Allt om Azorerna

Vattenfall på Azorerna
Allt om Azorerna.
 
 

Inledning

När vi gifte oss var vi på jakt efter den ultimata bröllopsresan. Efter att ha efterforskat lite bestämde vi oss för Azorerna som är en mycket romantisk ö att åka till. Under resan tog jag 330 foton och många blev så pass bra att jag tyckte det kunde vara kul att göra en hemsida om vår resa. Jag har själv tagit alla bilder på denna sida utom bilden på presidenten, flaggan och kartan så klart. Vi var på Sao Miguel som är den största av Azorernas nio öar och det är Sao Miguel som sidan inriktar sig på i första hand.




Rekommenderad läsning

Innan du börjar läsa här vill jag bara rekommendera en bok om Azorerna. Denna boken är perfekt inför en semester på någon av de azoriska öarna. Du kan köpa den till specialpris hos Bokus genom att klicka här under. Du kan även hitta andra böcker om Azorerna genom att söka efter "azores".

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.



Se Azorerna av Schenkmanis, Ulf.

Ingenstans är havet så oerhört oändligt som ute på Azorerna. Ibland är det grått, ibland är det grönt, ibland skummar det med vita gäss, ibland är det azurblått - alltid är det omöjligt att se slutet på det. Långt därborta, där havet möter sin himmel, där, där man inte längre ser någonting, där fortsätter havet. Inget enda fartyg, absolut ingenting, bara ett enormt hav. Och här står man med en skärva mark under fötterna. Santa Maria heter ön, ett jublande vackert namn. För myllervana människor är det fantastiskt att uppleva. Så oerhört annorlunda… Det här är en reseguide om Azorerna, en bok som ska tjäna som handledning för dem som vill resa dit. Den ingår i en omfattande serie likartade böcker, objektiva, beskrivande, recenserande. Boken är ingen reseskildring, ingen essäsamling, ingen poetisk subjektiv betraktelse. Men ibland kan författaren inte hejda sin hänförelse.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.



Terra Nostraparken Paradiset?

Det ingår också i en objektiv beskrivning att man får berätta om vad man tycker är vackert, annorlunda och härligt. Det är få platser kvar på jorden där den främsta sevärdheten är naturen själv. Se Azorerna innehåller mängder av fakta, insamlade under många veckors resor på alla de nio öarna och under möten med äkta azoreaner. Det är en bok man både läser före resan och har nytta av under vistelsen på öarna - här finns ort- och vägbeskrivningar för egna turer, ordlistor, uttalsanvisningar, praktiska tips m m. Ulf Schenkmanis är välkänd från TV och radio - inte minst från radioprogrammet "Trädgårdsdags". Han är också författare till ett stort antal böcker om resor, hälsa och trädgård.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.





Vandra på Azorerna av Løvland, Anita , Løvland, Birger.

Vandrarens reseguide till Azorerna. Den här boken är en utmärkt reseguide för alla som åker till Azorerna. Boken har fokus på vandringsturer och andra upplevelser i naturen och landskapet, när man på egen hand tar sig runt på öarna. Vandringsguiden beskriver var och en av de nio öarna och författarna själva, Anita och Birger Løvland, har provat varje tur minst en gång. Boken innehåller också mycket nyttig information för dig som vill upptäcka öarna med hyrbil.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.




Azorerna : nio öar mitt i Atlanten av Otto Hermelin och Martin Jakobsson.

År 2010 kom det en helt ny fantastisk bok om Azorerna. Denna bok kom till för att ge kunskap om de bakomliggande orsakerna till att vulkaner brutit genom vattenytan från flera kilometers vattendjup och bildat de nio öarna som idag utgör Azorerna. För den som inte är geolog kan det krävas en förklaring på varför det finns nio öar som ligger mitt i Atlanten mellan Europa och Nordamerika nästan 140 mil väster om Portugal, det vill säga till synes »mitt i ingenstans«. Materialet är samlat under en lång tid av geologerna tillika docenterna Otto Hermelin och Martin Jakobsson, båda verksamma vid Stockholms Universitet. Boken är rikt illustrerad med en mängd vackra bilder från Azorerna.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.


På en resa till Azorerna är det dessutom övärderligt att ha med boken jag rekommenderar här under. Den underlättar förståelsen av landet något enormt.



ENDAST 62 KR
Portugisiska på resan av Berlitz.

Berlitz resebibliotek - guider, parlörer och ficklexikon - är till ovärderlig hjälp på resan. Böckerna revideras fortlöpande och är därför alltid aktuella och pålitliga. Nya utgåvor av reseguiderna - över enskilda resmål eller över hela områden eller länder - kommer i genomsnitt vartannat år. Guiderna är försedda med utvikningskartor som underlättar hanterandet - du kan läsa samtidigt som du följer med på kartan. Guider över större städer är försedda med separat kategoriindelad hotell- och restaurangförteckning.

Klicka här - Köp/Läs mer om boken på Bokus.



Karta över Azorerna
Azorerna i världen och de nio öarna.


Boka Resa

Flygvaruhuset är en av landets största resebyråer - sedan starten 1989 har närmare 1 000 000 resenärer valt att resa utomlands med deras hjälp. Du kan i år välja mellan 10 000 hotell på 2000 resmål jorden runt. Flygvaruhuset erbjuder dig bästa aktuella flygpris bland världens alla välkända flygbolag och de flesta lågprisbolag. Detta tack vare att de ägs av Svenska Resegruppen AB, ett av Skandinaviens ledande reseföretag.

Hos Flygvaruhuset kan du lätt beställa din charterresa till Azorerna eller, liksom hyrbil, transfer och tex teaterbiljetter. Du får alltid rätt pris direkt, då du beställer via deras hemsida. Dygnet runt !

Klicka här - Du kommer då till Flygvaruhusets hemsida.



Azorernas historia

År 1427, 10 år efter Madeira, upptäcktes Azorernas första två öar, Santa Maria och Sao Miguel (São Miguel). De andra sju öarna upptäcktes inte långt därefter. Öarna upptäcktes antagligen redan på 1300-talet då de fanns utsatta på sjökort, men 1427 är det datum man med säkerhet kan sägas att de var upptäckta. Det var den portugisiske sjöfararen Diego Do Silves som seglade åt Henrik Sjöfararen som upptäckte ön. Något år senare anlände de första nybyggarna till den största ön Sao Miguel med ett stort fartyg fyllt med boskap. De bosatte sig och startade öns första jordbruk. Ögruppen har fått sitt namn efter att de först anlända portugiserna tyckte sig känna igen de många rovfåglar som svävade över dem. Man trodde att det var glador som heter acores på portugisiska och döpte ögruppen efter dem. Det visade sig dock senare att det var hökar(ormvråkar) Fågeln finns även avbildad på azorernas flagga. Man har en egen flagga eftersom man är en delvis självständig region inom republiken Portugal. Flaggan som är blå-vit med en stor gyllene rovfågel(acor) i mitten med 9 stjärnor ovanför. Stjärnorna representerar de nio öarna.



Azorisk familj
hemma hos en Azorisk familj.

1439 bildades den första byn, Praia dos Lobos och 1440 började man befolka São Miguel. Man levde bland annat på att exportera vete och sockerrör till de portugisiska kolonierna i Nordafrika och Nederländerna, samt av export av apelsiner till England. Exporten av apelinser var rätt stor och många kunde snabbt bygga sig en förmögenhet. Det var från Azorerna som Portugals kamp mot Spanien utgick i slutet av 1500-talet. Under åren 1580-1640 var Portugal under spanskt styre. Under andra världskriget var Azorernas läge av stor betydelse för de allierade trupperna. Det byggdes då en stor amerikansk flygbas på ön Terceira som finns kvar än idag.

År 1910 gick Portugal över från monarki till republik. Efter några år av politisk oro tog diktatorn Antonio Salazar över och styrde landet i 40 år. Detta drabbade Azorerna väldigt hårt då man införde stränga handelstullar mot öarna. Detta ledde till stor fattigdom bland de azoriska invånarna och många valde att emigrera till USA eller Kanada. Man räknar med att det idag finns över 1.2 miljoner azoriska emigranter och ättlingar runt om i världen.

Antonio Salazar
Antonio Salazar 1889-1970. Portugisisk
diktator som ställde till det för Azorerna.


1968 övertog Marcelo Caetano efter den nu demente Antonio Salazar. Marcelo störtades 1974 och efter denna revolutionen har levnadsvillkoren blivit mycket bättre för de azoriska invånarna. Fler skolor har byggts, vägarna har förbättrats och man har lagt mer resurser på sjukvård och utbildning. 1976 blev Azorerna till viss del självstyrda. Öarna är idag en autonomi, precis som Madeira till Portugal. Azorerna har en egen regering i huvudstaden Ponta Delgada, en egen president och en egen flagga. Parlamentet finns på ön Faial och består av 51 ledamöter som väljs vart fjärde år. Azorerna har dessutom fem ledamöter i fastlandets parlament. Azorerna ansvarar idag för sin egen turism, ekonomi, miljö och infrastruktur. Försvaret, undervisning, sjukvård och rättsväsende sker dock från Portugals fastland.



The Acores
Azorerna. De gröna öarna.



Fakta

Yta: För alla nio öarna, 2327km2
Huvudstad: Ponta Delgada på São Miguel
Invånare: Ca 238 000 varav 130 000 bor på São Miguel
Språk: Portugisiska, men många talar engelska också.
Religion: 95% katoliker
Statsskick: Republik
Valuta: Euro

Det är faktiskt inte särskilt många som vet var Azorerna ligger. Många vet inte heller att öarna tillhör Europa (Portugal) och är Europas västligaste utpost. Azorerna är som ett gäng sagoöar mitt ute i Atlanten. Att resa runt på öarna är som att åka tillbaka i tiden. Det är ett jordbrukssamhälle där korna mjölkas för hand på åkern, man använder fortfarande häst och vagn på många ställen och det är inte ovanligt att familjer har upp till 10 barn. Ögruppen består av nio vulkanöar som tillsammas täcker en yta av 2330 km2 vilket kan jämföras med Gottlands 3000 km2. Öarna är dock utbredda över att ganska stort havsområde (60 mil). Det är en grupp vulkaniska öar på toppen av den Centralatlantiska bergsryggen, troligen jordens längsta bergskedja. Den största ön är São Miguel och det är den jag kommer inrikta denna sidan på. São Miguel har 130 000 invånare av öarnas totalt 238 000. Azorerna ligger ca 80 mil nordväst om Madeira och ca 150 mil från Portugals kust, "mitt ute i" Atlanten.

Azorernas flagga
Azorernas flagga.

Azorerna ligger tidsmässigt 2 timmar efter Sverige och valutan är Euro sedan Portugal gick med i EMU 2002. Flygtiden från Sverige är ca 5 timmar och f.n. (september 2003) är det STS-Solresor som har vanliga charterresor hit. Mellan Juni - Sept är dagsmedeltemperaturen ca 21-24 grader och temperaturen i havsvattnet 17-22, tack vare golfströmmen. Resten av året regnar och blåser det mycket. Det ofta dåliga vädret har gjort att Azorerna inte har många turister och antagligen aldrig heller kommat att få.



São Miguel

Sao Miguel är den största ön av Azorerna. Den är ca 67 km lång och 14 km bred på bredaste punkten. Med bil eller buss motsvarar det dock ca 3 gånger så mycket på grund av de kurviga och smala men oerhört vackra vägarna. Dessa vägarna slingrar sig längs kusterna och upp och. ner för vulkankullarna. Det tar en heldag att åka runt och se ön. Detta på grund av de smala vägarna, men framförallt för att man vill stanna hela tiden och beundra utsikten och alla sevärdheter. Det sägs dessutom att Sao Miguel har några av världens vackraste rastplatser.

Azorernas stadsport
Azorernas stadsport i Ponta Delgada.

Huvudstaden på Azorerna är Ponta Delgada med 40 000 invånare. Det är en mysig liten hamnstad med blandning av både gammalt och modernt. På Azorerna har man inte bråttom. Maten kan ta lång tid, bussarna kommer sällan enligt tidtabellen och taxichaufförernas tidsprognoser stämmer inte så bra. Detta spelar dock ingen roll eftersom det inte är meningen att man ska ha bråttom under en semester på Azorerna.

Här under kommer jag att beskriva de 7 utflykterna som vi var på under vår resa.

Hortensian, Azorernas vanligaste blomma
Hortensian, Azorernas vanligaste blomma. Finns så gott som överallt på ön.



Nordeste

STS Solresor beskriver denna tur själv som en resa i Edens Lustgård. Denna tur var en heldag i Sao Miguels östra del längs med kusten. Det är på denna tur som man får se de som sägs vara några av världens vackraste rastplatser.

Utsikt i NordesteUtsikt i Nordeste
Guiderna beskrev själva Nordesteturen som en tur till Edens lustgård.

Under turen berättar guiden om det sociala livet på Azorerna. Man får reda på mycket om Azorernas historia, arbete, löner och miljö. Vi fick bland annat reda på att minimumlönen på Azorerna är ca 350 euro.

Du får chansen att se ett riktigt vattenfall
Du får chansen att se ett riktigt vattenfall.



På väg till Nordeste stannade vi till vid detta vackra vattenfallet. När vi var där hade det varit torka så där var inte så mycket vatten som det brukade.



Furnas / Terra Nostraparken

Furnas och Furnassjön ligger också på Sao Miguels östra del. Först stannade vi till i en liten by där vi fick se mängder av kokande källor. Dessa var alldeles för varma för att det skulle vara talan om bad. Istället fick vi se hur de kokade majs i källorna.

Kokande källa
Kokande källa.

Nästa stopp var i Terra Nostra parken som är den vackraste botaniska trädgården jag har varit i. Parken fullkomligt exploderar av grönska. Parken grundades 1769 av en amerikan som hade ett sommarhus där. Här arbetar 15 trädgårdsmästare på heltid. Här finns över 2500 träd och växter från hela världen.

Allt om Azorerna
Terra Nostreparken.

Det underbaraste på hela resan var doppet i ungdomens källa. Vattnet har hög järnhalt och har en temperatur på 35-40 grader. Järnet ger vattnet en gul färg som tyvärr färgade av sig på våra badkläder. Dock var badet i denna källa så skönt att vi senare åkte tillbaka för att tillbringa en heldag här. Detta är något som vi starkt rekommenderar.

Ungdomens källa
Ungdomens källa.

Efter Terra Nostraparken var nästa stopp vid Furnassjön. Här är marken så het att man tillagar mat i gejsrarna eller "caldeiras" som de heter på portugisiska. För att laga mat gräver man helt enkelt ner en kittel i marken. Det vanligaste är att man tillagar specialiteten Cozido som är en blandning av öns specialiteter. Grytan puttrar sedan några timmar under jorden. Cozido innehåller morötter, kyckling, kött, korv, sötpotatis och flera andra grönsaker. Dock tyckte vi att maten var ganska smaklös eftersom dem inte verkar använda några kryddor. Detta är något som vi upplevde med all mat på Azorerna. Den såg god ut, men smakade inget.

Mat tillagas i varm källa
Mat tillagas i varm källa.

Kratersjön i Furnas är 12 km2 stor till ytan och 12 meter som djupast. Här finns mycket fisk, men sjön har tyvärr blivit förorenad av alger. Vid stranden ligger det bland annat en mycket vacker kyrkoruin.

Furnassjön
Furnassjön.

Det sista stoppet på denna utflykt var på Europas enda teplantage. Det milda klimatet på Azorerna är mycket gynnsamt för teodling. Vid ett besök på tefabriken får man följa teets utveckling från tebuske till färdig tepåse. Fabriken är mycket gammal och maskinerna som används ser ut att vara minst 100 år gamla. Dock tycker man inte det är lönt att byta ut något som fortfarande funkar. Tefabriken heter Chá Gorreana Tea Factory och är den största på Azorerna. Man odlar både svart och grönt te. I en butik kan man både få provsmaka och köpa med sig hem. Chá är det portugisiska namnet på te.

Teplantage på Azorerna Teplantage på Azorerna
Teplantaget Cha Gorreana Tea Factory.



Fiskeauktion.

En av utflykterna var att besöka en fiskeauktion klockan 6 på morgonen. Först tänkte vi strunta i att gå dit eftersom det var så tidigt, men när vi väl kom dit var det värt all trötthet. På Fiskeauktionen fick vi se bland annat hajar och svärdsfiskar.



Fiskeauktion i Ponta Delgada
Fiskeaution i Ponta Delgada.

Det bästa med auktionen var guiden som bodde på Azorerna och pratade flytande engelska. Han berättade sådant som inte guiderna gjorde. Man kan säga att han berättade om Azorerna och dess invånare från insidan.

Fiskeauktion i Ponta Delgada Fiskeauktion i Ponta Delgada
Här fanns både svärdsfisk och hajar.



Azorisk Afton.

STS solresor anordnar en gång i veckan något som de kallar för Azorisk Afton. Det hela utspelar sig på en restaurang som har funnits och ägts av samma familj i 40 år. Här fick vi äta Azorisk buffé som var en blandning av kött och fisksorter, ris, potatis och grönsaker och flera olika efterrätter. Ett liveband spelar under hela kvällen och när alla ätit upp kommer det in en folkloregrupp som sjunger gamla azoriska sånger. Det roligaste den här kvällen var att vid bordet vi hamnade var vi totalt 5 par. Det visade sig att förutom vi hade 2 av de andra paren gift sig på precis samma dag som vi och var där också på bröllopsresa. Detta visar hur många det är som åker hit på smekmånad. ÖVerallt såg man par som gick hand i hand.

Azorisk Afton i Ponta Delgada
Azorisk Afton i Ponta Delgada.



Tvillingsjöarna / Sete Cidades.

Utflykten började på ett ananasplantage i Faja de Baixo. Här fick vi veta att det tar 2 år för en ananas att mogna. Ananasen som odlar på Azorerna är väldigt god och är något mjukare än övrig ananas.

Ananas på Azorerna
En ananas tar 2 år att mogna.

På väg till tvillingsjöarna stannade vi till vid en utsiktspunkt där man kunde se havet på båda sidorna av ön. Här kunde man också se småk kullar som är mini-vulkaner och här vimlade dessutom av betande kor. Landskapet påminner lite om Skottland fast ännu grönare.

Minivulkaner på Azorerna
Azorernas landskap påminner om Skottland fast ännu grönare.

Vid utsiktspunkten Vista do Rei stannade vi till för att se tvillingsjöarna. Den 12 kilometer i omkrets stora kratern bildades så sent som 1445. Det fantastiska med tvillingsjöarna Lagoa Azul och Lagoa Verde är att de har två helt olika färger. Den enda är grön medan den andra är blå. Man vet inte varför, men en teori är att den ena speglar skogen medan den andra speglar himlen.

Tvillingsjöarna
De kända tvillingsjöarna. En blå och en grön sjö.

Innan vi åkte ner till Sete Cidades (Betyder sju städer) så fick vi se ett spökhotell. Det ligger precis bredvid utsiktplatsen över tvillingsjöarna. Detta hotell övergavs 1986 efter en konkurs. Guiden sa att det bara lämnades som det var med alla dyrbara viner kvar i sina hyllor. Idag kan man inte gå in i hotellet på grund av mögellukten. Det vaktas dessutom av hundar. Det kändes ändå väldigt läskigt att titta in och på lite håll och se saker stå kvar där de stått sedan 1986.

Staden Sete Cidades ligger nere i kratern vid den blåa sjön. När vi var där firade man ännu ett av Azorernas många helgon så gatorna var smyckade med flaggor och blommor. Sete Cidades var en mysig liten stad eller snarare by. Det kändes konstigt att det låg en stad där nere i kratern.



Spökhotell Sete Cidades
Till vänster ser du spökhotellet och till höger är den ena tvillingsjön vid Sete Cidades.

Nästa stopp var vid en utsiktsplats där vi fick se lite stenigare än de annars så gröna sluttningarna. Guiden berättade att man förr i tiden hade stått där och spanat efter val. När man såg någon skickade man upp en raket som varskode valfångarna ute på havet. Vi fick också se en övergiven valfabrik som övergavs på 70-talet då valfångsten förbjöds.

Vulkanklippa Övergiven valfabrik
Vulkanklippa och den övergivna valfabriken.



Lagoa do Fogo / Eldsjön.

Eldsjön var den vackraste av vulkansjöarna på Sao Miguel. Den var alldeles klarblå. Man kan vandra ner till sjön för att bada. Vandringen tar ungefär 1 timme och när man väl är nere så har man en hel strand för sig själv. Sjön fick namnet eldsjön 1563 då den lyste upp hela Sao Miguel med sitt kraftiga vulkanutbrott.

Lagoa do Fogo / Eldsjön
Lagoa do Fogo / Eldsjön.

Efter att ha sett Eldsjön blev det djungelvandring. Här fick vi för första gången i våra liv se riktig djungel. Det kändes lite som att vara med i en film när man gick där.

Djungel Djungel
Djungelvandring.

En av de bästa upplevelserna på Azorerna var att få bada i ett riktigt vattenfall. Mitt i djungeln ligger Caldeira Vehla som är en källa med vattenfall. Det är inte varje dag man får chansen att bada i ett vattenfall så det är något som rekommenderas varmt.

Vattenfall på Azorerna
På Azorerna kan man bada i ett äkta vattenfall.



Ridning.

Något som man inte får missa på Azorerna är ridningen. I staden Livramento ligger 1600-talsgården Quinta da Terça som drivs av ett svenskt par. Här kan man bland annat rida längs grusvägar i det böljande, kuperade landskapet fyllt av betesmarker, utmed oändliga stenmurar som man från hästryggen lätt ser över, genom byar, upp till utsiktspunkter och i regnskogsliknande djungel.



Quinta da Terca - Ridning på Azorerna
Quinta da Terca. 1600-talsgård som drivs av svenskar.



Andra utflykter.

Val och Delfinsafari är något man inte får missa när man är på azorerna. Här vimlar av delfiner så åker man på en sådan utflykt har man garanti att få se vilda delfiner. Valar är inte lika vanliga, men med lite tur får man se dem också.

Många människor åker till azorerna bara för att spela golf. Här finns världens vackraste golfbanor. Vi spelar inte golf själva, men vi körde förbi golfbanorna och jag tror inte man kan hitta vackrare golfbanor någonstans.

Spela golf på Azorerna
På Azorerna finns kanske världens finaste golfbanor.



Spökstäder, spökbyar och spökhus.

På azorerna vimlar det av spökhus. Enligt egen uppskattning så är minst var tionde hus ett spökhus. Detta beror på de många emigranterna. På 50-talet emigrerade många på grund av vulkanutbrott. På 70-talet emigrerade många på grund av dåliga villkor tack vare diktatorn som styrde Portugal. Idag emigrerar många ungdomar som vill ifrån ön. De flesta emigrerar till USA, Kanada eller Portugals fastland. När befolkningen lämnar ön så lämnar de sina hus som bara står där helt öde. Det finns till och med en hel spökstad eller spökby mitt i djungeln på Sao Miguel. Där fanns till och med övergivna villor av enorma storlekar. Spökhotellet som jag beskrev längre upp får man också räkna dit. azorerna är därför ett bra ställe att resa till om man gillar att undersöka gamla övergivna hus. Själv nöjde vi oss med att kika in i några övergivna hus. Det var faktiskt riktigt spännande.

Spökhus Spökstad
På Azorerna finns det många spökhus.

För att avsluta denna sida kan vi ingenting annat än att starkt rekommendera en resa till azorerna. Det är en blandning av många länders olika landskap. Här finns mycket att se och det är en väldigt romantisk ö.

Azorerna + kor = Sant
Azorerna + kor = Sant.




Länkar
Jonas Azorsida - En kille som åkte dit med sin flickvän.






Azorerna gästbok, Diskutera, skriv inlägg, Klicka här



Reklam:
Kontaktlinser - Allt om linser.
Tjäna Pengar - Tjäna Pengar på Internet


Allt om Titanic

© Copyright, Micke
Frågor ställs till,
Gå tillbaka till förstasidan