a
fru HELENA Wilhelmina ROSBLOM (f. Raula?)FIN
3:e klass 41 år

Född: 1870-04-22 (i Ylikeeri, Lappi, Finland?)
Far: torpare Gustaf Raula ?
Mor: Ulrika Wilhelmina Gabrielsdotter ?
Bosatt: Kolla, Raumo, Finland
Biljett: 370129 Pris: £20 4s 3d
Destination: Seaside eller Astoria, Oregon, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Dog: 1912-04-15
Kroppen ej återfunnen.

Medresenärer, på samma biljett:
Viktor Rosblom (son)
Salli Rosblom (dotter)


Noteringar

(Såvida födelsedatumet den 22 april 1870 stämmer så har jag hittat henne som född på Samuel Hunsala-gården i byn Ylikeeri i Lappi, grannförsamling till Raumo. Föräldrarna var torparen Gustaf Raula och dennes hustru Ulrika Wilhelmina Gabrielsdotter. Helena döptes den 23 april i prästgården av Joh. Salenius och faddrar var Samuel Hunsala-drängen Gustaf Gustafsson, Samuel Hunsalas dotter Eva Kristina Samuelsdotter samt drängänkan Maria Rostedt. Dessa uppgifter får inte tas som absoluta då jag inte är helt säker på att det är rätt Helena Wilhelmina. Det är dock den enda flickan med det namnet och födelsedatumet som är född någorlunda i närheten av Raumo, vilket gör sannolikheten stor för att det är rätt.)

Helenas make Viktor hade varit i USA tidigare. Först hade han tillbringat åren 1905-1908 där. Han anlände till New York den 5 februari 1905 med Oceanic, som avgick från Liverpool den 1 februari. Han var 34 år gammal, arbetare, läs- och skrivkunnig. Han hade själv betalat för resan och ägde 20 dollar. Han var på väg till sin vän Juho Heinonen (lite osäker på om jag tolkat texten rätt vad gäller efternamnet) i New York.
   1910 återvände han till Amerika. Han anlände till New York den 31 mars 1910 på Adriatic, som avgick från Southampton den 23 mars. Han var då 39 år, arbetare, läs- och skrivkunnig och senast bosatt i Raumo, Finland. I kolumnen för närmaste släkting står naturligtvis hustrun (underligt nog dock inte under namnet Helena, utan hon står som "hustru Wilhelmina Rosblom") bosatt i Kolla by, Raumo. Han var på väg till Rock Springs i Wyoming. Han hade själv betalat för resan och ägde 76 dollar. Han var vid god hälsa, 170 cm (5' 7") lång, ljushyad, blond och blåögd.
   Han bosatte sig dock inte i Rock Springs utan slog sig slutligen ner i - enligt Encyclopedia Titanica och Claes-Göran Wetterholm - Astoria, Oregon. Men, i alla passagerarlistor på Ellis Island som jag har tittat igenom, där Viktor har varit personen på destinationsorten, så är han bosatt i Seaside, Oregon (i samma county som Astoria).

Helena och två av de tre barnen, Viktor, 18 år, och Salli, 2 år, var nu på väg till Seaside (eller Astoria?) för att förena sig med honom. De lämnade Raumo den 23 mars 1912, utan den tioårige sonen Eino. Han vägrade följa med utan stannade kvar i Raumo. Han ville inte "fara med och drunkna".
   De hade ursprungligen biljetter till Olympic och skulle ha anlänt i New York den 10 april om de hade kommit med på det skeppet. Så blev det dock inte, eftersom Salli blev sjuk i Southampton och familjen inte kunde resa iväg som planerat. De fick vänta lite och bokades in på Titanic istället.
   I passagerarlistan över den tur med Olympic som de skulle ha varit ombord på, finns deras namn fortfarande kvar, dock överstrukna.
   Helena är 41 år gammal, gift hustru, läs- och skrivkunnig, finländsk medborgare, senast bosatt i Raumo och närmaste släktingen där är systern Ida Heinonen. Destinationen anges vara Seaside, Oregon (alltså inte Astoria). Hon har betalat för resan själv men har inte biljett ända fram till Seaside. Hon äger 50 dollar, har aldrig tidigare varit i Amerika och ska till maken Viktor Rosblom, Box 25, Seaside, Oregon. Hon är vid god hälsa, 167,6 cm (5' 6") lång, ljushyad, blond och blåögd.
   Viktor är 18 år gammal, ogift, arbetare, läs- och skrivkunnig, finländsk medborgare och senast bosatt i Raumo. Destinationen är Seaside, Oregon. Han har betalat för resan själv men har, naturligtvis, inte heller biljett ända fram till Seaside. Han är vid god hälsa, 157,5 cm (5' 2") lång, ljushyad, blond och blåögd.
   Salli är 2 år, senast bosatt i Raumo och på väg till Seaside. har i likhet med sin mor och bror inte biljett till destinationen, och hon har förstås inte betalat för sin resa själv utan det gjorde modern.

Det dröjde hela två veckor innan maken Viktor fick meddelande om att de inte åkt med Olympic som varit meningen. Det var när familjen inte dök upp i Astoria som han började forska i saken och till slut fann att de varit ombord på Titanic och inte överlevt.

Den 8 juni 1912 fick sonen Eino i Raumo ett telegram som berättade om tragedin. Maken Viktor fick £100 i skadestånd.

Sonen Eino, som vägrat resa med familjen av rädsla för att drunkna, åkte ändå över till slut. Den 12 mars 1914 reste han från Liverpool med Cedric och anlände i New York den 22 mars. Han är enligt passagerarlistan 13 år, räknas som barn, är läs- och skrivkunnig, finländsk medborgare, senast bosatt i Raumo. Närmaste släktingen där är en faster eller moster vid namn Riika (bör förmodligen egentligen stavas Riikka) Suominen som är bosatt i Kolla by, Raumo. Han har själv betalt resan men har inte biljett till ända fram till slutdestinationen. Han äger 25 dollar, har inte varit i landet tidigare och är på väg till sin far Viktor Rosblom, Box 26, Seaside, Oregon. Han är vid god hälsa, ljushyad, rödlätt och blåögd. Född i Raumo, Finland.
   Med på resan fanns fyra andra Raumobor, varav två också skulle till Einos far. Dessa var en vän vid namn Fanni Josefina Simula samt en kusin vid namn Ivar Samuel Kari.Källor:
Ellis Island
Encyclopedia Titanica
Family Search
HisKi
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan