Allt om Skottland
Allt om Skottland
Allt om Skottland.


Inledning

Efter en resa till Skottland sommaren 2004 var jag ute på Google och upptäckte att det inte fanns någon bra svensk hemsida om att resa till Skottland. Under resan tog jag flera hundra bilder och många blev så pass bra att jag tyckte det kunde vara kul att göra en hemsida om vår resa. Jag har själv tagit alla bilder på denna sida utom den gamla bilden på Loch Ness-odjuret. Sidan är under arbete och räknas vara klar under 2005. Innan ni börjar så läs recensionen här under av en underbar svensk bok om Skottland. Denna bok kan ni beställa till specialpris. Den är oumbärlig inför en resa dit. Jag håller också på att arbeta fram en hemsida om Mallorca och en om Cornwall som också kommer att bli färdiga under 2005.


Karta över Skottland
Karta över Skottland.Rekommenderad läsning

Innan du börjar läsa här vill jag bara rekommendera två böcker om Skottland. En svensk bok och en engelsk. De är perfekta inför en semester i det skottska landskapet. Du kan köpa den ena eller båda till specialpris hos Bokus genom att klicka här under. Du kan även hitta andra böcker om Skottland genom att söka efter "skottland" eller "scotland".

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.Skottland - Promenader, Sjöar, Berg, Fiske, Slott, Whisky
av Monica Nilsson
.
Den kanske allra bästa svenskspråkiga boken om Skottland. Den nya typen av visuell, lättanvänd reseguide, som ger all den information som behövs för att besöket i Skottland med landets många berömda städer och sevärdheter skall ge största möjliga utbyte. Ett ”miniuppslagsverk” för planering av resan, som pålitlig och detaljrik guide under vistelsen och som ett härligt reseminne. Tonvikt på historia, konst och arkitektur och allt annat sevärt – men också allt om nöjen, evenemang, mat och dryck. Kapitlet ”Viktigt att veta” ger allmännyttiga praktiska upplysningar om kommunikationer, hjälp vid nödsituationer, etc.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.

• Hela 224 sidor
• Ca 600 specialtagna färgfoton.
• Planritningar och genomskärningsteckningar för
utforskning av berömda byggnader och platser.
• Detaljrika översikts- och gatukartor.
• Promenadförslag med fågelperspektivkartor.
• Förslag till utflykter
• Noggrant utvalda hotell, restauranger, barer och kaféer i alla prislägen.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.Vill du hellre ha en engelskspråkig bok så rekommenderar jag Michelins Gröna Guide om Skottland. Det är en tjock bok på hela 372 sidor, men priset är lågt.Scotland Green Guide av Michelin.
Med sina hela 372 sidor har du här den ultimata engelskspråkiga guiden inför en resa till Skottland. Med sin karaktäristiska nationaldräkt och dryck, sin säckpipetradition, natur och folklore har Skottland skapat sig en egen identitet världen över. Detta kontrastrika land äger en alldeles speciell magi, oavsett om det ligger insvept i dimma eller höjer sig majestätiskt över en spegelblank sjö.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.
Vattenfall
Vattenfall i Drumnadrochit vid Loch Ness.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.

På en resa till Skottland är det dessutom övärderligt att ha med boken jag rekommenderar här under. Den underlättar förståelsen av landet något oerhört.ENDAST 67 KR
Skottland av Berlitz.
Berlitz resebibliotek - guider, parlörer och ficklexikon - är till ovärderlig hjälp på resan. Böckerna revideras fortlöpande och är därför alltid aktuella och pålitliga. Nya utgåvor av reseguiderna - över enskilda resmål eller över hela områden eller länder - kommer i genomsnitt vartannat år. Guiderna är försedda med utvikningskartor som underlättar hanterandet - du kan läsa samtidigt som du följer med på kartan. Guider över större städer är försedda med separat kategoriindelad hotell- och restaurangförteckning.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.

ENDAST 67 KR
Engelska på resan av Berlitz.
Du bör också ha med denna bok på din resa. Speciellt om du vill ha hjälp med engelskan.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.Boka Resa

Flygvaruhuset är en av landets största resebyråer - sedan starten 1989 har närmare 1 000 000 resenärer valt att resa utomlands med deras hjälp. Du kan i år välja mellan 10 000 hotell på 2000 resmål jorden runt. Flygvaruhuset erbjuder dig bästa aktuella flygpris bland världens alla välkända flygbolag och de flesta lågprisbolag. Detta tack vare att de ägs av Svenska Resegruppen AB, ett av Skandinaviens ledande reseföretag.

Hos Flygvaruhuset kan du lätt beställa din resa till Skottland eller, liksom hyrbil, transfer och tex teaterbiljetter. Du får alltid rätt pris direkt, då du beställer via deras hemsida. Dygnet runt !

Klicka här - Du kommer då till Flygvaruhusets hemsida.Skottsk kilt
Skottsk kilt.Fakta

Skottland är känt för sina säckpipor, kiltar och klanslott men också så mycket mera. Här finns storslagna landskap som breder ut sig med majestätiska berg, ljunghedar och hagar, kantade av solgula ärttörnen och prunkande rhododendron. Skottarna själva tycker att de bor nära paradiset.

Skottland är en del av Storbritannien som ligger norr om England och omges av Atlanten och Nordsjön. Många öar och ögrupper omger Skottlands kust, däribland Shetlandsöarna, Orkneyöarna och Hebriderna. Viktiga städer är Aberdeen, Edinburgh (huvudstad) och Glasgow.

Säckpipespelare i Skottland
Säckpipespelare. En vanlig syn i Skottland.

Skottland är känt för sin whiskytillverkning, sina kiltar och säckpipor. Skottarna är också kända för att vara snåla. Detta tyckte jag mig själv märka för i Skottland kändes allting mycket dyrare än då jag var i Cornwall.

Skottland var framtill år 1707 en självständig stat. Denna upplöstes dock formellt detta år då man slöt ett unionsavtal med England där de båda kungarikena sammanfördes till en monarki. De båda ländernas parlament stängdes och ett nytt gemensamt grundades istället. Skottland behöll dock sitt rättsväsen och sina lagar. Det skotska utbildningssystemet blev även det intakt och landets universitet kvarstod även de som självständiga institutioner. År 1999 så återskapades det skotska parlamentet efter en lång politisk kamp från skotska nationalistpartier som Scottish National Party (SNP).
Storstäderna

Skottlands tre mest kända städer är Edinburgh, Inverness och Glasgow. Edinburgh är en stad som sjuder av liv året om. Gatuartister, från jonglörer till målare, präglar hjärtat av staden. Staden har många fina shoppinggator såsom Princes och Roses street, där världens äldsta varuhus finns. Sommarens höjdpunkt är Edinburghs internationella kulturfestival och Edinburgh Military Tattoo, där skottar paraderar i kiltar och spelar säckpipa. Edinburgh är, med sina 440 000 invånare, en fantastisk stad med många arkitektoniska och kulturella skatter. Här finns det mycket att se och uppleva.

Slottet i Edinburgh
Slottet i Edinburgh.

Det jag tyckte var mest fantastiskt med staden är alla de gamla byggnaderna. Staden såg nästan likadan ut idag som på tavlor från 1700- och 1800-talet. Vill man se hela staden så erbjuder slottet stadens bästa utsikt.
Loch Ness och Loch Nessodjuret

Det finns knappast något odjur som blivit så inkomstgivande som Ness, eller Nesssie som hon populärt kallas. De 332 innevånarna i byn Drumnadrochit, 20 km söder om Inverness, livnär sig mer eller mindre på Nessie och det gör många fler också. Det var på 1930-talet som de första suddiga bilderna på odjuret dök upp och i och med det var lyckan gjord för de omkringboende. Sjön Loch Ness är fyra mil lång, nästan två kilometer bred och 232 meter på det djupaste stället.

Loch Ness odjuret
Loch Ness är fyra mil lång, nästan två kilometer bred och 232 meter som djupast.

Sju floder har sitt utlopp i sjön och de för med sig torvpartiklar vilket gör att sikten är lika med noll på 10 meters djup. Otaliga är de bevis som lagts fram om Nessies existens och nästan lika många har kunnat avslöjas som bluff men några har inte kunnat förklaras och därför lever myten om ett hemskt odjur vidare och turistindustrin blomstrar. I Drumnadrochit finns ”Nessie Exhibition Centre”. Utställningen är mycket välgjord med bildvisning och tar 20 minuter. Det finns informationsmaterial på svenska. Bredvid centret finns tre affärer som alla är specialiserade på Nessie. Även om hon är ett odjur framställs Nessie som en leende, glad och till och med flörtig tjej. Hon säljs i form av gosedjur, nyckelring, tavla, vykort, t-shirt, affisch, prydnadsfigur, bokmärke, mugg, glas och mycket, mycket mer. Det finns många båtar som trafikerar Loch Ness. Det finns turer allt från en halvtimme till heldagsturer. Ombord säljs smörgåsar, öl, läsk och whisky så klart. På längre turer finns även maträtter att välja på. Under högsommaren när turistströmmen är som störst kan det vara en god idé att boka biljett i förväg.

Loch Ness-odjuret i Skottland, med smeknamnet Nessie, har tilldragit sig mysteriesökares intresse alltsedan den första rapporten kom 1868 om att en väldig fisk iakttagits i insjön Loch Ness.

Loch Ness odjuret
Loch Ness odjuret.

Många tror att Nessie kan vara en dinosaruie av typen Plesiosauria (plesiosaurus), en fiskätande reptil som officiellt har varit utdöd i 70 miljoner år. Andra tror att det kan vara en ovanligt stor mal, eller en säl med mycket lång hals. Det skulle dessutom vara en storväxt ål då dessa är vanliga på Loch Ness botten.

Loch Ness odjuret
Loch Ness odjuret.

Stay In Skottland - Boka boende i Skottland
Allt om kontaktlinser - Information om kontaktlinser

Skottland gästbok, diskutera, skriv inlägg, Klicka härReklam:
Linser - Allt om kontaktlinser.
Tjäna Pengar - Tjäna Pengar på Internet


Allt om Titanic

© Copyright, Mikael
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan