Allt om Kontaktlinser
Allt om Kontaktlinser.
   Information för nybörjare och veteraner.

Inledning

Jag fick mina första glasögon redan som 4-åring. Jag märkte tidigt att jag inte trivdes att bära glasögon. De var alltid i vägen och det är inte heller speciellt snyggt. 1997 bestämde jag mig därför för att börja använda kontaktlinser. Sedan dess har jag känt mig fri och lyckligare. Kontaktlinser är verkligen en revolution för oss med dålig syn.

Allt om Kontaktlinser

När jag för ett tag sedan ville hitta information om kontaktlinser hittade jag ingen bra sida på Internet utan beslöt mig därför för att göra en enkel sida med den nödvändigaste informationen.


Tips - Innan du börjar läsa.

BETYG: 5/5

+ LÄTT ATT ANVÄNDA
+ OTROLIGA PRISER

Nu behöver det inte vara dyrt att använda kontaktlinser längre. I början av år 2003 upptäckte jag Internetsidan Netlens. Det är ett företag som säljer kontaktlinser direkt på nätet till otroliga priser. Sedan jag började använda mig av Netlens har mina kostnader för kontaktlinser minskat till en tredjedel. I ett unikt samarbete med Netlens får du gratis frakt ifall du klickar dig in på sidan här under och beställer nya linser.
Netlens erbjuder kvalitetskontaktlinser från alla de stora internationella tillverkarna till marknadens lägsta priser. De kan hålla låga priser genom att köpa in stora kvantiteter åt gången, ständigt söka nya leverantörer samt genom att ha en mycket slimmad organisation. Netlens säljer en standardiserad produkt till marknadens lägsta pris. Netlens har cirka 50 % lägre priser än traditionella optiker och lägre priser än övriga Internetförsäljare. Netlens är ett företag som satsar hängivet mot att bli marknadsledande på kontaktlinser via Internet.

Jag rekommenderar alla som är intresserade av kontaktlinser att gå in på Netlens och läsa mer. Varför betala dyrt för kontaktlinser när de egentligen är billiga att tillverka. Internet är räddningen som fått priset på kontaktlinser att sjunka enormt.Varför ska man köpa linser på nätet?

Netlens gäller t.ex:

• Gratis frakt (om du går genom länken på denna sida)
• Upp till 50% billigare kontaktlinser
• Snabba leveranser: 95% av alla order skickas inom 20h
• Över 3 miljoner linser på lager
• Betalning med faktura
• Orginalprodukter
• Personlig service
• Linsgaranti
• Öppet köp
• Just nu - Prova på rabatt


För att gå in på Netlens klickar du här.


Kan jag ha kontaktlinser?

Ja. Kontaktlinser passar de vanligaste synfelen.

Du är i gott sällskap
Över fem miljoner svenskar har någon form av synfel. Då menar jag brytningsfel, som ger oskarp syn i ett friskt öga. De allra flesta kan få perfekt syn med kontaktlinser.
    En gång var linser lite märkvärdigt, men det är länge sedan. Nu finns det många olika linstyper, som kombineras med enkla, effektiva och skonsamma rengöringsvätskor. Det innebär, att du kan få kontaktlinser som passar precis dig, dina behov och vanor. Med linser kan man korrigera alla synfel; närsynthet, över- synthet, astigmatism (oregelbunden hornhinna) och ålderssynthet. Även om du är både astigmatisk och närsynt kan du alltså få hjälp.
    Sköta kontaktlinserna är betydligt enklare och tar kortare tid nu än förr.


Allt om Kontaktlinser

Frihet!
Med kontaktlinser ser du naturligt - och det känns som en stor frihet. Rent optiskt handlar det om att linser ger ett helt normalt synfält och en naturlig bild, vilket glasögon inte alltid klarar. Är du rörlig och aktiv på fritiden blir du alldeles säkert nöjd och glad åt kontaktlinser. Badminton, tennis, golf, handboll och ishockey - där är kontaktlinser klart överlägsna. Eller segling, cykelturer, vandring, skidåkning, långfärds-skridskor.
    Många väljer linser för sitt utseendes skull. Andra uppskattar att man får bättre ögonkontakt.
Glöm ändå inte glasögonen! Det är viktigt att ha glasögon i reserv. Det finns situationer där du inte ska använda linserna, t ex vid förkylning och andra infektioner.

Kontaktlinser för alla synfel
Det är vanligare att ha synfel än att inte ha det. Oskarp syn innebar förr automatiskt glasögon. Nu, däremot, är kontaktlinser utmärkt alternativ vid de allra flesta synfel.

Närsynthet
Är du närsynt, ser du bra på nära håll men oskarpt på långt håll. Bilden hamnar framför näthinnan i ögat och uppfattas därför som oskarp.
    Detta korrigerar du lätt med kontaktlinser. Många närsynta ser bättre med kontaktlinser än med glasögon.


Allt om Kontaktlinser

Översynthet
Detta är det allra vanligaste synfelet. Man ser oskarpt både på Nära och långt håll. Medan du är ung, kan du se bra ändå.
    Då har du tillräcklig elasticitet i linsen och kan kompensera översyntheten genom att öka brytkraften i ögat. Det här sker omedvetet, så i yngre år märker du troligen inte själv att du är översynt.

Astigmatism, oregelbunden hornhinna
Är du astigmatisk, blir det du ser lite förvrängt. Astigmatism beror främst på en oregelbunden krökning av hornhinnan. Oftast är ojämnheten förenad med närsynthet eller översynthet.
    Många tror att man inte kan korrigera astigmatism med kontaktlinser. Det är fel. Astigmatiska linser har prövats under flera år med stor framgång. Kontaktlinser jämnar ut oregelbundenheten och ger dig normal syn.

Visst kan ålderssynta ha linser!
Ålderssynthet, presbyopi, börjar i 40-årsåldern. Det är en naturlig process i ögats lins, som vi alla märker av förr eller senare. Det första tecknet är att man behöver hålla tidningen allt längre ifrån sig. Orsaken är att kontaktlinsen i ögat förlorar sin elasticitet. Förmågan att ställa om från avstånds- till närseende minskar.
    Det finns flera möjligheter att korrigera ålderssynta med kontaktlinser. Ett sätt är, att optikern sätter en lins för närseende på det ena ögat och på det andra en lins för att se på långt håll. Efter en tid har du vant dig och ser bra på både nära och långt håll.
    Numera kan optikerna också sätta in så kallade progressiva kontaktlinser, där optikern slipat in olika avstånd. Ibland kombinerar optikerna bägge metoderna.


Allt om Kontaktlinser

Lins som en vattendroppe
De flesta linser som säljs i Sverige är mjuka. Mjuka linser finns i olika vävnadsvänliga material, som släpper igenom syre. Alla mjuka kontaktlinser består av mycket vätska. Ju mer vätska, desto mjukare lins. Du får antingen låg- eller högvätskehaltiga mjuka kontaktlinser. Det beror på dina ögon. En högvätskehaltig lins innehåller ända upp till 80 procent vatten, nästan som en vattendroppe. Vätskan gör den mjuka linsen lätt att vänja sig vid.

Stabila linser
Stabila kontaktlinser innehåller ingen vätska. Men de släpper ändå igenom syre, tack vare materialets sammansättning. De är lätta att hålla rena och inte så känsliga för beläggningar och bakterier. De kan därför användas under längre tid än mjuka och blir på så sätt mer ekonomiska. En nackdel är att de kan vara svåra för ögat att vänja sig vid.

Korttidslinser och vanliga mjuka linser
Korttidslinser använder du högst en månad. Med andra linstyper kan du också byta var tredje månad eller en gång i halvåret. Har du stabila kontaktlinser räcker det oftast att byta en gång om året.

Prova kontaktlinser så här:
Få blir så noggrant undersökta i ögonen som kontaktlinsbärare. Det kan vara tryggt att veta.
    Kontaktlinser provar du hos en vanlig kontaktlinsoptiker. De har särskild utbildning, som ger behörighet att prova ut kontaktlinser. De flesta av dem tillhör Sveriges Kontaktlinsförening.
    Det första de gör är en synundersökning, då de också undersöker dina förutsättningar att bära kontaktlinser. De kontrollerar att ögat är friskt och de tittar på tårvätska och blinkmekanism.
    Sedan sätter optikern in en kontaktlins. Det känns nästan inte och efter en liten stund märker du knappt att den finns där.
    Till slut tränar du isättning och urtagning och du får den tid du behöver. Du får ett schema för invänjning.


Allt om Kontaktlinser

Hur länge ska du ha kontaktlinserna?
Efter en till två veckor gör du återbesök. Då ser optikern hur du tolererar kontaktlinserna och gör en ny synundersökning. Optikern bestämmer också hur ofta du ska byta dina kontaktlinser. Hur noga du än sköter dina kontaktlinser så bildas förr eller senare beläggningar. Därför är det viktigt att du byter kontaktlinser regelbundet. Sedan undersöks du igen inom tre månader och efter det, vanligtvis cirka två gånger om året i samband med att du byter kontaktlinser.

Som att borsta tänderna
Göra rent kontaktlinserna tar tre till fem minuter, som att borsta tänderna eller tvätta ansiktet. Det är inte svårt och det är inte jobbigt.
    Men det är viktigt. Det finns två grundläggande steg i all linsskötsel.

 • Daglig rengöring

 • Daglig desinfektion

      Den dagliga rengöringen tar bort damm, föroreningar,
  make-up-rester och annat som lägger sig på kontaktlinsen. Gnugga linsen ordentligt i handflatan. Då försvinner det mesta.
      Desinfektionen avdödar mikroorganismer.
  När du tagit ur linserna, måste du rengöra dem för att
  fortsätta ha dem utan problem.
  Här är tre enkla råd:

  1. Tvätta alltid händerna innan du tar i kontaktlinserna
   och låt händerna lufttorka.

  2. Använd de linsvätskor som du blivit ordinerad av din optiker. Låna inte kompisars och köp inte vätskor utan att veta att det är exakt den vätska som du blivit rekommenderad.

  3. Använd aldrig kranvatten, saliv eller okända vätskor
   för att rengöra dina kontaktlinser.


  Allt om Kontaktlinser

  Linser och make-up:
  Morgon och kväll - linserna först!

  Kosmetika är inget hinder för att använda kontaktlinser. Tvätta händerna noga innan du sätter in kontaktlinserna, och sedan, när linserna är på plats, sätter du på ögon-make-up. När du ska tvätta bort ögon-make-upen så tar du ut kontaktlinserna först. Tänk på att undvika produkter som innehåller puder eller olja.

  Vad kostar kontaktlinser?
  Normal linsanvändning kostar cirka 2.000 kronor om året. Det omfattar allt; synundersökning, träning, handledningoch kontroller, linsbyten och skötselsystem. Här ingår också din optikers garantier och försäkringar. När du blir nöjd med kontaktlinserna, kommer du att tycka att linserna är värda sitt pris flera gånger om. De optiker som är medlemmar i Sveriges Kontaktlinsförening åtar sig följande:

 • När du börjar med kontaktlinser har du fria återbesök - när du
      vill - inom tre månader för att kontrollera att kontaktlinserna
      fungerar bra. Byter du kontaktlinser under denna tid, kostar
      det inget extra.

 • Om du ångrar dig inom tre månader och inte vill ha
      linserna, får du tillbaka halva startkostnaden.

  Är det farligt om man råkar somna med kontaktlinserna på någon natt?
  Nej, det är inte farligt, men det kan vara bra att låta ögonen vila ett tag innan man sätter in linserna igen. Var extra noga med rengöringen.

  Hur gammal ska man vara för att börja med kontaktlinser?
  Åldern spelar ingen roll. Det viktiga är att man kan och vill sköta sina kontaktlinser på ett riktigt sätt.


  Allt om Kontaktlinser

  Jag är allergisk, kan jag använda kontaktlinser då?
  Ja. Ibland kompletterar man med ögondroppar och det brukar gå alldeles utmärkt.

  På jobbet är luften mycket torr.
  Kan jag ha kontaktlinser där?

  Ja, förmodligen. Det finns vissa typer av kontaktlinser som är särskilt lämpliga För sådana miljöer. Ibland kompletterar man dessa med ögondroppar.

  Hur stor är risken att få infektioner av kontaktlinser?
  Risken är mycket liten om du sköter kontaktlinserna rätt.

  Kan man ha kontaktlinser om man är gravid?
  Detta är individuellt. En del hormonförändringar påverkar slemhinnorna i ögonen så att tårvätskan blir annorlunda, och man kan känna sig torrare i ögonen. Andra påverkas inte.

  Kan jag ligga i solarium med kontaktlinser?
  Ja. Men optiker rekommenderar dig att använda skyddsglasögon.


  Allt om Kontaktlinser

  Vad händer om man slarvar med skötseln någon dag?
  Det är ingen katastrof om du vid något enstaka tillfälle skulle ha glömt att rengöra linserna.

  Kan jag bada med kontaktlinser?
  Visst kan du ta en simtur med kontaktlinserna på. Men optikerna tycker att du ska rengöra dem efter doppet. Det allra bästa är att du har ett par simglasögon, då slipper du riskera att tappa kontaktlinserna i vattnet.

  Hur stor risk är det att få allvarliga skador av kontaktlinser?
  Praktiskt taget ingen, om du sköter linserna ordentligt. Noggrann kontroll och omsorg innan du får kontaktlinserna gör också att Sverige har mycket få allvarliga skador, internationellt sett.


  Allt om Kontaktlinser

  Vilket synfel är "bäst" för kontaktlinser?
  I dag kan vi korrigera alla synfel med kontaktlinser. Närsynthet är vanligast. Ibland är kontaktlinser överlägsna glasögon - särskilt vid stark närsynthet.

  Utomlands med kontaktlinser?
  Var extra noga med rengöring och förvaring av linserna. Ta med glasögon i reserv. Fråga gärna din optiker innan du åker, om du är osäker på någonting.

  När jag är förkyld?
  Har du infektion i kroppen, låt kontaktlinserna vila. Använd reservglasögonen - och krya på dig!

  Tack till Onelius Optik för information om kontaktlinser + tillstånd att använda den.


  Tips - Hur du får tag i billiga kontaktlinser.


  Allt om Kontaktlinser

  BETYG: 5/5

  + LÄTT ATT ANVÄNDA
  + OTROLIGA PRISER

  Nu behöver det inte vara dyrt att använda kontaktlinser längre. I början av år 2003 upptäckte jag Internetsidan Netlens. Det är ett företag som säljer kontaktlinser direkt på nätet till otroliga priser. Sedan jag började använda mig av Netlens har mina kostnader för kontaktlinser minskat till en tredjedel.
  Netlens erbjuder kvalitetskontaktlinser från alla de stora internationella tillverkarna till marknadens lägsta priser. De kan hålla låga priser genom att köpa in stora kvantiteter åt gången, ständigt söka nya leverantörer samt genom att ha en mycket slimmad organisation. Netlens säljer en standardiserad produkt till marknadens lägsta pris. Netlens har cirka 50 % lägre priser än traditionella optiker och lägre priser än övriga Internetförsäljare. Netlens är ett företag som satsar hängivet mot att bli marknadsledande på kontaktlinser via Internet.

  Jag rekommenderar alla som är intresserade av kontaktlinser att gå in på Netlens och läsa mer. Varför betala dyrt för kontaktlinser när de egentligen är billiga att tillverka. Internet är räddningen som fått priset på kontaktlinser att sjunka enormt.  Varför ska man köpa linser på nätet?

  Netlens gäller t.ex:

  • Gratis frakt (om du går genom länken på denna sida)
  • Upp till 50% billigare kontaktlinser
  • Snabba leveranser: 95% av alla order skickas inom 20h
  • Över 3 miljoner linser på lager
  • Betalning med faktura
  • Orginalprodukter
  • Personlig service
  • Linsgaranti
  • Öppet köp
  • Just nu - Prova på rabatt


  För att gå in på Netlens klickar du här.

  Köper du dina kontaktlinser på Internet?  Se resultat  Slipp kontaktlinser. Operera dina ögon

  Idag är det mycket billigt och enkelt att göra en ögonoperation och för alltid slippa kontaktlinser. Företaget Perfektsyn erbjuder dig ett linsfritt liv genom ett enkelt ingrepp. Tänk så skönt att aldrig mer behöva glasögon eller kontaktlinser. Du får perfekt syn redan dagen efter operationen och du har 5 års garanti på att ingreppet ska göra så att du slipper linser.

  För att gå in på Perfekt Syn klickar du här.

  Kontakt - Gästbok, Diskutera, skriv inlägg, Klicka här
  Nedstat Basic - Free web site statistics

  Allt om linser - Billiga linser, allt om kontaktlinser


  Allt om Titanic


  Frågor ställs till,