a
herr WILLIAM LAHTINENFIN
2:a klass 35 år

Yrke: Kyrkoherde/predikant
Född: 1876-04-23 Viitasaari, Mellersta Finland, Finland
Mor: Fredrika Peura
Gift med: Anna Lahtinen (f. Silfvén)
Barn: Martha Agnes Lahtinen (f.1907 d.1912 i Finland)
Bosatt: Minneapolis, Minnesota, USA
Biljett: 250651 Pris: £26
Destination: Minneapolis, Minnesota, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Steg av från Carpathia: 1912-04-18 New York City, New York, USA
Dog: 1912-04-15
Kroppen ej återfunnen.

Medresenärer, på samma biljett:
Anna Lahtinen (hustru)

Medresenärer, på annan biljett:
Lyyli Silvén (hustruns släkting)


Noteringar

William föddes i Viitasaari, Finland, men var amerikansk medborgare. Han bodde tillfälligt i Salla och Taivalkoski åren 1902 och 1903 innan han kom till Amerika som immigrant år 1903 och jag har hittat honom i passagerarlistorna på skeppet Campania, som avgick från Liverpool den 8 augusti och ankom till New York den 15. Han står under namnet Wille Lahtinen, var ogift, läs- och skrivkunnig och ägde 10 dollar. Han hade aldrig tidigare varit i Amerika och var på väg till en vän vars namn och adress jag inte riktigt kan tyda.
   Han blev pastor i Apostolic Lutheran Church i Cokato, Minnesota, då han förrättade sitt första dop redan år 1905, vid mindre än 30 års ålder.

William och Anna hade köpt eller hyrt ett hus norr om Brooks Lake, eftersom det då inte fanns någon prästgård till kyrkan. Knappt 2,5 kilometer därifrån fanns gården Strolberg och sedan 1908 beboddes den av en familj som Lahtinens hade känt redan från Hancock, innan de kom till Cokato. Vänskapen återupptogs och Lahtinens besökte dem så sent som dagen innan de for till New York som första etapp på sin resa till Williams gamla hemland Finland.
   Jag tror att det var det huset som de hade beställt en renovering av som skulle utföras medan de var bortresta. Entrepenören hette Nels Hill och var från Cokato.

De besökte släkt i Kemi och hämtade Annas unga släkting Lyyli Silvén, som kan ha varit deras fosterdotter, för att ta med henne till sitt hem. Anna och Lyyli hade gemensam farfars mor (och för att krångla till det lite så var de varandras farfars halvbrors sondotter).
   Vid den sista predikan som William höll innan avfärden inträffade något som bekräftades av många som var närvarande då. I församlingen fanns en äldre dam, känd för sina "gåvor", som efter att det sista "amen" uttalats, ställde sig upp och tiggde pastorn att inte genomföra den här resan över havet. Hon varnade för stor sorg och hotande katastrof. Efter ett ögonblicks häpen tystnad i folksamlingen började man skarpt kritisera damen för hennes spådom.

De skulle egentligen ha återvänt till Amerika tidigare; de var inbokade på ett annat skepp, men en tragisk olycka under vistelsen i Finland tvingade dem att stanna kvar längre. Deras femåriga dotter (adoptivdotter?) Martha Agnes blev allvarligt sjuk och avled. Hon ligger troligen begravd i familjen Silfvéns del av gravgården vid Torneås kyrka. Detta gjorde att skeppet de skulle ha åkt med hann avgå innan de var framme i England och de fick boka in sig på det skepp som därnäst skulle gå från Southampton - Titanic.
   William skrev till en vän att han kände att de snart skulle göra sin dotter sällskap.

Lahtinens och Lyyli Silvén åkte den 3 april 1912 med Polaris från Hangö mot England och sedan New York. Resan kostade 440 finska mark.

Eftersom de reste andra klass hade de alla fri tillgång till båtdäck efter kollisionen med isberget, men av någon anledning tvekade de. Anna hade kommit i en livbåt, men ångrat sig och gått tillbaka upp på Titanic till sin make. William kom (frivilligt eller ofrivilligt) inte i en livbåt, utan stod lugnt och rökte en cigarr. Anna var mer nervös, men vägrade att lämna sin man och kliva i en livbåt på nytt. Till slut kom Lyyli, tillsammans med hyttkamraten Anna Sinkkonen, med i livbåt 16(?).

Han omskrivs som en av de mest kända finska prästerna i Amerika i en artikel i Cokato Enterprise från den 25 april 1912.

I boken "The Sinking of the Titanic and Great Sea Disasters" (publicerad i maj 1912) finns Williams namn med under "Roll of the Dead - Second Cabin". Annas namn finns dock inte med eftersom man trodde att hon hade kommit med i en livbåt.

Modern Fredrika fick år 1914 £50 från välgörenhetsfonden.(Inga felaktigheter är rättade i nedanstående översättning)


MRS. WM. LAHTINEN DÖR MED MAKEN

Vägrar ta chans att bli räddad och båda går under med olycksaliga Titanic

Hon vägrar att skiljas från sin make och föredrar döden före separation; det är den uppskakande berättelsen om mrs William Lahtinen, som med sin make var bland offren på ångfartyget Titanic.

Först trodde man att kvinnan med samma namn var mrs Lahtinen, men nyheter som kom i tisdags från Isaac Stein, som återvände samma dag från Hancock, Mich., slog fast att det var miss Lahtinen, kyrkoherde Lahtinens syster, som var räddad.

Mrs Lahtinen erbjöds plats på en av livbåtarna, men när hon fick klart för sig att hennes make inte skulle kunna följa med henne vägrade hon ta chansen att blir räddad och de gick tillsammans mot sin död i den förrädiska Atlantens isvatten.

Mr Lahtinen hade arrangerat med entrepenören Nels Hill i Cokato att ett residens skulle byggas i Minneapolis och vara redo för mr Lahtinen att bebo när han återkom från Finland, och detta var nästan färdigt vid tidpunkten för den förskräckliga katastrofen.

Mr Lahtinen var en av de bästa finska kyrkoherdarna i Amerika. Han var 35 år gammal och hade bott i många år i Cokate, där han var pastor i Apostolic Lutheran Church.

Cokato Enterprise, 25 april 1912

Campania som William emigrerade med år 1903
Campania som William emigrerade med år 1903Källor:
Cokato Museum
Ellis Island
Encyclopedia Titanica
Family Search
HisKi
Immigrant Ships Transcribers Guild
Roy Silfvéns Genealogy Page
Silfvén-Silvén Family Meeting
Spiritual Heroes (pdf)
Titanic (Claes-Göran Wetterholm,
1999, ISBN 91-518-3644-0)           
Titanicin suomalaiset matkustajat


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan