TitanicNorden

Introduktion

Det var i april 1912 som fartyget gav sig ut på sin jungfruresa. 1495 av 2207 människor ombord omkom. Denna katastrof blev en stor uppståndelse i Europa och USA, men vad hände egentligen den där natten? Hur kunde ett fartyg som ansågs vara osänkbart sjunka? Många frågor har ställts om Titanic och än i dag fascinerar katastrofen oss. Det kommer ständigt en ny Titanicfilm eller dokumentär och böckerna som har skrivits om Titanic kan räknas i tusental.

År 2000-2001 när jag gick sista året i gymnasiet gjorde jag Titanic Norden som mitt "specialarbete" eller "projektarbete" som det kallas idag. Den 1 maj 2001 lades Titanic Norden upp på Internet för första gången. Sidan blev snabbt populär och responsen från besökarna så positiv att jag har fortsatt att uppdatera och förbättra sidan i snart arton år. Frågan är om Titanic Norden någonsin kommer att bli färdig då det finns så mycket att skriva om. Målet med Titanic Norden har kommit att bli att samla all Titanicfakta och alla Nordens Titanicintresserade på ett och samma ställe. Projektet har också gått vidare till att även handla om andra fartyg. Kul är också att intresset för Titanic fortfarande är så stort att sidan har ca 600 besökare om dagen. Titanic Norden har genom åren kommit att vara med både i olika tidningar och på TV.

Jag framför ett vrak i Röda Havet
Jag inuti ett vrak i Röda Havet.

Så länge besökarna fortsätter att uppskatta sidan kommer jag att fortsätta uppdatera den och numera får jag också hjälp från flera medarbetare. Många av Titanic Nordens texter skrevs när jag var 18 år och sedan dess har mitt språk så klart utvecklats. Sidans material håller på att gås igenom, men jag ber också er besökare att ha överseende med eventuella språkliga eller grammatiska felaktigheter. Jag vore tacksam för inrapportering om ni hittar några felaktigheter. Angående Titanic Nordens layout har sidan av nostalgiskäl sett ungefär likadan ut sedan år 2000. Som utbildad informationsvetare förespråkar jag en enkel layout där det är lätt att hitta det man vill. För min egen del har mitt intresse för Titanic idag kommit att övergå till ett intresse för vrakdykning. Detta kommer dock aldrig betyda att jag överger Titanic Norden. Sidan uppdaterades senast 2024 år.


2024 - SENASTE NYTT

2024

ÖVERST PÅ GOOGLE MED 2 MILJONER
BESÖKARE SEDAN STARTEN FÖR 24 ÅR SEDAN


Kapten Smith

VRAKUTSTÄLLNING UNDER 2024
Titanic The Artifact Exhibition pågår just nu utanför Stockholm med över 200 originalföremål från vraket.
Läs mer här.

KATASTROFEN VID TITANICS VRAK 2023
Den 18 juni 2023 försvann undervattenfarkosten Titan tillhörande företaget Oceangate under en nedstigning till vraket. Bland de fem ombordvarande fanns företagets VD samt den franske sjöfartsexperten Paul-Henri Nargeolet, med över 30 dyk till Titanic bakom sig. Fyra dagar senare upptäcktes vrakspillror av Titan nära Titanic, vilket visade att alla ombord förolyckats.
Läs mer här.

TITANIC KOMMER TILL MALMÖ
I september 2017 var jag med på invigningen av vandringsutställningen "Titanic the Exhibition" i Malmö. Utställningen invigdes av Titanicexperten Claes Göran Wetterholm tillsammans med släktingar till svenska Titanicpassagerare. Utställningen pågår till 2018.
Läs mer här.

ETT BESÖK I LIVERPOOL
Under 2014 gjorde jag ett Titanicbesök i Liverpool. Trots att Titanic aldrig kom till Liverpool har staden ändå många Titanickopplingar samt en mycket fin troligtvis permanent Titanicutställning.
Läs mer här.

ETT BESÖK I BELFAST
I slutet av 2013 var jag i Belfast för att besöka det nyöppnade Titanicmuseet. Titanic byggdes ju i Belfast så det är dit man ska åka på semester om man är Titanicintresserad. Förutom museet har Belfast många intressanta minnesplatser, t.ex. platsen där Titanic ritades och där hon byggdes samt torrdockan där hon utrustades. I Belfast finns dessutom White Star Lines sista kvarvarande fartyg att beskåda.
Läs mer här.

VILL DU DISKUTERA TITANIC?
Titanic Norden har i mars 2014 fått ett nytt öppet forum för oss som vill diskutera Titanic. Välkommen att skriva precis vad du vill så länge ämnet är Titanic eller andra kända fartyg.
Läs mer här.

TITANIC 2 BYGGS TILL SLUT?
Flera gånger under åren har det pratats om att en ny Titanic ska byggas, men alla idéer har dött ut efter ett tag. Under 2012 har den den australiske miljardären Clive Palmer synts mycket i media och han hävdar att han har långt gångna planer på att bygga en ny Titanic.
Läs mer om Titanic 2 här.

GILLAR DU TITANIC NORDEN?
Tycker du att Titanic Norden är en bra sida? Då kan du hjälpa till genom att gilla sidan på Facebook. Genom att gilla sidan visar du inte den bara för andra personer utan du uppmärksammar den också för sökmotorerna. Gå också gärna med i vår Facebookgrupp.
Läs mer här.

ÖVER 100 ÅR SEDAN TITANIC SJÖNK
I april 2012 var det 100 år sedan Titanic sjönk. Årsdagen uppmärksammades mycket i media. Minneskryssningar gick ut till vrakplatsen och James Cameron släppte en 3D-version av den klassiska Titanicfilmen. Flera nya Titanicdokumentärer gavs ut samtidigt som en ny brittisk miniserie. 2012 blev ett år att skänka en extra tanke till Titanic och den den ökade uppmärksamheten under året ledde till en enorm anstormning av besökare (totalt 1,1 miljoner besökare). Under 2012 var Titanic Norden dessutom omskriven i två av Sveriges största tidningar.

TITANIC NORDEN I TIDNINGEN
I april 2012 kommer det finnas artiklar om Titanic Norden både i veckotidningen Land och veckotidningen Hemmets Journal. Dessa artiklar kommer att läggas upp här så fort de har blivit publicerade.
Läs artiklarna här.

KÖP KOL FRÅN TITANICS VRAK
Efter önskemål från er besökare har jag beställt hem några boxar med kolbitar som har bärgats från Titanics vrak. Det är först till kvarn som gäller.
Läs mer om Titanickol här.

EN MILJON BESÖKARE I ÅR
År 2012 är inte bara Titanics minnesår utan också Titanic Nordens speciella år. Förutom att sidan fyller 12 år så trillade den miljonte besökaren in bara några dagar efter Titanics minnesdag. Det känns som en stor milstolpe att nå upp till denna siffra som också visar för mig hur viktigt det är att jag fortsätter att uppdatera Titanic Norden år efter år.

TITANIC NORDEN PÅ FACEBOOK
Titanic Norden har nu fått en egen sida på Facebook som du kan bli medlem i. Sidan är tillgänglig för att uppdateras tillsammans med alla medlemmar vilket gör att alla som vill kan bidra med något. Genom att bli medlem kan du också ta del av de allra senaste Titanicnyheterna direkt via Facebook.
Besök sidan här.

MARITHA ÄR TILLBAKA MED NYA TEXTER
Inför 100-årsdagen har Maritha gjort en stor uppdatering av passagerarbiografierna.
Läs om Maritha här.
Läs om Marithas senaste uppdateringar här.

GÄSTBOKEN TILLBAKA
Titanic Nordens nya gästbok blev upplagd i februari 2012. Tyvärr försvinner den gamla gästboken med alla dess tusentals inlägg, men i gengälld får hemsidan en helt spamsäker gästbok som förhoppningsvis fortfarande fungerar om tio år.
Besök gästboken här.

VEM ÄR TITANIC NORDENS SKAPARE?
Jag för ofta förfrågningar om vem som är Titanic Nordens skapare. Jag har därför skrivit ihop en mindre artikel om mig och alla som har hjälpt mig med Titanic Norden under åren.
Läs mer om Titanic Nordens skapare här.

NY FARTYGSKATASTROF I JANUARI 2012
Tre månader innan dagen då det är 100 år sedan Titanic sjönk inträffade ännu en sjökatastrof. Lyxkryssaren Costa Concordia går på grund utanför Italien och flera människor får sätta livet till. En tråkig händelse som visar att inte ens de modernaste fartygen är helt säkra. Fast i det här fallet beror olyckan helt och hållet på en oansvarig kapten. Många har bett mig att skriva en artikel om Costa Concordia och detta kommer ske någon gång under våren.
Läs mer sjunkna fartyg här.

NYTT FARTYG
I december 2011 genomförde jag tre dyk på Thistlegorm som anses vara ett av världens bästa vrakdyk. Thistlegorm fraktade krisgmaterial under andra världskriget och ligger idag på Röda Havets botten som ett undervattensmuseum från andra världskriget. Jag filmade dyken och har gjort en liten minidokumentär som du kan se här på Titanic Norden.
Läs mer om Thistlegorm.

NYTT SPEL & NY BOK
Lagom till Titanics 100-årsdag släpps ett nytt Titanicspel och en ny Titanicbok. Spelet låter dig undersöka Titanic via datorn och boken är en barnvänlig Titanicbok full med fina bilder och illustrationer.
Läs mer om spelet här.
Läs mer om boken här.

LÄNKGALLERIET UPPDATERAT
Tidigare bestod länksidan av ett 100-tal länkar, men hemsidor kommer och går vilket gör det svårt att hålla ett länkgalleri uppdaterat. Sedan 2012 har jag istället valt att endast presentera ett antal större hemsidor som har funnits länge och som troligtvis kommer att finnas kvar i framtiden också.
Besök länkgalleriet här.

DANSKA, NORSKA OCH ENGELSKA
Under 2011 har delar av Titanic Norden översatts till danska och norska. Sidan har också blivit tillgänglig på engelska tack vare Google Translate. Översättningen blir inte perfekt, men fullt läsbar. Syftet är att också utländska besökare ska hitta till sidan.

TITANICKONST
I slutet av sommaren 2010 lärde jag känna en skånsk Titanickonstnär som har specialiserat sig på att måla vraket. Nu har vi tillsammans satt ihop en sida där du kan se och beställa hans vackra tavlor.
Läs mer om och titta på tavlorna här.

TITANICUTSTÄLLNING I KÖPENHAMN
I April 2011 är det 99 år sedan Titanic sjönk. Detta uppmärksammas på Tivoli i Köpenhamn med en Titanicutställning i Köpenhamn som fokuserar på de svenska och danska passagerarna.
Läs mer utställningen.

GLORIA STUART AVLIDEN
Den 26 september 2010 avled Gloria Stuart som spelade den gamla Rose Dawson i James Camerons Titanicfilm. Hon blev 100 år gammal vilket var samma ålder som hon föreställde att vara i filmen från 1997. Gloria Stuart kom inte bara att bli känd för att ha spelat Rose utan också som den äldsta skådespelerskan som har nominerats till en Oscar.
Klicka här för att läsa mer.

NY EXPEDITION TILL VRAKET 2010
I slutet av sommaren 2010 återvände företaget RMS Titanic INC till Titanics vrak för en ny expedition. Denna gången var det meningen att filma vraket i 3D samt göra en virtuell bärgning av vraket. Detta ska göras genom att RMS Titanic INC tillverkar en komplett modell av vraket i 3D som sedan ska bli tillgänglig via Internet.
Klicka här för att läsa mer.

SVENSK ÖVERLEVARE
I början av 2010 blev jag kontaktad av barnbarnsbarnet till en svensk Titanicöverlevare. Här kan du läsa om hur svensken August Wennerström överlevde katastrofen genom ett stort stycke tur.
Läs mer här.

QUEEN MARY 2 I SKÅNE
Den 11 maj 2010 kom Cunards berömda fartyg Queen Mary 2 till Helsingör utanför Helsingborg i Skåne. Jag var där och tog några bilder till hemsidan.
Läs mer här.

NYTT FARTYG
Min medskribent Anders Ljung har skrivit om ännu ett fartyg. Denna gången har han skrivit ihop en artikel om fartyget Normandie som fick ett tragist slut under andra världskriget.
Läs mer om Normandie här.

ARTIKEL OM CUNARD
Min medskribent Anders Ljung har skrivit en artikel om rederiet Cunard. Cunard var White Star Lines största konkurrenter och har byggt många berömda fartyg.
Läs mer om Cunard här.

SISTA ÖVERLEVAREN HAR GÅTT BORT
Den siste överlevaren från Titanic har tyvärr gått bort den 31 maj 2009 vid 97-års ålder efter en lunginflammation. Detta bara några veckor efter att hon varit omskriven i tidningarna inför 97-årsdagen av Titanickatastrofen.
Läs mer om Millvina Dean här.

ETT BESÖK PÅ TITANIC
I September 2008 besökte jag fartyget RMS Queen Mary som till utseendet påminner om Titanic. Ett besök på Queen Mary är idag så nära det går att komma att stå på Titanics däck. Här kan ni läsa en artikel och se bilder från mitt besök på fartyget.
Läs mer om Queen Mary här.

TITANICUTSTÄLLNING I STOCKHOLM
Mellan 29 maj till 1 november pågår den största utställningen om Titanic som visats i Norden.
Läs mer om utställningen här.

UPPDATERINGAR 2010
Under 2010 kommer jag att gå igenom mycket av Titanic Nordens material. Detta då många av texterna skrevs för tio år sedan när jag endast var 18 år gammal och sedan dess har mitt språk så klart utvecklats. Jag ber er därför att ha överseende med eventuella språkliga eller grammatiska felaktigheter och vore tacksam för inrapportering av dessa. Alla källor som har använts kommer att läggas upp efter hand och texterna ska åter läsas igenom och förbättras efter hand. Dessa uppdateringar kommer att leda till att det skrivs färre nya artiklar under 2010, men kommer i längden ge Titanic Norden högre kvalité.

NY TITANICBOK
I slutet av år 2008 släppte Sveriges mest kände Titanicexpert en helt ny bok om Titanic på svenska.
Läs mer om den nya boken här.

BESÖKARSTATISTIK
Titanic Norden fortsätter att locka ungefär 130 000 besökare om året och närmar sig nu den miljonte besökaren. Jag har sammanställt årets besökarstatistik i ett diagram där du kan jämföra med tidigare år.
Läs mer om besökarstatistiken här.

TITANIC SOM KONST
Nu till 98-års jubileumet har du chansen att beställa ett exemplar av Magnus Krooks fina Titanictavla till din vägg. Det är den första riktigt vackra oljemålningen av Titanic som gjorts i Sverige.
Läs mer om och titta på tavlan här.

NY VRAKBOK
Boken "Vrak i Östersjön" handlar om en expedition som skedde sommaren 2007 till några av de mest välbevarade vraken i Östersjön. SVT sände serien "Vrakletarna" i höstas, men nu har boken om expeditionen kommit. Den innehåller mängder av vrakbilder tagna av svenska Deepsea Productions i mycket hög kvalité.
Läs mer om boken här.

NÄST SISTE ÖVERLEVAREN HAR AVLIDIT
En tråkig nyhet i Titanicvärlden har uppmärksammats mycket i media de senaste dagarna. Barbara Dainton som var Titanics näst siste överlevare avled den 16 oktober 2007 vid 96 års ålder. Nu finns endast överlevaren Millvina Dean 95 år gammal kvar i livet. Jag kom själv i kontakt med Barbara under min Titanicresa till Storbritannien 2004 vilket gör detta extra tråkigt.
Läs mer om Barbara Dainton här.
Läs mer om hur jag kom i kontakt med Barbara.
Läs mer om Barbaras titanicsamling.

NYTT TITANICSPEL
Nyligen kom det ett nytt Titanicspel där du tar på dig rollen som Titanics kapten. Spelet innehåller den mest exakta datamodellen av Titanic som någonsin gjorts. Du får chansen att ta Titanic i hamn.
Läs mer här.

TITANIC-RINGEN
Läs om den svenska Titanicringen som hittades i en livbåt och dess färd fram till idag.
Läs mer här.

TITANICMUSEUM I SVERIGE
Under maj 2007 var jag på besök i Sveriges enda museum som har en permanent Titanicutställning.
Läs mer om utställningen här.

SISTA TITANICVITTNET HAR AVLIDIT
Överlevaren Lillian Asplund vars familj kom från Småland har tyvärr avlidit den 7 maj 2006. Av de tre sista överlevande från katastrofen var Lillian som var född 1906 den enda som hade minnen från när Titanic sjönk.
Läs mer om Lillian Asplund här.

UPPLEV TITANIC
Ett museum i USA har under 2006 byggt upp flera delar av Titanic för att ge besökarna en möjlighet att uppleva hur det var ombord på Titanic.
Läs mer här.

TITANIC NORDEN I TIDNINGEN
I början av februari 2005 blev jag uppringd av Sydsvenskan som är en av Sveriges största dagstidningar. De hade sett att jag är från Lund och ville skriva om mig och min Titanicsamling. Den fjärde februari blev jag intervjuad och fotograferad och den 14 februari var jag med i tidningen. Jag hamnade till och med på förstasidan i DEL C och artikeln blev både stor och fylld med bilder. Detta var roligt eftersom jag aldrig tidigare varit med i media. Tyvärr gör copyrighten att jag inte får publicera artikeln, men vill du läsa den så finns den på biblioteket.

- LÄS OM TIDIGARE UPPDATERINGARAktuella Titanichändelser:

2012-04-14
Exakt på dagen 100 år efter att Titanic sjönk väljer
många att hedra passagerarna och fartyget med att gå
på bio och se Titanicfilmen i 3D. Filmen har nypremiär
inför Titanics 100-årsdag.

2012-04-04
Den 14 april 2012 är det exakt 100 år sedan Titanic sjönk.
För att hedra de som omkom har en brittisk resebyrå ordnat
kryssningar som ska följa exakt samma rutt som Titanic åkte
100 år tidigare.
Vill du veta mer?

2012-03-01
Lagom till det har gått 100 år sedan Titanic sjönk öppnar
världens största permanenta Titanicmuseum i Belfast på Irland.
Museet är byggt ovanför den plats där Titanic byggdes.
Vill du veta mer?

2009-06-01
97 år efter att Titanic sjönk gick den allra sista överlevaren bort. En epok har därmed gått i graven då det nu inte finns någon människa kvar i livet som har varit ombord på Titanic.
Vill du veta mer?

2007-10-16
Läs om den näst siste Titanicöverlevaren som nyss gått bort.
Hon lämnar efter sig en samling med brev som innehåller
värdefulla ögonvittnesskildringar om Titanic.
Vill du veta mer?

2007-08-01
Läs om den svenska Titanicringen som hittades i en livbåt
och dess färd fram till idag. Ringen överlevde Titanic och
finns idag att beskåda på olika Titanicuställningar.
Vill du veta mer?

2006-05-07
Överlevaren Lillian Asplund vars familj kom från Småland
har tyvärr avlidit den 7 maj 2006. Lillian var den siste
överlevaren med minnen från katastrofen
Vill du veta mer?

2005-07-01
James Cameron återvänder ännu en gång till Titanics
vrak för att filma delar av fartyget som ingen har
sett sedan 1912.
Vill du veta mer?

2004-07-21
19 år efter att han fann Titanic har Robert Ballard
denna sommar återvänt till vraket för att se vad
som hänt under dessa år.
Vill du veta mer?

2004-02-25
Under mindre än en månad har två kända Titanicprofiler
avlidit. Den ena var en av de sista idag levande människorna
som har sett den riktiga Titanic.
Vill du veta mer?

2003-05-09
Lastbåten som körde ut passagerare till Titanic är
den sista av fartygen från White Star Line som finns
kvar. Den ska nu byggas om till museum.
Vill du veta mer?

2003-04-16
Den nya Titanicfilmen har äntligen kommit. Den
11 april hade den premiär i USA, den 15:e i Storbritannien
och snart kommer den till Sverige.
Vill du veta mer?

2003-04-15
91 år efter att Titanic sjönk finns det endast en
överlevande kvar i livet som minns katastrofen.
Vill du veta mer?

2003-03-23
Det sägs att vrakplundrare var nere vid Titanic
hösten 2002. Diskussioner pågår nu om ifall RMS
Titanic Inc måste ge upp sina bärgningsrättighter.
Vill du veta mer?

2003-01-01
Läs om de sista som har sett den riktiga Titanic.
Vill du veta mer?

2002-11-06
Med hjälp av DNA teknik har man lyckats lösa
en över 90 år gammal gåta från Titanic.
Vill du veta mer?

2002-07-04
En av de sista överlevande från Titanic har avlidit
vid 98 års ålder. Kvar finns nu endast 3.
Vill du veta mer?

2002-07-03
I Sydsvenska Dagblandet fick jag reda på att en hjälte från
räddningsfartyget Carphatia avlidit vid 104 års ålder.
Vill du veta mer?

2002-05-19
Den kände författaren och Titanicexperten Walter Lord
har avlidit vid 84 års ålder i Parkinsons sjukdom.
Vill du veta mer?

2002-04-15
Inför 90års jubileumet av Titanickatastrofen meddelade
Aftonbladet att byggandet av en ny Titanic är på gång.
Vill du veta mer?

2001-07-05
Det finns idag 4 stycken personer som överlevde
Titanickatastrofen kvar i livet.
Vill du veta mer?

2001-02-03
I Sydsvenskan 3 februari 2001 sida B10 kunde man läsa
att en av de sista överlevande från Titanic avlidit.
Vill du veta mer?

2000-06-04
Enligt Aftonbladet finns det planer på att bygga
en ny Titanic.
Vill du veta mer?

1999-02-20
80 000 personer var med då Titanics bärgade
ångvisslor testades för första gången på 87 år.
Vill du veta mer?

1998-08-10
I Sydsvenska Dagbladet fick jag reda på att att det bärgats en bit
av Titanics skrov.
Vill du veta mer?

1998-03-05
I Forskning & Framsteg kunde man läsa om en ny
teori att det var dåliga nitar som sänkte Titanic.
Vill du veta mer?gammla siffror
20090210 - 234118 (14300)
20100101 - 58459
Innan omstart - 113521
20110104-20120106 (56746) 20120106 omstart 234118