a
1:a klass rökrum


1:a klass rökrum

Första klass rökrum låg akterut på A-däck och var extra högt i tak (därav förhöjningen på båtdäck).

Detta var ett rum i georgiansk stil som var reserverad för männen. Här kunde de umgås i en elegant, maskulin omgivning medan de diskuterade politik och affärer, drack konjak och spelade kort. Dels fanns det stora, öppna ytor med spelbord, dels flera mindre alkover där man kunde samtala mer avskilt och röka pipa eller cigaretter eller få en drink serverad. Eftersom det fanns professionella kortspelare ombord på Titanic, gick White Star Line ut med en varning om detta, så att ingen ont anande amatörspelare skulle bli lurad.

Modell av de fantastiska fönstren (c) Damon HillVäggarna var täckta med högklassig mahognypanel med pärlemoinläggningar och de målade blyfönstren, som kunde lysas upp bakifrån för att skapa en varm stämning, var exceptionellt vackra. De stora fönstren som vette ut mot promenaddäcket var målade med olika havs- eller lantmotiv. Rummet lystes upp av förgyllda vägglampetter och ljuskronor i taket.
    Spelborden var klädda med grön duk och försedda med "mugghållare". Stolarna var skinnklädda, och trots att det tidigare har antagits att de var gröna är det i själva verket osäkert vilken färg de hade. Numera spekuleras det i om de kan ha varit vinröda (enligt historikerna Eric Sauder och Parks Stephenson), en färg som skulle passa ihop med golvets färger (mörkrött och blått).

Modell av eldstaden (c) Damon HillVid den aktre väggen fanns en eldstad, som till skillnad från eldstäderna i andra rum ombord var en fungerade, inte en falsk för syns skull. Kolet förvarades i tråg bredvid. På var sida fanns en svängd soffa. Över eldstaden hängde en tavla föreställande Plymouths hamn (av Norman Wilkinson), och det var på den platsen Thomas Andrews sågs för sista gången.
   Till höger om eldstaden fanns den snurrdörr som ledde in till babord sidas Verandah Cafe & Palm Court.


Golvplattorna var i mörkrött och blått, vilket Ken Marschall upptäckte när han var nere vid vraket år 2000.Tack till Damon Hill som låtit mig använda bilderna på hans fantastiska modell av rökrummet.

Källor:
Encyclopedia Titanica
RMS Titanic, Inc.
Titanic-model (artikel av Nigel Bryant)


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan