a
Café ParisienCafé Parisien

Café Parisien låg precis intill den franska À la carte-restaurangen på B-däcks styrbord sida och var designad för att likna ett Parisiskt trottoarcafé. Servitörerna var fransoser och inredningen naturlig och kanske lite mer avslappnad än i de övriga matsalarna och caféerna. Detta, tillsammans med att en av de två orkestrarna ombord spelade här, gjorde det till en populär samlingsplats för särskilt de yngre förstaklasspassagerarna.
  
Café Parisien innan växterna placerats ut.

Thomas Andrews, som alltid gick omkring med ett anteckningsblock och i den förde in alla tänkbara förslag på ändringar som han kom på under sina inspektionsrundor ombord, noterade innan avfärden från Southampton att man skulle kunna måla korgmöblerna gröna. Vita väggar och vita möbler gjorde kanske ett något blekt och intetsägande intryck. (Denna idé använde man faktiskt ombord på Olympic senare, när hon fick ett liknande café installerat.)
   The Southampton Times skrev efter att ha besökt Titanic innan avfärden att Café Parisien var en "förtjusande tillbyggnad" som "representerade ett helt nytt drag hos ångare".

Rummet var ungefär 25 meter långt och 5 meter brett. Olympics blev lika brett men bara ca 23 meter långt. Olympic hade snurrdörrar in till caféet från à la carte-restaurangen medan Titanic hade vanliga dubbeldörrar.
   Vid något tillfälle tömdes Olympics Café Parisiens mittendel på möbler och användes som dansgolv för restaurangen, som synes på bilden längst ner. På samma bild syns också en öppen skjutdörr från den utbuktande delen av restaurangen.

Förslag till designen på Olympic 1912.


Café Parisien på Olympic.


Källor:
Encyclopedia Titanica
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN: 91-518-3644-0)
Titanic An Illustrated History (Don Lynch, Ken Marschall, 1992, ISBN: 0-340-73841-3)
Titanic Triumph and Tragedy (Eaton & Haas, 1986, ISBN: 0-85059-775-7)
Titanic Voices (Hyslop, Forsyth, Jemima, 1997, ISBN: 0-7509-1436-X)


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan