Andre styrman Charles Lightoller 1874-1952.

Titanics andre styrman Charles Lightoller levde ett äventyrligt liv. Han föddes i Chorley, Storbritannnien 30 mars 1874. Han gick till sjöss 1888 vid 13 års ålder. 1898 begav han sig till Yukon under guldrushen för att gräva guld. När det inte gick så bra fortsatte han som cowboy i Canada. År 1900 blev han fjärde styrman på White Star Lines fartyg Medic. Sedan fortsatte han på Majestic där kapten Smith från Titanic var kapten. Innan han blev andre officer på Titanic arbetade han dessutom ett tag på Oceanic.

Charles Lightoller hade en otrolig tur när Titanic gick under. Han hade hjälpt till att lasta ner folk i livbåtarna enda till Titanics sista sekunder. Ungefär klockan 02.00 beordrade officerchefen Wilde ner honom i en av de sista livbåtarna, men Lightoller svarade:

"Not damn likely"

De sista minuterna på Titanic försökte Lightoller få loss de hopfällbara livbåtarna. När han precis hade fått loss båt B sjönk Titanic och Lightoller sögs ner i en ventil. Strax innan hade han dessutom också varit nära att bli träffad av en av Titanics enorma skorstenar som gick i sönder och föll ner i vattnet. När ventilerna tog in kallvatten i den fortfarande varma ångpannan blev det ett tryck och Lightoller trycktes upp till ytan igen. Han kom upp alldeles intill båt B, den upp- och nedvända livbåten. 30 män klämde sig ihop på denna livbåt som sakta sjönk ner i vattnet. Här fanns bland annat den kända förstaklass passageraren överste Gracie och telegrafisterna Phillips och Bride. Resten var besättningsmän. Tre av männen dog, b la. Phillips, innan de blev upplockade av livbåt 12.

I sjöförhöret efter katastrofen fick Charles Lightoller frågan om när han lämnade Titanic. Då svarade han:

"Jag lämnade inte fartyget. Hon lämnade mig."

Efter Titanic fortsatte Lightoller som förste styrman på Oceanic. Han han under sitt liv vara med om flera fartygskatastofer. Ett fartyg gick under i en storm i hans ungdom, han var med om eldsvåda på ett annat, han var med om fartyg som bombades under båda världskrigen, men han överlevde allt. Lightoller dog den 8 december 1952 vid 78 års ålder.

Radiointervju från 1936.
"Jag glömmer aldrig det kalla gröna vattnet som steg upp för trappan. En del lampor lyste på vattnet och andra redan under ytan. De gav vattnet en kuslig genomskinlighet. Jag såg på vattnet i trappan hur långt hon hade sjunkit och hur fort hon sjönk."
- 123 kb

"Knappt tio minuter efter sju glas hördes tre klämtningar från mastkorgen och utkikens rop: Is rakt förut. Murdoch såg isberget samtidigt som utkiken och ropade: Dykt styrbord. Back i maskin. Fören svängde, men inte tillräckligt. Stöten kom mot styrbordssidan och isblock föll ner på fördäck"
- 260 kb

"Vi gjorde 22 knop. Kl 22 avlöstes jag på bryggan av W M Murdoch. Hans vakt var nog som min, inget att se eller höra utom vattnet som forsade mot bogen, glasen som slogs varje halvtimme och utkikens "Allt väl". han kunde inte veta att en dödsfälla låg framför oss. Fem glas, sex glas, sju glas gick."
- 290 kb

"Hur man än skrek kunde ingen höra ett ord. Båtarna svändes ut och sänktes till båtdäckets nivå. Jag stötte på kaptenen och frågade genom att ropa i hans öra så högt jag kunde: Ska kvinnor och barn gå i båtarna? Han nickade baram så jag började fylla en båt. Nu upphörde gudskelov tjutet från ångan och passagerarna började fråga mig varför vi sjösatte båtarna."
- 327 kb

"Varför hon inte såg våra nödraketer, som högt upp i luften exploderade i en stjärnkaskad, det vete gudarna. Vilken chans kaptenen missade. Han kunde ha lagt sitt skepp långsides titanic och tagit ombord alla. Men det gjorde han inte och skeppen gled ifrån varandra."
- 120 kb

"Innan många båtar var sjösatta började jag fylla dem med mer folk. Jag visste att hon sjönk och båtarna stannade inte kvar och tog upp fler passagerare när de hade sjösatts."
- 77 kb