a
fru ALMA Cornelia PÅLSSON (f. Berglund)SWE
3:e klass 29 år

Hemmafru
Alma Pålsson
Född: 1882-08-03 Välinge, Skåne, Sverige
Far: Anders Berglund
Mor: Maria Berglund (f. Nilsson)
Bosatt: Gruvan, Bjuv, Skåne, Sverige
Biljett: 49909 Pris: £21 1s 6d
Destination: Chicago, Illinois, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Dog: 1912-04-15

Kropp nr: 206
Begravd: 1912-05-08 Fairview Lawn Cemetery, Halifax, Nova Scotia, Canada

Medresenärer:
Torborg Pålsson (dotter)
Paul Pålsson (son)
Stina Pålsson (dotter)
Gösta Pålsson (son)


Noteringar
Syskon: Olof/Oskar* Albert, Hilding Waldemar, Axel* Ferdinand och Gustav Gabriel Berglund.

Almas make Nils Pålsson (Nels Paulson hette han i Amerika; han amerikaniserade sitt namn som så många andra) hade rest till Amerika tidigare (1910-06-10 fick han sitt flyttningsbetyg) för att försöka bygga upp en stabil framtid där, så att han kunde skicka efter familjen senare. I Bjuv (där man i princip bara hade tre yrkesmöjligheter; gruvarbetare, arbetare på tegelstensfabriken eller lantbrukare) hade han arbetat i gruvan, men efter en strejk där tröttnade han och valde att emigrera.
   Han arbetade som spårvagnskonduktör i Chicago och bodde på Townsend Street (nr 938?) och hade så småningom sparat ihop så mycket pengar att han kunde skicka hem medel till biljetter åt sin familj; hustrun Alma och de fyra barnen. Två av Almas bröder bodde också i Chicago; Olof Berglund på 2304 North Spring Street och Axel Berglund på 1725 Kimball Avenue.
   Den 30 mars 1912 lämnade Alma och barnen Sverige. De åkte till Malmö och därifrån via Köpenhamn till Liverpool.

Ombord på Titanic blev Alma bekant med August Wennerstr�m, som lämnat Sverige på grund av sina radikala politiska åsikter. När katastrofen hade inträffat fick Alma problem. Det tog lång tid att få på barnen kläder, särskilt som bara Torborg kunde klä på sig själv. Alma var noggrann och såg till att både hon och barnen hade tillräckligt varma kläder på sig. Hon tog också med sig sitt munspel.
   När de äntligen kom upp till livbåtarna var det för sent. Klockan var förmodligen en bra bit över ett. Men kanske fanns det ännu en chans? Livbåt A hade inte blivit sjösatt ännu, och August Wennerstr�m och Carl Olof Jansson fanns i närheten för att bistå. August berättade senare att han mötte en svensk kvinna "från Chicago, hon hade om jag minns rätt, fyra små barn och hon hade inte fått dem klädda i tid, för att hinna till en livbåt. Vi hjälpte henne med barnen och jag bar en av dem."
   Alma lyckades få livbälten på alla barnen, men plötsligt rörde sig Titanic kraftigt och allihop hamnade i vattnet. När August Wennerstr�m tagit sig upp till ytan hade han tappat greppet om barnet och kunde i mörkret inte hitta det igen.

Nils läste i en tidning att en liten pojke var räddad och i hopp om att det kunde vara hans son lade han ner mycket tid och pengar på att försöka spåra upp barnet, men utan resultat. Sedan fick det förkrossande beskedet att hela hans familj var borta (se nedan).

Nils dog 1964 i West Monroe, Louisiana.

I Dagens Nyheter den 3 maj 1912 berättades att Almas kropp (nr 206), tillsammans med några fler nämnda svenskar, svepts i segelduk och förts till Halifax där de begravs på rederiets bekostnad.

Ur en välgörenhetsfond utbetalades £48 (ca 875 kr) till Almas mor och hon fick också ett skadestånd på £75 (ca 1366 kr) som utbetalades den 26 maj 1914.Paulsson såg blek och illamående ut när han med hungrig blick lutade sig över disken och på bruten engelska frågade om hans hustru eller barn hade blivit redovisade som räddade. Chefskontoristen Ivar Holmstrom tittade igenom sin lista över tredjeklasspassagerare som räddats. Han kunde inte finna något av de nman Paulson uppgett. "Kanske de inte var ombord", föreslog han hoppfullt. Sedan kontrollerade han listan över de tredjeklasspassagerare som hade varit ombord... Uteslutningsprocessen var nu komplett. "Din familj var ombord, men ingen av dem finns redovisade", sade Holmstrom.
   Mannen på andra sidan disken hjälptes till en sittplats. Hans ansikte och händer baddades med kallt vatten innan han kom till fullt medvetande. Han blev till slut hjälpt ut till gatan av Gust Johnson, en vän som varit i hans sällskap. Paulsons sorg var den mest intensiva av alla som besökte White Star Lines kontor, och det var den största. Hela hans familj hade blivit utplånad.

Chicago Daily Tribune (Illinois) 1912


                       206


Kvinna, uppskattad ålder: 30, ljust hår


Klädsel: Brun kappa, grön kofta, mörk blus, brun kjol, stövlar, inga strumpor.

Tillhörigheter: Vigselring, mässingsbehållare, munspel, handväska, två mynt, ett brev, 65 kronor, brev från maken Nils Pålsson (Nels Paulson). Fyra barn.

Tredjeklassbiljett no. 349909 (5 biljetter)

Namn: Alma Pålsson


Alma, Nils och dotter
Alma, Nils och en dotter, troligen Torborg.
Almas gravsten
Almas gravsten på Fairview Lawn Cemetery, Halifax, Nova Scotia, Canada.
Foto © Maggie McDonnell
Fairview Lawn Cemetary i Halifax
Fairview Lawn Cemetery, Halifax, Nova Scotia, Canada.
Foto © Maggie McDonnellKällor och tack:
Encyclopedia Titanica
Fredric Nilsson (för fotografier samt information)
Maggie McDonnell (för fotografiet på graven och Fairview Lawn)
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan