Köp en Titanictavla

Den svenska Titanic-ringen


En tragisk historia.

Paret Edvard och Gerda Lindell kom från Helsingborg, men drömde 1912 om ett bättre liv i Amerika. De hade sparat pengar i många år för att kunna utvandra till USA och förhoppningarna var stora inför resan som skulle göras med Titanic.

Gerda Lindell (född Nilsdotter) var född 1881 i Raus församling, Helsingborg och Edvard Lindell var född den 31 januari 1876. Den 25 januari 1904 förlovade sig Edvard med Gerda och den 25 oktober 1905 gifte de sig. I samband med bröllopet sattes Gerdas förlovnings och vigselring ihop som ett tecken på samhörighet. Vigselringen bar hon natten då Titanic sjönk. Edvard hade varit anställd som förman vid Ramlösa skofabrik i fyra år och sparat pengar för Atlantresan. Det var meningen att resan skulle sluta i Hartford, Connecticut där paret skulle bosätta sig, men både Gerda och Edvard omkom i katastrofen. På resan hade paret sällskap med Alma Pålsson från Bjuv och hennes fyra små barn. Alma och barnen var på väg till USA för att återförenas med maken Nils som var bosatt i Chicago. Ombord lärde de även känna Carl Olof Jansson och August Wennerström som överlevde katastrofen. De kunde därför senare berätta om de fasansfulla timmarna då Titanic sjönk.



Titanicklubben på Cypern
Edvard och Gerda Lindell. (© Gunilla Genrup)

Katastrofen

Jansson och Wennerström berättade senare att efter Titanic hade sjunkit hade Edvard lyckats ta sig ombord i livbåt A, men Gerda var kvar i vattnet utan flytväst. Wennerström lyckades simma till livbåten och försökte hålla fast Gerdas händer samtidigt som hon höll i relingen på livbåten. Efter ett tag orkade han inte hålla kvar Gerda som förlorade krafterna och försvann i djupet. Vigselringen gled av hennes finger och hamnade i båten. Wennerström hittade den och gav den till Edvard.

Wennerström berättade senare att Edvard blev alldeles gråhårig på kortare tid än 30 minuter efter att han förstått att hans älskade Gerda var borta för alltid. Chockad och apatisk dog han en stund senare och tappade sin hustrus vigselring. De överlevande togs senare ombord på Carpathia medan livbåten drev omkring på det blåsiga havet i nästan en månad. Den 13 maj 1912 hittades livbåten av fartyget Oceanic. De hittade Gerda Lindells vigselring på båtens botten under tre manslik. Ringen hamnade på rederiets kontor i New York för att skickas vidare till svenska konsulatet. Därifrån skickades ringen till utrikesdepartementet. När ringens identitet var säkerställd skickades den till Gerdas närmsta släkting som var fadern Nils Persson i Gantofta. Den 12 juni kvitterade Nils ut den hos polismyndigheten i Malmö. Kropparna efter Edvard och Gerda återfanns dock aldrig. Alma begravdes i Halifax, men hennes fyra barn återfanns aldrig. Carl Olof Jansson blev snickare och avled först 1978 medan August Wennerström blev trädgårdsmästare och dog 1950.



Ringen idag

Fartygshistorikern Claes-Göran Wetterholm hörde talas om ringen under sin forskning om Titanic. Till slut fick han veta att den fanns hos Gunilla Genrup i Södra Sandby (där jag för övrigt är uppväxt /Webmaster) utanför Lund vars morfar Nils Nilsson var bror till Gerda. Claes Göran säger i en intervju till Helsingbors Dagblad från 2004:

” - Allt är rena tillfälligheter. Jag hade i många år tänkt att ringen bara måste finnas. Nu fick jag äntligen se den. Allt stämde - till och med inskriptionen. Det var så spännande och fantastiskt. - Tänk att den här ringen flöt omkring i båt i en månad på ett stormigt hav - och att man sedan hittade båten. Och att ringen fanns kvar.”

Senare år har ringen visats på en rad utställningar. 1997 ställdes den ut i Hamburg då det kom 1,2 miljoner besökare. Därefter har den varit med på Titanicuställningar i Zürich, München, Stockholm, Köpenhamn och Göteborg. Annars förvaras den i ett bankfack i Stockholm och vissa säger att den är värd en halv miljon kronor. Claes-Göran Wetterholm säger:

”Den är så speciell, så känd och så omskriven.”

Dock vill han inte spekulera om någon summa. I en sådan här tragisk historia är det ju minnet av de omkomna som är det viktiga.

Läs mer på Helsingborgs Dagblad.



Källor:
hd.se - http://hd.se/mer/2004/04/25/sagan_om_titanic_ringens/
Breven från Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 2000, ISBN 91-973472-4-8)
Bilder från Gunilla Genrups samling samt Sven Tideman/Postmuseum


© Copyright, Mikael L
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan