den gripande scenen när Titanic har gått under och Rose tar farväl av sin älskade Jack.

James Cameron använde sig av autentiska bilder av Titanics vrak för att göra filmen så realistisk som möjligt. År 1995 ledde han en expedition ner till vraket och lyckades komma längre in i vraket än någon tidigare hade gjort. De bilderna som är från det riktiga vraket är de små svartvita sekvenserna, men han lät också bygga upp en modell av vraket för att ge en bättre överblick. Av vinsten från Titanicfilmen finansierade James Cameron sedan ytterligare två expeditioner till vraket för att filma mer av vad som finns kvar av Titanic idag. Detta gjorde han helt och hållet av eget intresse.Vilket betyg tycker du filmen är värd?Se resultat


Klicka på för förstoringTitanic SPECIAL EDITION
James Camerons fantastiska film om Titanic.

Innehåll: Filmen + massa extramaterial
Region: 2
Längd: Ca 4 timmar
Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris

Titanic 1997
James Camerons fantastiska film om Titanic.

Bildformat: Anamorphic widescreen 2.35:1
Region: 2
Längd: 189 minuter
Pris: 79 kr
Discshop - Klicka här för att beställa till specialpris


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan