a
herr OSCAR Wilhelm OLSSON (Johansson)



SWE
3:e klass 32 år

Yrke: Sjöman
Född: 1879-09-08 Myckleby socken, Orust, Bohuslän, Sverige
Far: Johan Olsson
Mor: Maria Emanuelsdotter
Syskon: Johan Olsson
              Olof Olsson
Gift med: Maria Abrahamsson
Bosatt: Lunna, Myckleby, Orust, Bohuslän, Sverige
Biljett: 347079
Pris: £7 15s 6d
Destination: Manitowoc, Wisconsin, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Räddad i livbåt A (eller B?)
Steg av från Carpathia: 1912-04-18 New York City, New York, USA
Dog: 1967-04-05 Orust, Bohuslän, Sverige

Medresenärer, på annan biljett:
Karl Johansson (vän)
Samuel Niklasson (vän)


Noteringar

Oscars far Johan Olsson var sjökapten och gift med Maria Emanuelsdotter. De hade tre barn tillsammans; förutom Oscar även sönerna Johan och Olof. Familjen var bosatt i Lunna i Myckleby socken på Orust.

Oscar hade varit i Amerika tidigare. Han följde sin far i fotspåren och började sin karriär till sjöss med att följa med honom på skonaren "Edit av Uddevalla" och emigrerade sedan till Amerika 1905. Den 1 mars avgick Oceanic från Liverpool och anlände den 9 mars till New York. Han hade förmodligen sällskap av två andra Lunna-bor, som står på raderna direkt över honom i passagerarlistan. Dessa två, Eric M. Olsson och Olof Nyquist, skulle dock till Chicago medan Oscar var på väg till sin bror Johan, som var bosatt i Sharon, Wisconsin. Det var också Johan som hade betalat för resan.
   Han tog hyra på de malmfartyg som gick över de stora sjöarna och var under större delen av tiden i tjänst under kapten Petersen från Norge.
Han ändrade sitt namn till Johansson under vistelsen i Amerika, "för alla hade svårt för att uttala Olsson på rätt sätt och pappa heter ju Johan".

1911 återvände han så till Sverige och på nyårsafton gifte han sig med Maria Abrahamsson från granngården.
   Tyvärr var det svårt för en sjöman att klara sig ekonomiskt på Orust vid den här tiden och efter att ha skrivit till kapten Petersen blev han av honom lovad förnyad anställning på hans skepp Bulgaria, vilket fick Oscar att besluta sig för att ge sig av på nytt.
   I samma veva skulle vännen Samuel Niklasson också åka till Amerika och de båda övertalade sin gemensamma vän Karl Johansson att följa med dem, trots att denne egentligen hade planerat att emigrera först till hösten 1912.

Den 5 april stod avfärden från Göteborg och den 7 april anlände man i Hull. Vidare till Southampton bar det den 8 april.

Efter kollisionen med isberget den 14 april hamnade Oscar i vattnet men kunde rädda sig upp på den hopfällbara livbåten A, som hade kantrat och som fler än han klängde sig fast vid. Bland annat landsmännen August Wennerström och Carl Olof Jansson räddade sig på det viset. (Enligt John M. Hennessys utmärkta forskning var han i B, och detta är även vad Wetterholm skriver i sin bok, men eftersom August Wennerströms och Carl Olof Janssons uttalanden bekräftar varandras påstående att de båda var ombord på A, och Jansson hävdar att Oscar var i samma båt, så håller jag det för troligast.)
   Det var bara Oscar som överlevde av de tre reskamraterna.
   Oscar hade följande att säga i minnesboken "Nearer My God To Thee; The Story of the Titanic" angående huruvida förste styrman William Murdoch sköt sig själv när Titanic sjönk. “Vi såg vattnet komma upp och upp tills det nästan nådde honom. Sedan hörde vi ett pistolskott. Många människor trodde att han hade skjutit sig själv." I ett privat brev, flera uttalanden till pressen och i en minnesbok från 1912 lär han dock ha sagt att han själv bevittnade officerens självmord.

Ombord på Carpathia gick han ner till maskinrummet för att värma sig och så fort han kommit i land i New York skickade han ett telegram hem till sin fru: "Saved. Oscar". Han fick 50 dollar av The Women's Relief Committee i New York. (Inga uppgifter om skadestånd finns.)
   När han gav sig iväg mot sin utlovade anställning på Bulgaria tog han med sig en pojke, som också hade överlevt katastrofen men blivit föräldralös, och förde honom till hans släktingar. Han hade inte hört av sig till kapten Petersen om vad som hänt, ingen visste var han var, och en amerikansk tidning skrev om hans "försvinnande" under rubriken "Man räddad från 'Titanic' förlorad mellan New York och Detroit".
   Han kom fram för sent för att hinna med Bulgaria men mönstrade istället på ett annat fartyg från samma rederi. Ironiskt nog gick det på grund och sjönk! Oscar kunde rädda sig, iklädd bara underkläder, men efter det fick han problem med både nerver och mage.
   Den 9 maj 1912 fick han på konsulatet i Chicago betala 1 dollar för att få ett nytt pass utfärdat eftersom hans gamla hade följt med Titanic ner i djupet.

Inte förrän år 1918 återvände han till Sverige. Han lyckades då få arbete som riggare på Allmags varv och övergick senare till att driva ett pensionat tillsammans med hustrun Maria. Den 5 april 1967 avled han på Trolltorps ålderdomshem på Orust, 87 år gammal.



(Inga felaktigheter är rättade i nedanstående översättning)



Ur passagerarlistan över de överlevande, via Carpathia:

Johanson, Oskar 22 M Gift Sjöman;
Nationalitet: Svensk; Ras: Svensk;
Senast bosatt: Sverige, Stillingsan;
Närmaste släkting: Hustru: Marie Johanson, Buddwicka, Sverige;
Slutlig destination: Wis, Manitowac;
Ska till: Vän: Antony Peterson (894 Vinewood Ave, Detroit, Mich), 510 Park Street, Manitowoc, Wisc;
Född i: Sverige.





Oceanic som Oscar emigrerade med 1905
Oceanic som Oscar emigrerade med 1905
Oceanic som Oscar emigrerade med 1905
Oceanic som Oscar emigrerade med 1905


Oscar Olssons gravsten vid Myckleby kyrkaOlsson_Oscar_gravsten_liten.JPG
Oskars grav vid Myckleby kyrka
Myckleby kyrka
Myckleby kyrka



Tack till:
Joachim Svensson (för bilderna på gravsten och kyrka)


Källor:
Ellis Island
Encyclopedia Titanica
Immigrant Ships Transcribers Guild
Murdoch - The Man, The Mystery
Passagerarlistor Titanic via Carpathia (NARA)
Shots in the Dark
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           
Titanic Lifeboats Project


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan