Tacktalet som James Cameron höll efter att ha vunit priset för bästa film:

"It's kind of hard for us to remember that this euphoria and this success is for a film that's based on a real event that happened, where real people died, that shocked the world in 1912. I'd just like everybody to go with me for just a second. I'd like to do a few seconds of silence in remembrance of the 1,500 men, women, and children who died when the great ship died. And the message of "Titanic," of course, is that if the great ship can sink, the unthinkable can happen, the future's unknowable. The only thing that we truly own is today. Life is precious. So during these few seconds, I'd like you to also listen to the beating of your own heart, which is the most precious things in the world. Join me for seconds of silence."

Intervju med James Cameron och producenten Jon Landau efter galan

Gratulationer till er båda. Vi har hört olika analyser på den överraskande framgången med Titanic. Storleken och längden på filmen, dramatiken och romantiken i filmen och så förstås Leonardo DiCaprio… Men vilken del av filmen tror ni båda inte fått erkännande för sin del av filmens framgångar?

Vi har nog nämnt det innan men jag tror på balansen. Lite österländska tankar men jag tror på att det inte var en enskild del, utan snarare på balansen mellan flera moment i filmen. Vi ger publiken en storlek och intimitet den kan acceptera, effekterna får inte dominera filmen. Det finns olika åsikter om detta men jag tror på detta att publiken kommer ut ur salongerna med blandade starka känslor, både positiva och sorgliga . Och att sedan ger slutet publiken en stark och hoppfull känsla. Och ändå är historien i botten så tragisk och mörk. Detta gör att publiken måste tänka till, och dessa funderingar och känslor gör att många vill se filmen en gång till, och då gärna med någon annan för att dela känslorna och sedan kunna diskutera filmen..

Detta är några idéer jag fått från responsen på min film, jag har levt nära filmen länge nu och tror också mycket på den totala upplevelsen. Den kombinerar allting, ger en totalupplevelse med den starka berättelsen, de visuella effekterna och musiken, ljudet. Den har allting.

Du har tidigare nämnt hur besatt du blev av att göra Titanic. Vad innebär då en sådan här kväll med alla belöningar?

Många nämner enbart mig som besatt av Titanic. Det är meningslöst då det inte skulle gå att göra filmen om vi inte kunde samarbeta, alla bli lika "besatta" av att göra den här filmen. Jag tror att ett skäl till att vi fick flera Oscars i så många kategorier som teknik och musik t.ex. är att vi alla i teamet hade uppnått samma nivå av besatthet. Så jag känner mig belönad av själva detta faktum att jag nådde denna mörka plats på havets djup och sedan kunde dela med mig av min starka upplevelse till de övriga i filmteamet. Och alla kunde då känna lika starkt för Titanic och utförde därefter en extraordinär prestation med filmen som senare fick publiken att känna delar av den starka känslan vi alla delade under filmprojektet.

Tack så mycket och Grattis ännu en gång. Filmen är idag över tre timmar men har ni tänkte på att senare lansera en oklippt version?

Jag förstod att när man har en film som är 3 timmar och 14 minuter lång och jag ändå får frågor om en lång oklippt version, ja då fungerar filmen! För att besvara din fråga så tänker vi inte göra det på en gång. Först släpper vi filmen på Laser Disc, kanske vid något tillfälle senare blir det en speciell oklippt utgåva. Men förvänta er inte en 7 timmar lång film. Det finns det inte film till, men vi kanske kan lägga till en 15-20 minuter. Detta skulle ändra balansen från en kärlekshistoria till en mera historisk film. Vid klippningen valde vi att koncentrera oss på kärlekshistorien. Men om ni är stora Titanicbeuandrare kan det vara kul att se ändå!

Vad kan ni berätta om de Mexikaner som medverkade i filmen?

Cirka 5000 personer arbetade med den här filmen och jag tror att minst en tredjedel var från Mexiko, antingen från Rosarito där vi spelade in filmen eller Mexico City och filmindustrin där. Jag vill ha sagt: Män och kvinnor, ni gjorde ett fantastiskt jobb! Betänk att alla mexikanare som hjälpte till med filmen, byggde studion, byggde dekoren som enligt Guiness Rekordbok är världens största filmdekor, alla verkligen kände för filmen. Givetvis betydde filmen mycket för ekonomin i Baja, men alla var också glada att vara del av en storslagen historia. Och dom gjorde ett fantastiskt jobb. Jag verkligen avskydde att se när dekoren revs. Den var verkligen vacker och välgjord.