a
2:a klasshytter


2:a klasshytt
Andraklasshytterna fanns på D-, E- och F-däck. Gemensamt för dem alla var att standarden var mycket hög och de motsvarade förstaklasshytterna på många av dåtidens fartyg.
   De fanns som två- och fyrabäddshytter, hade mahognymöbler och bäddsoffor. Kojerna var fastmonterade i väggen och hade draperier som man kunde dra för och därmed få ett litet privat krypin.
   Det var inte ovanligt att två människor som inte kände varandra sedan tidigare bokade rum tillsammans för att få ner priset, men tack vare draperierna kunde de ändå få ett visst utrymme för sig själva.

2:a klasshytt

I reklamen skröt man ibland med att även andra klass hade rinnande vatten; detta var en sanning med modifikation. Vattnet var inte rinnande i betydelsen att det kom ur rör från någon av de stora cisternerna.
   Det var de traditionella handfaten monterade i toalettbord av mahogny som fanns i andra klass. När passageraren skulle använda det fällde han eller hon ner en svängbar keramikskål. Då kom en plugg fram, och när man drog i spaken till den började vattnet från en tank dold inne i mahognystället, bakom spegeln, att rinna ner i fatet. (En bild på en bärgad sådan tank tillverkad av kopparlegering finns på RMS Titanic, Inc.) När man var klar fällde man tillbaka skålen in i själva skåpet. På det viset tog tvättstället minimalt med utrymme. Det använda vattnet tappades vid denna procedur till en annan tank i golvnivå. Påfyllning av nytt tvättvatten genom en samt tömning av det använda vattnet gjordes av stewarden. Behövde man varmt vatten hämtades detta av honom till hytten i en kanna.
    Tvål fanns i rektangulära tvålkoppar (se bild på RMS Titanic, Inc.) med guldkant som monterats fast i tvättskåpet. White Star Lines logo fanns inte på dessa.

Privata badrum fanns inte i andra klass. De offentliga toalettinrättningarna fanns i närheten av varje hyttkvarter. Pottor av keramik fanns i varje hytt, men dessa var egentligen inte avsedda för den sortens behov utan användes vid sjösjuka. Som det mesta annat var pottorna märkta med White Star Lines logo. (Bild på en potta finns på RMS Titanic, Inc.)

2:a klasshytter på D-däck
Hytter på D-däck är gråmarkerade (klicka för stor bild).


2:a klasshytter på E-däck
Hytter på E-däck är gråmarkerade (klicka för stor bild).


2:a klasshytter på F-däck
Hytter på F-däck är gråmarkerade (klicka för stor bild).Källor:
Encyclopedia Titanica
RMS Titanic, Inc.
Titanic (Claes-Göran Wetterholm, 1999, ISBN: 91-518-3644-0)
Titanic A Voyage of Discovery
Titanic An Illustrated History (Don Lynch, Ken Marschall, 1992, ISBN: 0-340-73841-3)
Titanic Triumph and Tragedy (Eaton & Haas, 1986, ISBN: 0-85059-775-7)
Titanic Voices (Hyslop, Forsyth, Jemima, 1997, ISBN: 0-7509-1436-X)


© Copyright, Maritha
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan