Queen Elisabeth 2Vikt utan last: 70 327 ton
Storlek: 293,5 m lång, 32 m bred
Motorer: Nio 9-cylinders 58/64 turbo dieslar
Hastighet: 32,5 knop
Byggare: John Brown & Co, Clydebank, Scotland.
Antal Passagerare: 1791Ett tack till Per Arne Hermansson som skrivit följande artikel åt Titanic Norden

Historia

Den ökande populariteten av flygresor orsakade nedläggningar av transatlantiska resor med fartyg i slutet på 60-talet. Det brittiska rederiet Cunard koncentrerade sig helt på lyxkryssningar efter år 1970. Cunards fartyg Queen Elizabeth 2 kölsträcktes den 5 juli år 1965 på John Brown Shipyard i Clydebank, Skottland. Hon sjösattes den 20 september 1967 och döptes då av drottning Elizabeth II. Jungfruresan gick till New York den 2 maj 1969 och hon blev genast mycket populär. På tre år hade hon tjänat in så mycket pengar att Cunard kunde börja betala tillbaka på lånet för byggkostnaderna.

Den 8 januari år 1971 var Queen Elizabeth 2 med och räddade passagerare från det brinnande fartyget Antilles. I maj 1972 kom ett bombhot till Cunard där någon krävde pengar för att inte utlösa en bomb på fartyget. Fartyget genomsöktes mitt på Atlanten men ingen bomb hittades. År 1975 gjorde Queen Elizabeth 2 som kom att bli känd som QE2 sin första av många världsomseglingar.


Queen Elisabeth 2 under byggnad
Queen Elisabeth 2 under uppbyggnad.

I maj 1982 blev hon trupptransportfartyg och åkte till Falklandsöarna med brittiska soldater under konflikten med Argentina. För att undgå argentinskt flyg körde hon utan radar tills fartyget nådde ett fält med isberg. Då lät Cunard slå på radarn och det visade sig att över 100 isberg stora nog att sänka henne var i närheten. Efter färdigt uppdrag återvände Queen Elizabeth 2 till passagerartrafiken.

År 1986 byggdes stora delar av inredningen om och Cunard installerade samtidigt dieselmotorer istället för de gamla ångdrivna motorerna. 1994 och 1999 skedde ombyggnationer och moderniseringar av inredning och hytter. År 2002 räknade Cunard ut att Queen Elizabeth 2 hade seglat totalt 5 miljoner sjömil. År 2004 lämnade Queen Elizabeth 2 över flaggan till Cunards nya kryssningsfartyg Queen Mary 2 och samtidigt lämnade kommendör Ronald Warwick befälet på QE2 för att istället börja på Queen Mary 2.
Ombord

Queen Elizabeth 2 är ett av världens mest berömda fartyg, men till skillnad från många andra berömda fartyg som Titanic och Lusitania finns hon kvar än idag. För den som idag vill uppleva ungefär hur det var att segla med Titanic är Queen Elizabeth 2 nog det närmaste det går att komma. Detta med fartygets klassiskt stilfulla lyx med god service och fin mat på ett otroligt romantiskt och vackert fartyg. Queen Mary 2 sägs inte inge samma känsla av ett klassiskt fartyg som Queen Elizabeth 2 gjorde.

Queen Elisabeth 2 till havs
Queen Elisabeth 2 år 2008.

QE2 var Cunard lines flaggskepp från sin jungfruresa den 2 maj 1969 enda tills Queen Mary 2 sattes i trafik år 2004, och därmed tog över den välkända rutten Southampton till New York. Queen Elizabeth 2 är en atlantångare. Det betyder att skrovet är anpassat för att klara Atlantens ofta opålitliga väder. Genom sin relativt smala profil skär QE2 genom vågorna istället för att åka ovanpå dem som många moderna fartyg gör. Det ger en stabilare och mindre skakig upplevelse även när det stormar. Hon är dessutom ett av världens snabbaste passagerarfartyg med en maximal fart på 32,5 knop. Queen Elizabeth 2 har dessutom rekordet i att kunna backa snabbast, med 18 knop.En flytande stad

Ombord ryms 1 791 passagerare i 950 hytter indelade i tre klasser. Numera kallas klasserna för kabinklass, turistklass och tredje klass. Beroende på klass så äter passagerarna i olika restauranger. Passagerarna i de billigaste hytterna äter i Mauretaniarestaurangen Sedan finns Caroniarestaurangen och de som bor i sviterna äter i Queens grill eller Princess grill. De har dessutom en egen salong, Queens grill lounge. Maten är i stort sett densamma i alla restaurangerna, men servicen är såklart ännu högre i Queens grill. Vid middagarna klär alla upp sig i kostym/smoking och aftonklänning. Vid lunch och frukost behöver man dock inte klä upp sig lika mycket och kan sitta var man vill. Självklart ingår all mat i biljettpriset. Det gäller även om man äter i någon av alternativrestaurangerna: Lido som är en bufférestaurang och Pavillion som serverar hamburgare, glass och pizza.


Middag på Queen Elisabeth 2
Middag på Queen Elisabeth 2.

Det mesta av fartygets utrymmen är till för alla passagerare oavsett klass. Queen Elisazeth 2 är som en flytande stad med allt man kan önska sig. Hon har en stor salong som heter Grand lounge och den är två våningar hög. Där ges olika shower på kvällarna. Den verkliga balsalen heter annars Queens room och är fylld av mysiga fåtöljer och ett stort dansgolv. På eftermiddagarna serveras där traditionellt eftermiddagste. Det betyder kaffe/té med olika mackor och bakelser serverade från silverbrickor. Det finns en riktig bio med plats för 500 gäster, där två nya filmer visas varje dag. När bion inte kör filmer används den till teaterpjäser och föredrag av kända personer. Queen Elisazeth 2 har en stor spa-anläggning med gym och två pooler förutom en pool på akterdäcket. Hon har också väl tilltagna soldäck och ett promenaddäck som går runt hela fartyget. På däck finns också en basketplan.

Det finns ett shoppingområde med flera kända butiker som säljer kläder, smycken och accessoarer. Till och med Harrods har en butik ombord. Om man vill koppla av finns det ett biblioteket som har många böcker och tidningar på olika språk. Biblioteket har dessutom en stor avdelning om just fartyg. Mitt emot biblioteket ligger en bokhandel där det går att köpa böcker, vykort och affischer. Om en författare är ombord så brukar han/hon signera sina böcker där. Det finns ett internetkafé med datorer och även datorspel. Därifrån går det att skicka e-mail och svaren levereras sedan utskrivna till hytten av hyttstewarden. För barnen finns ett stort lekrum som övervakas av särskilda barnskötare. De kan även ordna barnpassning och roar barnen med lekar och tävlingar. Skulle det hända någon olycka ombord har Queen Elisazeth 2 ett av de största och mest välutrustade sjukhusen till sjöss. Det finns plats för åtta sjuka samtidigt och det finns också en operationssal, röntgenrum, tandläkarrum och apotek.Queen Elisabeth 2 i New York
Queen Elisabeth 2 i New York.

Maskineri

Maskineriet består av nio stycken 9-cylinders 58/64 turbo dieslar, som genererar 10.5 megawatts elektricitet var. Varje motor väger 120 ton (världens största). De är kopplade till 400 ton tunga elmotorer som driver propellrarna. Hela systemet genererar en kraft på 130 000 hästkrafter. De två propellrarna är 6,1 m i diameter. Rodret väger 80 ton och varje ankare väger 12,5 ton. I fartygets tankar finns det utrymme för 1 852 ton färskvatten. Totalt drar Queen Elisabeth 2 hela 433 ton bränsle varje dag.Säkerhet:

Livbåtar: 20; total kapacitet 2,244 personer
Livflottar: 56; total kapacitet 1,400 personer
Flytvästar: 3,474
Livbojar: 30
15 vattentäta skott.

Kommandobryggan och säkerhetscentralen bemannas dygnet runt (även i hamn). Därifrån övervakas alla branddetektorer och annan säkerhetsinformation. Om något skulle hända finns en automatisk larmknapp. Trycker befälen på den skickar datorn ut nödmeddelanden kompletta med position och typ av larm automatiskt. Skulle någon ramla överbord markerar datorn exakt plats i loggen för att det ska gå att hitta personen igen.Rolig fakta:

• Queen Elisazeth 2 använder lika många tepåsar ombord varje dag som en normal familj gör på ett år.
• För att äta lika mycket frukostflingor som passagerarna gör varje dag skulle två personer vara tvungna att äta ett paket om dagen under ett år.
• Varje år dricker passagerarna lika mycket juice som ryms i poolen åtta gånger.
• I köksförrådet finns 51 000 glas, 64 000 tallrikar och 35 850 bestick.Tillägg 2009

Queen Elizabeth 2 fortsatte med kryssningar i Medelhavet efter att Queen Mary 2 hade satts i service år 2004. Hon varvade med kryssningar till Västindien, men en gång om året gjorde hon dessutom sin tre månader långa världsomsegling. I slutet av 2008 såldes hon tråkigt nog för oss fartygsälskare till Dubai. Där ligger hon nu och väntar på ombyggnad till ett hotell. Hotellet kommer att påminna om det hotell som blev resultatet av när QE2's föregångare Queen Mary 1 slutade sin sjökarriär. Det positiva med hotellet är att det betyder att Queen Elizabeth kommer att finnas tillgänglig för besök långt in i framtiden.

Rekommenderad läsning


Mord Ombord av Jan Mårtensson.
En deckare som utspelar sig ombord Queen Elisabeth. Lyxfartyget Queen Elisabeth 2 är på väg till New York. Ombord finns Johan Kristian Homan, antikhandlaren från Gamla stan. En miljardär med hotat finansimperium, hans vackra hustru, en grevinna från tsartiden och en advokat som liknar Karl XII:s dödsmask finns i persongalleriet. Dramatik, spänning, kultur, mat och viner kryddar anrättningen i denna den trettionde Homandeckaren som börjar på Skagen och slutar på ett spökslott i Närke.
Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.
Rekommenderade filmer


Ghost Ship
En grupp bärgare försörjer sig på att finna förlista skepp för att bogsera dem och sedan hämta ut hittelön eller sälja dem. När en pilot plötsligt dyker upp och säger sig ha sett ett övergivet skepp så ger de sig iväg på jakt. De finner ett skepp som varit borta i över 40 år, och det flyter än. Men detta är inte ett vanligt skepp, vilket de snart får erfara. Spännande spökfilm som utspelar sig på ett fartyg som ska föreställa Andrea Doria.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen på Discshop.

Poseidon Adventure
Oscarsnominerad katastroffilm med Gene Hackman i huvudrollen. På nyårsafton råkar världens största lyxkryssare Poseidon ut för en tsunami. Fartyget hamnar på fel köl och sjunker långsamt. Ett antal passagerare försöker desperat finna en väg ut. En spännande film med ett sjunkande fartyg i handlingen. Orginalet är från 1972, men 2006 kom det en nyinspelning.
Klicka här - Köp/Läs mer om filmen.
Hade du hört talas om Queen Elisabeth 2 före du läste här?Se resultatVill du diskutera Queen Elisabeth 2 så besök Titanic Nordens forum
(se menyn)Länkar

Cunard - Boka en tur på fartyget.© Copyright, Per Arne Hermansson
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan