a
BESÄTTNINGENS UTRYMMEN:

PENTRY


(eng: pantry)

Här förvarades serverings- och matporslin. Pentryrummen varierade i storlek, men även de minsta, som fanns med jämna mellanrum bland passagerarhytterna, innehöll skåp och hyllor för porslin och utrustning samt oftast en diskho.
   Där fanns också möjlighet att hålla mat varm, eller värma upp på nytt, och det som behövdes för att göra kaffe, te och lätt tilltugg, vilket passagerarna kunde beställa till sina hytter av sin uppassare.
   De största pentryn fanns intill huvudköken. Några av de stora pentryn på de övre däcken hade förbindelseschakt till huvudköken.
   Stewardarna och andra ur "proviantbesättningen" var dessutom tvungna att inta sina måltider här, närhelst deras plikter tillät en matpaus så att de kunde få något att stoppa i magen. Detta betydde ofta att de fick äta stående i något hörn. De här stackarna, som fick slita hårt med servicen av passagerarna, hade nämligen inte någon egen mäss.PENTRYN PÅ BÅTDÄCK

Pentryn på Båtdäck


PENTRYN PÅ A-DÄCK

  • Pentryt till Verandah Café & Palm Court samt 1:a klass rökrum: Här fanns det i skåp och hyllor två elektriska heta fat, en kaffebryggare, korköppnare, pressure filter (vad är det på svenska?), en vattenkylare som rymde 90 liter och en islåda för öl. Uppenbarligen var det inte meningen att några måltider skulle lagas till här. Servering av dryck och lätt tilltugg (kakor, smörgåsar etc.) var vad detta pentry var utrustat för. Troligen gjordes tilltugget i ordning i:
  • Pentryt till Salongen: Var något bättre utrustat än pentryt till Verandah Café. Vid behov kunde rejälare mat hämtas upp från D-däck via mathissen, men om någon av denna mat skulle serveras borta i Palm Court måste det köras på vagn från salongspentryt och lämpade sig alltså inte alls för att användas till någon större grupp passagerare.
  • Pentryt bland hytterna: Användes till sådana små tilltugg som passagerarna beställde till sina hytter, samt till den mat som stewardessen som ansvarade för området åt.


Sidan är under konstruktion.© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan