a
herr KURT Arnold Gottfrid BRYHLSWE
2:a klass 25 år

Yrke: Tapetserare
Född: 1887-03-02
Far: stadsfiskal Gustaf Gottfrid Lustig
Bosatt: Skara, Västergötland, Sverige
Biljett: 236853 Pris: £26
Destination: Rockford, Illinois, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Dog: 1912-04-15
Kroppen ej återfunnen.

Medresenärer:
Dagmar Bryhl (syster)
Ingvar Enander


Noteringar

Kurt reste tillsammans med sin syster Dagmar och dennes fästman Ingvar. Han var den enda av dem som for till Amerika i avsikt att stanna kvar och han fick sitt flyttningsbetyg för emigration den 19 mars 1912. Han skulle fungera som tolk för de andra under deras vistelse där, eftersom ingen av dem var särskilt kunniga i engelska. Kurt och systern var på väg till farbrodern Oskar Lustig på 511 Pearl St. i Rockford. Syskonens efternamn var egentligen också Lustig, men de använde sig i passagerarlistan av farmoderns namn Bryhl. Eftersom de hade det lite bättre ställt reste de i andra klass.
   Förutom Kurts resesällskap fanns ytterligare en bekant person ombord på Titanic, nämligen Jenny Henriksson, som tidigare arbetat som hushållerska hos Kurts och Dagmars far.

Under natten mellan den 14:e och 15:e april kunde de utan problem ta sig upp på båtdäck, eftersom de inte behövde leta sig upp genom tredjeklasskorridorer och trappor. Kurt och Ingvar var ordentligt klädda; Kurt i en gråspräcklig kostym, mindes Dagmar.
   Medan systern kom i en livbåt nekades Kurt, Ingvar och den intillstående Henrik Kvillner att följa med, trots att den bara var halvfull.

Ett skadestånd på 1.823:61 kronor betalades ut till fadern Gottfrid Lustig, sterbhusdelägare.Källor:
Encyclopedia Titanica
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan