a
herr SAMUEL "Sandel" NIKLASSONSWE
3:e klass 28 år

Yrke: Arbetare (bondson)
Född: 1883-05-15 Myckleby socken, Orust, Bohuslän, Sverige
Far: Niklas Pettersson (f.1832)
Mor: Peggy Charlotta Rasmusdotter (f.1850)
Syskon: Johan Robert (f.1867, sjöman)
              Oskar Pontus (f.1873, sjöman, bosatt i Amerika)
              Olof Albert (f.1875, sjöman, bosatt i Amerika)
              Katharina Elisabeth (f.1878, bosatt i Amerika)
              Antoinetta Josefina (f.1879)
              Erik Birger (f.1886, bosatt i Amerika)
              Gerda Ottilia (f.1889, bosatt i Amerika)
              Hjalmar Gottfrid (f.1894)
              Magda
Bosatt: Västra Bogane, Myckleby, Orust, Bohuslän, Sverige
Biljett: 363611
Pris: £8 1s
Destination: okänd
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Dog: 1912-04-15
Kroppen ej återfunnen.

Medresenärer, på annan biljett:
Karl Johansson (vän)
Oscar Olsson (vän)


Noteringar

Peggy Charlotta Rasmusdotter från Forshälla socken i Bohuslän vigdes i Myckleby den 28 juni 1867 vid Niclas Pettersson. Samma år föddes äldsta sonen Johan Robert och sedan följde ytterligare åtta barn med några år mellan varje födsel. Samuel föddes 1883 som nummer sex i skaran. De tre äldre bröderna samt den yngre Erik blev alla sjömän. Åtminstone fem av syskonen emigrerade till Amerika, de äldre syskonen Oskar, Albert och Elisabeth samt de yngre Erik och Gerda.
   Jag tror att jag har hittat brodern Albert i immigrationslistan på Ellis Island. Om det är rätt person så anlände han till New York den 19 oktober 1895 på Campania som avgått från Liverpool. Han är på väg till New York.
  Brodern Eriks överresa skedde 1905. Han anlände till New York den 5 november på Etruria som avgått från Liverpool den 28 oktober. Han anges i passagerarlistan vara sjöman och han är på väg till New York City, New York. Han har 10 dollar med sig och det är första gången han kommer till landet. Han uppes ha en syster vid namn Elin (Elisabeth?) Widerstrand (el. dyl.) på 786 Washington Avenue, Brooklyn, New York.
   Övriga syskon har jag inte hittat än.

Samuel, en lugn och lite försynt ung man som kallades Sandel av familj och vänner, bodde hos sina föräldrar på gården Västra Bogane i Myckleby socken på Orust. Samuel var slutligen tvungen att följa sina utflyttade syskons exempel. Brodern Hjalmar, som var kvar i Sverige, var sjuklig och med ett litet lantbruk och några få kor behövdes de extra ekonomiska bidragen som Samuel skulle kunna skicka över från Amerika. Men han reste endast motvilligt. Han gick i slutet av mars omkring i trakten och tog farväl och han var mycket sorgsen. Han var på väg till någon eller några av sina bröder i Amerika.
   Han och vännen Oscar Olsson, som tidigare hade arbetat som sjöman i Amerika, hade bestämt sig för att resa över tillsammans, och de övertalade den gemensamme vännen Karl Johansson att komma med dem. Karl hade redan varit bosatt i det nya landet i flera år och skulle egentligen åka tillbaka över först till hösten tillsammans med sin fästmö, men han ändrade planerna och hon skulle åka över ensam senare.
   Av någon anledning köpte Samuel inte sin biljett i Sverige, som de andra två, utan först när de hade kommit till England. Han finns inte med som svensk medborgare i White Star Lines passagerarlista, och lika frånvarande är han i den amerikanska senatslistan. Detta kan möjligen bero på att han köpte sin biljett sent.

Den 5 april stod avfärden från Göteborg och den 7 april anlände man i Hull. Niklas köpte ett vykort föreställande hamnpiren där, på vilket han författade en hälsning till föräldrarna och sedan postade i Southampton den 8 april.

Efter kollisionen med isberget den 14 april kom han ifrån Oscar Olsson, som var den enda i sällskapet som överlevde.

Föräldrarna fick 875:52 kr (£48) från välgörenhetsfonden samt den 29 maj 1914 summan 1.822 kr (£100) i skadestånd.

Den engelska vicekonsuln i Uddevalla, Charles Thorburn, skrev angående Samuels föräldrar:

"Jag har haft besök af en fattig gammal kvinna från trakten, som meddelade att hennes son omkommit vid ångaren 'Titanic' olyckan... Samuel Niklassons fader - Nicklas Pettersson är 80 år gammal och hans hustru ungefär samma ålder. Samuel understödde föräldrarne och skulle göra så och i högre grad från Amerika... Föräldrarne äro i mycket små omständigheter, hvilket gör att de nu då sonens understöd försvinner befinna sig i mycket tryckta omständigheter."

Källor:
Ellis Island
Encyclopedia Titanica
Family Search
RootsWeb
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan