Magda Schleifer med dotter och dotterdotter. Magdas mormor var
mamma till det tidigare okända barnet (AP Photo/Mike Dembeck)


En 90 år gammal Titanicgåta löst

Efter mer än 90 år har forskare lyckats lösa en av Titanics gåtor med hjälp av DNA-analys. Efter katastrofen 1912 anlitades kabelfartyget Mackay-Bennett för att bärga kropparna av avlidna som fortfarande låg och flöt med flytvästar i vattnet. 306 kroppar bärgades. Vissa begravdes till havs, medan andra begravdes på land. Även i döden fanns det skillnad mellan första och tredje klass. Första klass passagerarna fick stora fina kistor, medan man i tredje klass blev begravd till sjöss eller i enklare kistor. 150 av de bärgade kropparna begravdes på kyrkogården i Halifax, Kanada.

Under bärgningen hittades ett litet barn som inte gick att identifiera. Besättningen bestämde sig för att ta kroppen till Halifax och betala för en riktig begravning. På gravstenen har man i alla år kunnat läsa "Unknown Child". Denna begravningsplats har idag blivit en känd plats dit många turister kommer.

Titanicgravarna i Halifax
150 omkomna från Titanic ligger begravda i Halifax.

Nu har experter fastställt att den lilla pojken var Eino Viljami Panula som var 13 månader gammal då Titanic sjönk. Han var en av fem bröder från Finland som dog i katastrofen tillsammans med sin mamma. Över 50 vetenskapsmän på Lakehead universitetet i Canada har hjälpts åt för att identifiera pojken. Ryan Parr som var en av vetenskapsmännen sa i en intervju:

"The unknown child is now a known child,
identified and returned to his family,"

Barnets släktingar Magda Schleifer från Helsingfors reste till Halifax tillsammans med sin dotter Nina Schleifer och hennes dotter så fort de fått reda på att deras släkting hade identifierats. Magda Schleifer, 68, sa att hon visste att hennes mormors syster och hennes fem söner hade drunknat när Titanic sjönk. Känslan av förlust blev mer verklig när blodprov visade att det okända barnet var Eino. Magda själv säger:

"It has been more and more a family story and now,
it's more like something really happened,"

Einos mamma Maria Emila Ojala var på väg till USA för att komma till sin man som hade bosatt sig i Pennsylvania. I oktober ringde producenten av dokumentären "Secrets of the Dead" till Magda och frågade om hon kunde donera ett blodprov för att det skulle gå att se om det okända barnet var från hennes familj. Detta var första gången hon hörde om det okända barnet och hon ville självklart hjälpa till, speciellt eftersom det okända barnet var i ungefär samma ålder som hennes dotterdotter. Besöket på kyrkogården i Halifax var väldigt känslomässigt.

"Of course, you are there, at the cemetery, where so
many bodies are, have their graves, and people bring
toys to the few babies that are lying there,"

"You see the toys, the graves, it is something concrete,
not just a story, and remember how the Mackay-Bennett
crew took care of the child--who would not be emotional?
She's a very emotional woman, so it was shocking, moving."


Besättning på Mckay-Bennett bärgar kroppar
Besättning på kabelfartyget Mckay-Bennett bärgar kroppar ur vattnet.

Familjen har bestämt att pojkens kvarlevor ska stanna kvar i Halifax. Magda menar att graven alltid tagits om bra hand där.


- Titanic Nordens källor?, © Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan