a
herr OSCAR Leander JOHANSSON PALMQUISTSWE
3:e klass 26 år

Född: 1885-07-26 Kvarnaryd, Villstad, Jönköping, Sverige
Far: Knut Johansson
Mor: Mathilda Abrahamson
Bosatt: Kvarnaryd, Villstad, Jönköping, Sverige
Biljett: 347070
Pris: £7 15s 6d
Destination: New Haven, Connecticut, USA
Steg ombord: 1912-04-10 Southampton, Hampshire, England
Räddad i livbåt 15
Steg av från Carpathia: 1912-04-18 New York City, New York, USA
Dog: 1925-03-27 Bridgeport, Fairfield, Connecticut, USA (42 Lenox Ave.)
Begravd: Mt. Grove Cemetery, Bridgeport, Connecticut, USA


Noteringar

Enligt en engelska lista var han på väg till några syskon som hade en farm i Milwaukee, men detta stämmer troligen inte eftersom han senare i brev angav New Haven som adress. Istället är det Göteborgs poliskammares uppgift om just New Haven som destination som är trolig.
Han bokade sin biljett på Titanic under namnet Johansson.

I april fick han $200 från Röda korsets hjälpkommitté.

Den 25 september skrev Oskar till konsulatet och bad om mer hjälp:

... och blev földen att jag blev alldeles fördervad i mitt ena ben angående legat så länge i det kalla vattnet... Och nödgas derför bedja eder om lite jelp om ni torde vara snälla och jelpa mig om det är möjligt... jag kunde inte arbeta på en lång tid angående mitt knä vilket jag är i stor skuld här jag har börjat att arbeta men är inte stark ännu och blir aldrig densamme som jag var förut... jag hoppas ni ärer snälla och uppfyller min önskan så fast sig låter sig göra jag har alddrig varit har i america förut jag är född i Sverige i Jönköpings län.

Han nämnde också i brevet att han förlorat allt han ägde: "så jag kom naken till N.Y. var jag fick några kläder av vad jag best behövde."
   På detta brev svarade konsulatet att Oskar måste

anskaffa ett intyg från en läkare på platsen rörande skadan i Edert knä och dess inverkan på Edert tillfälle till arbetsförtjänst.
Magnus Clarholm
Konsul

   Oskar ordnade då detta och sände det till konsulatet, men fick då svaret att han inte behövde få mer pengar

... då Ni redan erhållit ett så stort belopp som $200:-, jag icke kan se någon möjlighet att tillstyrka att något ytterligare understöd tilldelas Eder.

Eftersom Oskar hade haft sin knäskada redan innan Titanic, faktiskt ända sedan 13-årsåldern, kunde han knappast kräva mer trots att han själv hävdade att den hade förvärrats under katastrofen. Även om Titanic inte hade sjunkit skulle han förmodligen ha varit oförmögen att arbeta och dessutom då inte ens ha fått de 200 dollar han nu hade att leva på under tiden tills knät läkte. Konsul Clarholm tillägger, med ett underförstått hot:

Högst antagligt är också, att Ni under vanliga förhållanden icke skulle hafva blifvit tillåten utaf Immigrationsmyndigheterna att landstiga här om Ni, som annars sker, underkastats kroppslig besiktning.

Clarholms avsikt med dessa ord lyckades: Oskar hörde inte av sig igen och diskussionen om mer ekonomiskt bidrag var således slut.

I dokument signerade av Oskar skriver han ibland sitt mellannamn Leander som "Larder". Var det måhända en amerikanisering? Tillika lär han inte ha använt namnet Palmquist innan emigrationen utan endast i USA.

Oskar levde hela sitt liv i Bridgeport, Connecticut, i närheten av några syskon och arbetade som verktygsmakare. Han gifte sig aldrig, men hade en affär med en kvinna vars make eller pojkvän till slut mördade honom. I det som tidningarna New York Times och Bridgeport Post skrev om händelsen kallades den för en olycka. Oskars präst trodde dock att han hade blivit mördad, och folk berättade för reportrar om att han var rädd för vatten eftersom han blivit varnad av en spåkvinna att om han någonsin kom nära vatten igen skulle han drunkna. Hans vänner påpekade att på grund av detta var det högst otroligt att han frivilligt skulle ha tagit en promenad vid dammen.
   Det var ättlingar till Oskars bror Amandus och dennes hustru Gertrude som i en intervju i Connecticut Post den14 april 1998, i samband med att James Cameron's film kom, berättade om detta. De hade alltid vetat om det, men det hade inte tidigare gjorts offentligt. Troligtvis var det så att han blev mördad av sin älskarinnas man och sedan slängd i dammen.(Inga felaktigheter är rättade i nedanstående översättningar)


Ur passagerarlistan över de överlevande, via Carpathia:

Johannsen, Oskar 26 Man Ogift Skogsarbetare;
Nationalitet: Svensk; Ras: Skandinavisk;
Senast bosatt: Sverige, Kvarnaryd;
Närmaste släkting: Föräldrar: Kvarnaryd, Sverige (Smalard Stenar);
Slutlig destination: Ct, New Haven;
Ska till: Vän: Andrew W. Palmquist, 65 Poplar St, New Haven, Conn;
Född i: Sverige.Titanickatastrofsöverlevande drunknar i grund damm

BRIDGEPORT, Conn. 18 april -- Överlevande från katastrofen med Titanic den 14 april 1912 genom att simma i flera timmar i det iskalla vattnet innan han plockades upp av ett räddningsskepp, Oscar Palmquist på 42 Lenox Avenue, drunknade i 1,8 meter djupt vatten i en damm i Beardsley Park, vilken han tros ha vandrat i.

Efter att ha varit försvunnen sedan den 23 mars hittades Palmquists kropp i dammen idag.

New York Times, söndag 19 april 1925
Källor:
Encyclopedia Titanica
Family Search
Immigrant Ships Transcribers Guild
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN 91-518-3644-0)           


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan