a
fröken DAGMAR Jenny Ingeborg BRYHLSWE
2:a klass 20 år

Född: 1881-10-02 Skara, Västergötland, Sverige Dagmar Bryhl 
Far: stadsfiskal Gustaf Gottfrid Lustig
Bosatt: Skara, Västergötland, Sverige
Biljett: 236853
Pris: £26
Destination: Rockford, Illinois, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Räddad i livbåt 12

Steg av från Carpathia: 1912-04-18 New York City, New York, USA
Dog: augusti 1969


Medresenärer:
Kurt Bryhl (bror)
Ingvar Enander (fästman)


Noteringar

Ogift (förlovad med Ingvar Enander).

Dagmar bodde med sin familj på Skolgatan i Skara och reste tillsammans med sin bror Kurt samt fästmannen Ingvar till USA. Målet var Dagmars och Kurts farbror Oskar Lustig som bodde på 511 Pearl St. i Rockford, Illinois. Syskonens efternamn var egentligen Lustig, men de använde sig i passagerarlistan av farmoderns namn Bryhl.
   En bekant till dem fanns med på resan, fast inte i sällskap med dem, nämligen Jenny Henriksson, som tidigare varit i tjänst som hushållerska hos deras far Gottfrid.
   Egentligen var det Dagmars fästman Ingvar som hade anledning att åka på resa till Amerika. Han skulle studera jordbruket där, eftersom han utbildade sig till agronom. Kurt följde med som tolk och han var också den enda av de tre som tänkte stanna kvar där. Då de hade det lite bättre ställt reste de i andra klass.

Under natten mellan den 14:e och 15:e april kunde de utan problem ta sig upp på båtdäck, eftersom de inte behövde leta sig upp genom tredjeklasskorridorer och trappor. Kurt och Ingvar klädde sig mycket ordentligt, men Dagmar hade i brådskan inte fått på sig några skor utan bar endast sina röda tofflor. Detta hade Ingvar lagt märke till och han tog med sig hennes skor.
   De gick till babordssidan där Dagmar kom med i en livbåt, medan varken brodern, fästmannen eller Henrik Kvillner, som befann sig på samma plats, fick följa med henne. Detta trots att båten tydligen bara var halvfull. Ingvar hann ge Dagmar skorna han fått med sig åt henne, och stoppade hennes tofflor i sin ficka. Medan båten firades ner såg Dagmar upp på brodern och fästmannen, samt Henrik Kvillner, med livbälten på sig.
   Tydligen var det livbåt 12 hon räddades i, eftersom hon berättade att man plockade upp folk ur vattnet. Dessa människor skulle i så fall vara de som klängde fast vid den upp och nervända livbåt B.

Vid ankomsten till New York skrev Dagmar ett brev till sin farbror, ovetandes om att han redan fanns i staden. Han sökte efter henne på Scandinavian Immigrant's Home, men kunde inte finns henne där, vilket han meddelade i ett telegram hem till Rockford. Lyckligtvis hade sjukhuset där Dagmar återhämtat sig efter katastrofen skickat ett telegram, även det till Rockford, där det meddelades till hennes släktingar att hon blivit omhändertagen. Släktingarna i sin tur telegraferade till farbrodern var han kunde hitta Dagmar, och slutligen möttes de.
   Hon följde efter några dagars vila med honom till Rockford. De kom dit den 25 april, men Dagmar ville i sin stora sorg hem till Sverige och fick av White Star Line plats på Adriatic. Den 18 maj lade skeppet till i Liverpool och den 20 maj kunde man läsa i Liverpool Daily Post att hon verkade återställd "men då och då tycktes hon falla i trance, som om något obehagligt minne fångade henne".

Senare gifte hon sig med Erik Holmberg, som var läroverksadjunkt, och paret bodde i Kungälv.Ur passagerarlistan över de överlevande, via Carpathia:

Dagmar Bryhl, 20 år, Kvinna, Ogift, Tjänare;
Nationalitet: Svensk, Ras: Svensk, Senast bosatt: Skala;
Närmaste släkting: oläsligt, Adress: oläsligt;
Biljett till slutdestination: Nej;
Resan betald av: Själv;
Äger $50? Nej;
Varit i USA tidigare: Nej;
Ska till: [blankt]; Adress: Pearl St., Rockford, Ill;
Längd: 137 cm (4' 6"); [Stämmer det verkligen???]
Hårfärg: Mörk; Ögon: Mörka;
Född i: Sverige.Källor:
Encyclopedia Titanica
Immigrant Ships Transcribers Guild
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan